İkinci dil yaşatıyor

Araştırmacılar, başka bir dilin bunamayı yedi yıla kadar önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Haberler 14.04.2022 - 02:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Daily Mailde yer alan habere göre, Rus ve ngiliz bilim insanlar yabanc bir dil konumann beyne bir egzersiz yaptrdna ve bilisel gerilemeyi önlemek için gereken zihinsel uyarm saladna inanyor. Buna göre baka bir dil konumak, beyni salkl tutan bir zihinsel jimnastik görevi görüyor.

Rusyadaki HSE Üniversitesi ve ngilteredeki Northumbria Üniversitesi tarafndan yürütülen çalmada, aratrmaclar, egzersiz veya belirli bir diyet gibi bunamaya kar koruma salad düünülen dier faktörlerin aksine, dil her zaman bizimle kalr, diye eklediler.

BEYN FONKSYONLARI ÜZERNDEK ETKS SANILDIINDAN FAZLA

Frontiers in Psychologyde yaynlanan çalmada, bilim insanlar, çeitli akclktaki en az iki dili konuan 60 ya üstü 63 kiiye bilisel bir test uyguladlar.

Mevcut çalma, iki dil bilen insanlara, bir dil konuanlara göre ortalama be ila yedi yl sonra demans tehisi konduunu buldu.

Bilisel deneyleri inceleyen baka bir çalma da, bir kiinin ikinci bir dili ne kadar uzun ve akc konuursa, beyin fonksiyonlarnn o kadar iyi olduunu gösterdi.

Rusyadaki Ulusal Aratrma Üniversitesi Ekonomi Yüksek Okulundan (HSE) Federico Gallo, bulgularn iki dilliliin bunamaya kar korunmann en güçlü yollarndan biri olabileceini söyledi.

Gallo, Fiziksel egzersize balayp brakabiliriz, u veya bu diyete devam edebilir veya i deitirebiliriz, ancak dil her zaman bizimle kalr. letiim kuruyoruz, film izliyoruz, kitap okuyoruz ve dil merkezleri sürekli zihnimizde çalyor açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git