Görme engelli öğretmen akademik kariyer için YDS sorununa çözüm istiyor

"Yüksek lisans yaptıktan sonra üniversitede ilerlemek istedim ancak karşıma dil sınavı sorunu çıktı. Birden fazla seçenekli sorular bizi çok zorluyor ve geçemiyoruz. Sınavlar görme engellilere uygun değil, muafiyet değil ama uygun sınav olmasını istiyoruz"

Haberler 03.12.2019 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

En büyük idealim bir üniversitede bilim üretmek. çünkü bugüne kadar edinmi olduum tecrübeleri yeni yetiecek, gelecei yönetecek kiilere aktarmak istiyorum

Görme engelli rehberlik öretmeni brahim Elibal, akademik kariyerine devam edebilmek için Yabanc Dil Snavnn (YDS) görme engelliler için yeniden düzenlenmesini istediini, en büyük idealinin bir üniversitede bilim üretmek olduunu söyledi.

Üniversitede okurken 1991de görme yetisini kaybeden 48 yandaki Elibal, Ankara Üniversitesi Eitimde Psikolojik Hizmetler Bölümünden mezun oldu. Elibal, daha sonra Ankara Üniversitesi Eitim Bilimleri Fakültesi Hayat Boyu Örenme ve Yetikin Eitimi Ana Bilim Dalnda yüksek lisansn tamamlad.

Milli Eitim Bakanlnda 2000den bu yana uzman psikolojik danman olarak çalan Elibal, 7 yldr da Kemal Yurtbilir Özel Eitim Anaokulunda görev yapyor.

Elibal, görme yetisini kaybettikten sonra yaad zorluklar ve akademisyen olma hayalini anlatt.

Görme engellilere uygun ders materyali bulunmad için üniversitede çok zorlandn, arkadalarnn okuduu ders kitaplarn kasete çekerek dinlediini ifade eden Elibal, daha sonra bunlar Braille alfabesine döküp notlar aldn dile getirdi.

Elibal, teknolojinin gelimesiyle ilerinin kolaylatn, eitimdeki zorluklarn bir ksmnn da böylece ortadan kalktn belirtti.

Yüksek lisans snavnda, çok zorlanmasna ramen bir ekilde baarl olduunu anlatan Elibal, Yüksek lisans yaptktan sonra üniversitede ilerlemek istedim ancak karma dil snav sorunu çkt. Birden fazla seçenekli sorular bizi çok zorluyor ve geçemiyoruz. Snavlar görme engellilere uygun deil, muafiyet deil ama uygun snav olmasn istiyoruz. diye konutu.

- Üniversitelerde yaygn ekilde görev almamz gerekiyor

Elibal, snavlara kendilerine verilen okuyucuyla girdiklerini, bu kiilerin bazen hzl ya da yava okuduunu, bu nedenle anlalmayan durumlarn olduunu kaydetti.

Görme engellilere uyumlu, algs kolay soru tekniklerinin olmas gerektiini dile getiren Elibal, snavlarn Braille alfabesiyle hazrlanmasn ve okumasn kendisinin yapt snavlara girmeyi istediini vurgulad.

Elibal, sözlerini öyle sürdürdü:

Biz eit snav ve eit ekilde bu snavlara girip yarmak istiyoruz. En büyük idealim bir üniversitede bilim üretmek. çünkü bugüne kadar edinmi olduum tecrübeleri yeni yetiecek, gelecei yönetecek kiilere aktarmak istiyorum. Ama önümde engel oldukça bunu yapamyorum.

Engellilerin her alanda olduu gibi akademik alanda da olmas gerekiyor. Bizlerin yaad, edindii tecrübeler var. Biz hem mektepli hem alaylyz. çünkü yaadmz sorunlarn bizzat içinde olduumuz için yeni yetiecek gençlere daha salkl bilgiler aktarabiliriz. Paylamlarmz yerinden, kaynandan olacak. Üniversitelerdeki baz derslere gidip bakyorum, hayatmzdan çok uzak eyler anlatlyor. Gerçek aslnda öyle deil, gerçein daha iyi anlatlabilmesi için bizlerin de üniversitelerde yaygn ekilde görev almamz gerekiyor.

Görme engellilerin materyale, ders kitaplarna ulamada sknt yaadna dikkati çeken Elibal, www.engelsiz.org internet sitesini kurduklarn, burada görme engellilerle gönüllü okuyucular buluturduklarn anlatt. Elibal, böyle hizmetlerin kamu kurumlar araclyla daha da yaygnlatrlmasn, sesli kütüphanelerin çoalmasn istediklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git