Felsefe bölümü feryat ediyor!

Üniversitelerin felsefe bölümlerine yapılan başvuru oranı tüm Türkiye’de yüzde 56 oranında azaldı. Kontenjan azalmasıyla birlikte bazı üniversitelerin felsefe bölümleri kapanma riskiyle karşı karşıya kaldı.

Haberler 23.09.2018 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2010 - 2011 yllarnda fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerin kar karya kald kapanma riski bu eitim öretim döneminde de felsefe bölümleri için söz konusu oldu. Geçen yl Milli Eitim Bakanl tarafndan, 5 yl boyunca felsefe öretmeni atamas yaplmayacana dair açklamann, kendi alanlarnda kontenjan düüüne neden olduunu düünen felsefe bölümü akademisyenleri ve örencileri, bölümlerinin kapanma riskine kar feryat ediyor.

FELSEFE BÖLÜMLER KAPANMA RSKYLE KARI KARIYA

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Bakan Prof. Dr. Arslan Topakkaya, kendi üniversitelerinde gündüz eitiminde 28, ikinci öretimde ise 56 kontenjann bo kaldn ifade etti. Ek kontenjandan örenci gelmemesi durumunda ikinci öretimin kapanacan belirten Topakkaya, Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde gündüz eitimine 5, ikinci öretime de hiç örenci gelmemesinin durumun vahametini ortaya koyduunu dile getirdi.

TEMEL BLMLERN KENDSNDEN çIKTII FELSEFE BU KADAR MI DEERSZ

2010-2011 yllarnda temel bilimlerde yaanan kontenjan skntsna bulunan çözümün, felsefe bölümleri için de uygulamaya alnmas gerektiini vurgulayan Topakkaya, 2010-2011 yllarnda temel bilimlerde yaanan kontenjan skntsna hakl olarak bütün üniversiteler, bütün öretim üyeleri isyan etti, ayaa kalkt, haykrd. Bunu Bakanlk, YÖK duydu. Gerekli tedbirleri ald ve u anda o bölümler tekrar yava yava dolmaya balad. Temel bilimler bu kadar önemli de temel bilimlerin kendisinden çkt, tabiri caizse kendisinin çocuu olan felsefe bu kadar deersiz mi dedi.

NEDEN: FELSEFE ÖRETMEN ATAMASI YAPILMAYACAI AçIKLAMASI

Topakkaya, felsefe bölümlerinde yaanan kontenjan skntsnn nedenlerine dair unlar söyledi:

Bunun nedenleri var. Geçen yl Mart aynda Bakanlk 5 yl felsefe öretmenine ihtiyaç olmadn açklamt. Bu açklamadan iki hafta sonra yine Bakanlk, liselerde zorunlu felsefe dersi saatini 2 saatten 4 saate çkard. Bu bile aslnda felsefe öretmenine olan ihtiyacn iki katna çkmas demekti. Bir baka enteresan durum; bu açklamaya ramen en son öretmen almnda 70e yakn felsefe öretmeni atand, ki zaten felsefe öretmeni her yl 70 tane alnyordu. Bürokratn bu açklamasna ramen aslnda hiçbir ey deimedi. Deien u oldu; örenciler felsefe öretmeni de alnmyorsa neden okuyalm diye düünmeye baladlar. Böylece felsefe bölümlerinde ciddi bir kontenjan eksiklii söz konusu oldu.

TOPLUMA DA ZARARI OLUR

Felsefe bölümlerinin saysnn azalmasnn, topluma olumsuz yansmalar olacann da altn çizen Topakkaya, Kontenjanlarn azalmas sorununun, felsefe bölümünün geleceini kurtarmak için bir an önce düzeltilmesi gerekir. Yoksa bu bölüm yava yava kapanacaktr. Toplumda zaten eletirel sorgulamada bir gerileme söz konusu, felsefeye olan ilgi bu ekilde azaldnda da bunun zararn toplumca hep beraber çekeceiz ifadelerini kulland.

Felsefe bölümü örencileri de, kontenjanlarn azalmasna neden olan bu tür açklamalarn, zaten isizlik sknts yaadklar ve toplum tarafndan anlalamadklarn belirttikleri bölümlerine kar olumsuz yarglar pekitireceklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git