‘İlk adım, tercih sistemini iyi bilmektir’

Mektebim Koleji Rehberlik Koordinatörü Tuba Kıncak, ’’İlk adım, tercih sistemini iyi bilmektir. İkinci adım, sınav sonucuyla tercih yaparken okulların bulunduğu sıralama ile çocuğun sıralamasının uyumuna göre listeleri oluşturmaktır’’ dedi.

Haberler 16.07.2020 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lise, bireyin mesleki kimliini ararken geleceine büyük ölçüde yön veren deikenlerin banda yer alyor. Birey, kariyer tasarmyla ilk defa hayatnn bu döneminde bilinç düzeyi artm bir ekilde karlayor. Bu yönerge, snav sonucuyla yerlemek isteyen örenciler için balangçtaki ilk adm. Snavla oluan sralama sonrasnda ortaya çkan seçenekler dorultusunda örenciler tercih listelerini nasl oluturmal, hangi kriterlere dikkat etmelidirler? konusunda Mektebim Koleji Rehberlik Koordinatörü Tuba Kncak, açklamalarda bulundu.

Örencilerin tercih yaparken cevaplamas gereken anahtar sorularna deinen Tuba Kncak, Örencinin, ailesinin destei ile cevaplayaca anahtar sorular Geleceimi nasl tasarlamak istiyorum? Hayattan beklentilerim neler? Kendimi nerede ve hangi koullarda mutlu hissedebilirim? eklinde sralanabilir. Birey bu cevaplar ararken doduu andan itibaren bütün geliimini izleme frsat bulmu ebeveynlere büyük roller dümektedir. çocuu tanmak ne kadar önemli ise ergenliin kimlik araynn balad bu dönemde çocuun karmaalarn anlamak da bir o kadar önemlidir dedi.

LGS tercih sistemi teknik ekil yönüyle iki farkl yerletirme alternatifi sunmaktadr

LGS tercih sisteminin teknik ekil yönüyle iki farkl yerletirme alternatifi sunduunu hatrlatan Kncak, Yerel (adrese dayal) yerletirme, snava girmeyen örencilerinde yararlanaca yerletirme türüdür. Örenciler yerel yerletirme tercihinde adreslerine yakn konumlanan en az 1 en fazla 5 okulu -snav sonucuyla yerlemek isteseler dahi- öncelikle tercih etmek zorundadr. Ayrca bu okullardan en fazla ayn türden 3 tanesini yazabilirler. Örnein 5 tercihini doldurmak isteyen bir örenci 3 tane Anadolu Lisesi, 1 Meslek Lisesi, 1 Anadolu mam Hatip Lisesini tercih olarak yazabilir eklinde konutu.

Kncak, sözlerini öyle sürdürdü: Yerletirme sisteminin ikinci alternatifinde snav sonucu ile tercih ekran olumakta ve örenci yine 5 tercih hakkna sahip olmaktadr. Örenci, snav puan ile okul tercihi yaptnda öncelikli yerleim bu liste üzerinden ekillenmektedir. Örenci bu tercih listesindeki okullardan birine yerleemedii takdirde yerel yerletirme devreye girmektedir. Bu listede 5 tercihi de ayn türden lise olarak konumlanabilir. LGS sisteminde yer alan snav, sralama ölçütüyle tercih sistemini ekillendirmektedir. Örencilerin snavdan aldklar puanlar deil, snav sonucunda içinde yer aldklar yüzdelik dilim lise yerletirmelerini ekillendirmektedir. Peki, yüzdelik dilim ne demektir? Snava giren örenci saysnn 100e bölünmesi ile elde edilen deerdir. MEBin açklamalarna göre 1 milyon 472 bin 303 örenci bu yl snava girmitir. Bu veri, bir yüzdelik dilim de yaklak 14 bin 723 örencinin yer ald anlamna gelir.2020 verilerine göre bir yüzdelik dilimde yer alan örenci says 2019 verilerine göre yüzde 43lük bir art göstermitir. Bilindii üzere bu durumun temel nedeni 8 yl önce 60-66 aylk çocuklarn 1nci Snfa balamas uygulamasnn balatlp sonra kaldrlmasdr. MEB, tercih sistemine büyük etkisi olan bu duruma snavla örenci alan okullarn kontenjanlarn artrarak ve bu nitelikte yeni okullar açarak çözüm üretmitir. Fakat çözümüm net etkisi, yerletirmeler sonrasnda deerlendirilebilir. Aileler bu ksmda LGS tercih klavuzuna hakim olmal, okullaryla i birlii içinde ilerlemeli ve olas durumlar için nakil süreçlerini takip etmelidirler. Tercih listesinin dier önemli kriterleri seçilen okullarn ulam, bulunduu konumun güvenlii, sosyal, kültürel ve sportif faaliyet imknlar olarak bahsedilebilir. Listede yer alan okullar fiziki olarak ziyaret edilmeli ve çocuun ilgisine yönelik özellikler göz önüne alnmaldr.

lk adm, tercih sistemini iyi bilmektir

Özetle tercih listesini oluturmann üç admdan olutuunu vurgulayan Kncak, lk adm, tercih sistemini iyi bilmektir. kinci adm, snav sonucuyla tercih yaparken okullarn bulunduu sralama ile çocuun sralamasnn uyumuna göre listeleri oluturmaktr. Tercih listesinde yaplan 5 tercihten en az 3ü örencinin yerleme ihtimalinin yüksek olduu ve bir tanesi ise kendi sralamasndan düük olan, kesin yerleebilir gözüyle baktmz okul olarak konumlandrlmaldr. Üçüncü ve son adm ise bu listedeki okullar seçerken 21.yyteknolojisi ve pedagojisine uyum salayan, çocuu mesleki kariyer hedeflerine ulatrabilen, becerilerini gelitirebilmelerine olanak sunan, uluslararas alanda projelerle var olan, yabanc dil öretiminde nitelikli bir kimlik sergileyen ve çocuunuz için güvenli bir ortam sunan okullar konumlandrabilmektir açklamasnda bulundu.

Kncak sözlerini öyle tamamlad: Örencilerimiz için kritik olan bu planlama sürecinde yanlarnda olmak, ülkemize kendini gerçekletirmi bireyler kazandrmak ve ebeveynlerin kayglarna gidermek için Mektebim Koleji Ailesi olarak okullarmzda rehber öretmenlerimizin i birlii ve tercih danmanl sistemiyle yannzdayz. Bu hizmeti almak isteyen örencilere öncelikle çeitli mesleki ilgi envanterleri uygulayarak tanma çalmalar gerçekletirmekte, aileleri ile görüerek bilgi toplamakta ve sonrasnda tercih listesini oluturmaktayz.

Ana Sayfaya Git