Eğitim Sen tepkili: MEB ders ortamını ve konuşmaları kayıt altına alıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından sürdürülen uzak eğitimle canlı derslerin kayıt altına alınmasına Eğitim Sen 7 No’lu Şube tepki gösterdi.

Eğitim Sen tepkili: MEB ders ortamını ve konuşmaları kayıt altına alıyor

Milli Eğitim Bakanlığı’nın EBA uygulaması üzerinden sürdürdüğü uzaktan eğitim programında derslerin kayıt altına alınması tepki çekti.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan okullarda okuyan öğrencilerin uzaktan eğitim alabilmesi için MEB tarafından EBA adı verilen uygulamayla canlı ders programı başlatılmıştı. 

MEB CANLI DERSLERDEKİ KONUŞMALARI VE ORTAMI KAYIT ALTINA ALIYOR

MEB tarafında yapılan uzaktan eğitimle canlı ders programı sırasında konuşmaların ve ders ortamının kayıt altına alındığı ortaya çıktı.   Konuya ilişkin bir açıklama yapan Eğitim Sen 7 No’lu Şubesi Yönetim Kurulu “EBA canlı derslerinde karşımıza çıkan ve hem anayasal açıdan hem de genel insan hakları açısından asla kabul edilemez nitelikte olan bir başka sorun da derslerdeki bütün konuşmaların ve ders ortamının MEB tarafından başından sonuna kadar kayıt altına alınması durumudur” ifadelerine yer verdi.

EĞİTİM SEN 7 NO’LU ŞUBE: KİŞİSEL VERİLER İZİNSİZ KAYDEDİLEMEZ

Sendika yönetimi açıklamanın devamında şunları kaydetti:

"EBA dersleri, önceden haber verilmeksizin, öğretmenlerin ve öğrencilerin bilgi dışında MEB tarafından otomatik olarak başından sonuna kadar kaydedilmektedir. Bu durum öğretmenin akademik özerkliğine ve pedagojik esaslara aykırı olduğu gibi, anayasaya ve diğer kanunlara da aykırılık oluşturmaktadır. Kim tarafından ve hangi amaçla yapılırsa yapılsın kişisel verilerin izinsiz olarak kaydedilmesi yasal bir uygulama değildir. On binlerce öğretmeni ve yüzbinlerce öğrenciyi ilgilendiren bu durum, ileride telafisi mümkün olmayan sakıncaları da beraberinde getirecektir.”

Şube Yönetim Kurulu, konunun bakanlık düzeyinde girişimlerde bulunulmak üzere Eğitim Sen Genel Merkezi’ne iletildiğini, İstanbul 7 Nolu Şube olarak, yasal bir dayanağı olmayan ve kişisel verilerin kaydedilmesi yasasına açıkça aykırı olan bu uygulamanın kabul edilemez olduğunu kaydetti. Açıklamada “bu durumun ileride yol açacağı sakıncalar ve hukuksal sonuçlar konusunda yetkilileri uyarıyor, ilgililere yasalara uygun hareket etmelerini bir kez daha hatırlatıyoruz” dendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz