Eğitim Sen tepkili: MEB ders ortamını ve konuşmaları kayıt altına alıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından sürdürülen uzak eğitimle canlı derslerin kayıt altına alınmasına Eğitim Sen 7 No’lu Şube tepki gösterdi.

Haberler 27.04.2020 - 23:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnn EBA uygulamas üzerinden sürdürdüü uzaktan eitim programnda derslerin kayt altna alnmas tepki çekti.

Koronavirüs tedbirleri kapsamnda kapatlan okullarda okuyan örencilerin uzaktan eitim alabilmesi için MEB tarafndan EBA ad verilen uygulamayla canl ders program balatlmt.

MEB CANLI DERSLERDEK KONUMALARI VE ORTAMI KAYIT ALTINA ALIYOR

MEB tarafnda yaplan uzaktan eitimle canl ders program srasnda konumalarn ve ders ortamnn kayt altna alnd ortaya çkt. Konuya ilikin bir açklama yapan Eitim Sen 7 Nolu ubesi Yönetim Kurulu EBA canl derslerinde karmza çkan ve hem anayasal açdan hem de genel insan haklar açsndan asla kabul edilemez nitelikte olan bir baka sorun da derslerdeki bütün konumalarn ve ders ortamnn MEB tarafndan bandan sonuna kadar kayt altna alnmas durumudur ifadelerine yer verdi.

ETM SEN 7 NOLU UBE: KSEL VERLER ZNSZ KAYDEDLEMEZ

Sendika yönetimi açklamann devamnda unlar kaydetti:

EBA dersleri, önceden haber verilmeksizin, öretmenlerin ve örencilerin bilgi dnda MEB tarafndan otomatik olarak bandan sonuna kadar kaydedilmektedir. Bu durum öretmenin akademik özerkliine ve pedagojik esaslara aykr olduu gibi, anayasaya ve dier kanunlara da aykrlk oluturmaktadr. Kim tarafndan ve hangi amaçla yaplrsa yaplsn kiisel verilerin izinsiz olarak kaydedilmesi yasal bir uygulama deildir. On binlerce öretmeni ve yüzbinlerce örenciyi ilgilendiren bu durum, ileride telafisi mümkün olmayan sakncalar da beraberinde getirecektir.

ube Yönetim Kurulu, konunun bakanlk düzeyinde giriimlerde bulunulmak üzere Eitim Sen Genel Merkezine iletildiini, stanbul 7 Nolu ube olarak, yasal bir dayana olmayan ve kiisel verilerin kaydedilmesi yasasna açkça aykr olan bu uygulamann kabul edilemez olduunu kaydetti. Açklamada bu durumun ileride yol açaca sakncalar ve hukuksal sonuçlar konusunda yetkilileri uyaryor, ilgililere yasalara uygun hareket etmelerini bir kez daha hatrlatyoruz dendi.

Ana Sayfaya Git