Eğitimde dijital kalıcı olacak

Koronavirüs salgını, öğrencilerin yüz yüze eğitim süreçlerini de sekteye uğrattı. Öğrencilerin uzaktan eğitime geçmesiyle birlikte eğitimde dijital dönüşüm yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Rauf Yıldız, dijital yapının eğitimi verimli hale getirdiğini belirtti. Prof. Dr. Yıldız, “Pandemi ile herkes dijital ortama temas etmek zorunda kaldı. Yüz yüze eğitime ek olarak dijital alt yapıdan da her zaman faydalanılması gerek” dedi.

Haberler 15.04.2020 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede koronavirüs tedbirleri kapsamnda eitime ara verilmesinin ardndan uzaktan eitim sistemine geçildi. Bu süreçte doru planlama ile örenci ve öretmenlerin durumu avantaja çevirebileceini dile getiren Prof. Dr. Rauf Yldz, Uzaktan eitim süreci radikal bir deiim oldu. Birikimini, deneyimini, dijital içeriklerini gelitirmi olan üniversiteler bu döneme hzl bir giri yapabildi diye konutu.

HERKES DJTAL ORTAMA TEMAS ETMEK ZORUNDA KALDI

Koronavirüs ile uzaktan eitime geçilmesini baz açlardan da olumlu deerlendirmek gerektiini ifade eden Prof. Dr. Rauf Yldz, Eitim teknologlar olarak bizler, ylladr teknolojinin ve dijital ortamn, eitime entegrasyonun gerekli olduunu, dijital dönüüme bir an önce geçilmek zorunda olduunu söyledik. Maalesef bu farkndal yaratmak çok mümkün olmuyordu. imdi ise tüm öretmenler, örenciler dijital ortama temas etmek zorunda kald dedi.

DEAL OLAN YÜZ YÜZE ETMDR

Prof. Dr. Rauf Yldz, eitimde ideal olann yüz yüze eitim olduuna vurgu yaparak, Jest ve mimikler, örencinin soru sorabilmesi ve annda yant alabilmesi gibi durumlar için her zaman çok önemlidir dedi. Mevcut yüz yüze eitime ek olarak dijital alt yapdan da her zaman yeterince faydalanlmadnn altn çizen Yldz, sözlerine öyle devam etti:

Bu süreç bize aslnda dijital altyapnn da öretim süreçlerine dahil edilince daha etkili, daha verimli noktalara varlabileceini gösterdi. çok karmak, soyut olan konular vardr. Özellikle bu noktalarda teknolojiden sonuna kadar yararlanlabilir. Zor konular basitletirmek için simülasyonlar, grafikler, animasyonlar devreye sokulabilir. Örnein karmak konular basitletirmek için grafikler çok etkilidir. Dolaysyla bana göre pandemi bitse bile dijital dünya burada kalmaya devam edecek. Bundan sonraki planlamalarmz belki uzaktan eitime göre yapacaz. Belki tamamen sözel olan dersleri bu portala kaydracaz.

çERK GELTRME BRMNN ALT YAPISI OLUTURULMALI

lerleyen zamanlarda içerik gelitirme üzerine odaklanlacan iaret eden Prof. Dr. Yldz, Milli Eitim Bakanl Öretim Teknolojileri Genel Müdürlüüne bal çerik Gelitirme Biriminin altyapsnn oluturulmas lazm. Ben, atanacak personeller noktasnda bilgisayar ve öretim teknolojileri eitimi mezunlarnn bu alana çok katk sunacaklarna inanyorum. Her zümre için bir ya da iki kii atanabilir. Teknolojide küçük bir ekibin gelitirmi olduu bir uygulamay, tüm okullarda kullanabiliyorsunuz. Gelitirme maliyeti yüksek görünse bile kullanc saysnn çokluu neredeyse o maliyeti sfrlyor. Üniversitelerde de benzer uygulamalara balanacan ümit ediyorum. En azndan biliim teknolojileri birimlerine bal olarak bu tür uzmanlar istihdam edilmeli diye konutu.

GELENEKSEL YÖNTEMN YETERSZLN PANDEM KANITLADI

Dijital dünyada yaayan Z kuann, kendi ihtiyaçlarna uygun, ilgisini çeken ve canl tutan zeki sistemler talep edeceinin altn çizen Rauf Yldz, Geleneksel yöntem tek bana zaten yetersizdi ve pandemi bunu daha iyi fark etmemizi salad. Daha önce anlatamadmz eyi yaatarak, eitim dünyasnn bu gerçei örenmesine vesile oldu dedi.

Prof. Dr. Yldz, Uzaktan eitim sürecine Türkiye ve dünya tamamen hazr deil. Ancak daha 2. Dünya Sava öncesinde dünyada ve Türkiyede bunun temelleri atlm. KÜ Onursal Bakan ve KÜ kurucusu Fahamettin Akngüçün babas Halil Akngüç, 1938de kurduu Kültür Dersevine ek olarak Almanyada mektupla uzaktan öretim veren ve ismi uzak okul anlamna gelen Fernschulenin Türkiye temsilciliini henüz o yllarda alm. Ve Halil Akngüçün Almanyadan transfer ettii mektupla teknik eitim veren Fernschuleye, o günün koullarnda 600 örenci kaydolmu, mektupla uzaktan eitim alm. Fakat bugüne baktmzda Türkiye ve dünyann bu sisteme teknolojik olarak tam anlamyla hazr olmadn görüyoruz. Türkiyede yalnzca birkaç üniversitenin belli oranda hazr olduunu söyleyebiliriz. Dünyada da belirli örnekler dnda tüm kurumlarn hazr olduu söylenemez. nanyorum ki sadece ülkemizde deil tüm dünyada bu tür çabalar daha çok önemsenecek ve daha çok ürün ortaya çkacak. Dijital eitime daha hzl geçi yapm olacaz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git