İhtilaf halinde kamera kayıtları

KDK, ÖSYM'ye ihtilaf halinde sınava girişte kullanılan kimlik belgelerinin kamera kayıtlarından incelenmesini önerdi

Haberler 26.07.2021 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu Denetçilii Kurumu (KDK), girdii Kamu Personeli Seçme Snavnda (KPSS) geçici kimlik belgesinde fotoraf olmad gerekçesiyle snav geçersiz saylan kiiyi, kamera kayd görüntülerinin incelenmesi sonucunda hakl buldu ve Ölçme Seçme ve Yerletirme Merkezinin (ÖSYM) snav geçerli saymas yönünde tavsiye karar ald.

KDKnin kararna göre, 2020de KPSS Ön Lisans snavna geçici kimlik belgesi ile giren bavurucunun snav, klavuzda tanmlanan ekilde fotorafl kimlik belgesini yannda bulundurmad gerekçesiyle geçersiz sayld.

Snava girdii srada fotorafl geçici kimlik belgesinin yannda olduunu, olmamas halinde snav görevlilerince snav salonuna giriinin salanmayacan ve snav salonundaki kamera kaytlar izlendiinde de giri belgesinde fotoraf olduunun görüleceini bildiren bavurucu, ÖSYMye itirazda bulundu.

Bavurucu, itirazna olumlu cevap alamamas üzerine, snavnn geçersiz saylmasnn hukuka ve hakkaniyete aykr olduunu ileri sürerek, maduriyetinin giderilmesi için KDKye bavuru yapt.

Bavuruyu deerlendiren KDK, kamera kayd incelemesi sonucunda kiinin snavnn geçerli saylarak puannn hesaplanmas gerektii yönünde karar verdi.

KDK, AYNI DURUMDAK DER ADAYLAR çN DE KAYITLARIN NCELENMESN ÖNERD

KDK kararnda, snava girecek adaylarn yanlarnda bulundurmas gereken belgelerin ÖSYM tarafndan belirlendii ve buna uymamalar halinde snavlarnn geçersiz saylacann ifade edildii belirtildi.

Bavuru konusu olayda, Salon Aday Yoklama Listesinde Kod D olarak belirtilen, TC Nüfus Cüzdan/TC Kimlik Kart (veya pasaport) olmadan snava giren veya kimlik belgesi onaysz, resimsiz ve tahrip olmu ekilde snava giren aday eklinde düzenlenen maddenin bulunduu belirtilen kararda, bu ifadenin geçerli ve fotorafl geçici kimlik belgesi olan aday hariç tutacak ekilde düzenlenmesiyle yaanabilecek maduriyetlerin ve snav görevlilerince yaplabilecek olas hatann önüne geçilecei kaydedildi.

Bavurucunun mevzuata uygun fotorafl ve geçerli geçici kimlik belgesi ile snava girdiinin kamera kaytlarndan belirlendii bildirilen kararda, bavurucunun snavnn geçersiz saylarak puannn hesaplanmamasnn hukuka ve hakkaniyete uygun olmad vurguland.

KDK, 2020 KPSS Ön Lisans snavnda kimlik belgesinde fotoraf olmad için snav geçersiz saylan dier adaylarn da snav salonu kamera kaytlarnn incelenerek fotorafl kimlik belgesine/geçici kimlik belgesine sahip olduunun tespiti halinde snavlarnn geçerli saylarak puanlarnn hesaplanmas ve adaylara en ksa sürede bildirilmesi için ÖSYM Bakanlna tavsiye karar gönderdi.

Kararda ayrca, snav salonlarndaki görevlilerce doldurulan Salon Aday Yoklama Listesindeki fotorafl, güncel ve geçerli geçici kimlik belgesiyle snava katlan adaylarn Kod Dnin kapsam dnda olduunu ifade edecek bir ifadenin eklenmesi için gerekli ilemlerin yaplmas da önerildi.

Ana Sayfaya Git