Engelliler için "evde eğitim" desteği geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı, yatağa bağımlı olması ya da farklı sağlık sorunları nedeniyle özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine gidemeyecek durumdaki engelliler ve ailelerinin eğitim konusunda yaşadığı sıkıntılara çözüm olacak düzenlemeyi hayata geçiriyor

Haberler 30.03.2019 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MEB Özel Eitim Kurumlar Yönetmeliinde deiiklie gitmeye hazrlanan Bakanlk, özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinden eitim alan engelli bireylerden buralara gidemeyecek durumdakilerin evlerinde eitim alabilmelerini salayacak

Düzenleme kapsamnda bu merkezlere çeitli nedenlerle devam edemeyen engelli bireylerin telafi eitimlerini her zaman alabilmelerine de imkan tannacak

Milli Eitim Bakanl (MEB) yataa baml olmas ya da farkl salk durumlar nedeniyle özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerine gidemeyecek durumdaki engelliler için evde eitim dönemini balatacak.

MEB Özel Öretim Kurumlar Genel Müdürlüünce özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinden eitim alan engelli bireylerden kuruma gidemeyecek durumda olanlarn evlerinde eitim alabilmelerini salayacak çalmada sona gelindi.

MEB Özel Eitim Kurumlar Yönetmeliinde deiiklie gitmeye hazrlanan Bakanlk, engelli çocuklarn evlerinde eitim destei alabilmesini salayacak düzenlemeyi hayata geçirecek. Bu kapsamda yataa baml olmas ya da farkl salk sorunlar nedeniyle evinden çkamayan engelliler de özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerince verilen eitim desteinden yararlanabilecek.

Taslak çalmaya göre, bu yl özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerine giden engelli örenciler için katma deer vergisi hariç olmak üzere bireysel eitim için aylk 632 lira, grup eitimi için aylk 177 lira destek veren Bakanlk, evinden çkamayan engellilerin eitimi için de merkezlere benzer destei salayacak.

Bu kapsamda engellilerin salk raporunun deerlendirilecei Rehberlik ve Aratrma Merkezlerinin (RAM) evde eitim almas gerekir yönündeki kararnn ardndan, aileler ile özel eitim ve rehabilitasyon merkezleri arasnda bir protokol imzalanmas öngörülüyor. Bu aama sonrasnda da Bakanlk evde eitim görecek engelli örenci için katkda bulunmaya balayacak.

- Telafi eitimlerini her zaman alabilecekler

Son ekli ilerleyen günlerde verilecek taslakla, özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerine çeitli nedenlerle devam edemeyen engelli bireylerin telafi eitimlerini her zaman alabilmelerine imkan tanyan düzenlemenin de gerçekletirilmesi planlanyor.

- Aileler rahat nefes alacak

Söz konusu düzenlemelerle özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerine gidemeyen engelli çocuklarn eitim konusunda yaad skntlara çözüm bulunmas, ailelere bu konuda destek olunmas amaçlanyor.

Öte yandan Bakanln verilerine göre, engelli örenciler için özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerine Ocak-Kasm 2018 döneminde toplam 2 milyar 538 milyon 448 bin 897 lira destek saland. Bu dönemde, Türkiye genelindeki 2 bin 524 özel eitim ve rehabilitasyon merkezinden ayda 370 binin üzerinde örenci hizmet ald.

Ana Sayfaya Git