Kademeli eğitim nasıl olacak?

Yaklaşık bir yıldır uzaktan eğitim gören öğrencilerin kademeli şekilde başlayacakları yüz yüze eğitim sürecini değerlendiren Uzman Psikolog Sadık Sun, bu süreçte anne ve babaların, çocuklarına desteklerini hissettirmeleri gerektiğini söyledi.

Haberler 23.02.2021 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun yüz yüze eitim ve snavlara ilikin açklamalarnn ardndan yaklak bir yldr okul ortamndan uzak, kstlamalardan kaynakl evlerinden çkamayan örencilerin psikolojik durumlar ve bunun ders içi performans deerlendirmesi gündeme geldi. Söz konusu sürecin verimli deerlendirilmesi hususunda önemli deerlendirmelerde bulunan Uzman Psikolog Sadk Sun, konutu.

Oynad oyunlarla enerjisini boaltan çocuklarn salgn ile birlikte bu durumu yaayamadklarn belirten Sun, Normalde darda akranlaryla zaman geçirip oyunlar oynamas gereken çocuklar eve hapsetmek durumunda kaldk. Bunun sonucunda çocuklarda, enerjinin darda aktarlamamasndan kaynakl hrçnlk, dikkat eksiklii ya da sosyal medya ve teknolojik aletlerle çok fazla zaman geçirmelerinden kaynakl

OKULLARIN AçILACAI LK DÖNEMLERDE ANNE VE BABALARIN DESTEKLERN HSSETTRMELER GEREKR

Yaanan salgn süreciyle birlikte çocuklar için süregelen kural ve kaidelerle birlikte ebeveynlerin de çocuklar üzerinde pek etkili olamadklarn söyleyen Sun, yeni eitim sürecinde anne ve babalarn üzerine düen sorumluluklar hatrlatarak u ifadeleri kulland:

Sadece çocuklarn deil anne ve babalarn da kendini koordine edip altrmas gereken bir sürecin içerisine girdik. Anne ve babalar, özellikle okullarn açlaca ilk dönemlerde okul heyecann tayan çocuklarn yannda olarak gerekirse ilerini bir tarafa brakp onlara elik etmesi gerekir. çünkü bu süreçte çocuklar alama, karn ars çekme veya stres gibi benzer skntlar yaayabilecekler. çocuklar bu süreci yaarken ebeveynler onlarn yannda olmal, en azndan manevi anlamda destek verip yalnz olmadklarn ya da korku ve kayglar geçip alma sürecini tamamlayana kadar destek olmalar önemlidir.

ALELER, çOCUKLARINI TEKNOLOJK ALETLERLE ÖDÜLLENDRMEMEL

Ailelerin çocuklarla maske, mesafe ve hijyen sürecini nasl geçirecekleri konusunda okulla koordineli bir ekilde iletiim kurmas gerektiini belirten Sun, Eve kapanan çocuklar belki de bu süreçte akranlaryla nasl oyun oynamalar gerektiine dair bilgileri unutmu olabilirler. Bu da okullarn açlaca ilk etapta zorlanmalarna neden olacak ama bu konuda özellikle öretmenlerin çocuklarla kuracaklar uyum, bu süreçten hzla çkmalarn salayacaktr. dedi.

çocuklarn yüz yüze eitime geçi sürecinde ebeveynlerin izlemeleri gereken yöntemleri de aktaran Sun, Aileler çocuklarna ödül olarak teknolojik aletler almamal ve onlar bu materyallerden uzak tutmallar. Evde uzaktan eitim gören çocuklarn abur-cubur yiyecekler veya çizgi film gibi görsellerden uzak tutulmas gerekir. çocuklar yüz yüze eitime geçtiklerinde kalabalk bir ortama gireceklerinden dolay imdiden bu anlamda önlemler alnmaldr. eklinde konutu.

SALGIN SÜRECNDE çOCUKLARIN DKKAT SÜRELER KISALDI

Uzaktan eitim sürecinde çocuklarn hem hareketsiz kalmalar hem de uyku ve beslenme danklndan kaynakl dikkat sürelerinin ksaldn vurgulayan Sun, eitimcilere de tavsiyelerde bulunarak unlar söyledi:

Bu süreç içerisinde müfredattaki 45 dakikalk bir dersi bölerek araya oyunlar, bilmeceler veya tekerlemelerin sktrlmas, çocuklarn süreci daha hzl atmalarn salayacaktr. Onun haricinde öretmenlerin çocuklara bir eyler öretmekten ziyade onlarn duygularna hitap edip hislerini daha fazla aça çkarabilmeleri öretmen ve örenci arasndaki uyumun hzlanmasnda faydal olacaktr. Tabii bu sadece öretmenin görevi deil. çocuklarn yaadklar stresin atlatlmas konusunda anne-babann yardmc olmas gerekir.

Salgn sürecinde aile içi gündemin çocuklarn psikolojilerinde edindii yere dikkati çeken Sun, Anne-babalarn yaad kayglarn, korkularn, kötü haberlerin, felaket yorumlarnn yaplp ev içerisinde yaygn olarak dile getirildii ve bu psikolojinin çocuklara geçtii bir dönemden geçtik. Ayrca bu süreç çocuklarn beslenme ve uyuma saatlerinin deiip belli olmad bir evreydi. Bu dönemi atlatmak için ebeveynlerin bu durumu yeniden rayna oturtmalar gerekiyor. ifadelerini kulland.

YAANACAK ZORLUKLARA KARI EBEVEYNLER SABIRLI VE DAYANIKLI OLMALILAR

Son zamanlarda çocuklarda oluan teknoloji bamllna da vurgu yapan Sun, çocuklarn teknoloji ile ilgili yaadklar ar derecede bamll biraz daha kural ve kaidelerle netletirmeliyiz. Anne babalar için belki ilk bata çok zor olacaktr ama snrlarn net bir ekilde çizilip kurallarn arkasnda durulmas halinde çocuklar da bu sürece salkl bir ekilde uyum salayacaktr. Tabi ki ilk etapta yaanacak zorluklara kar ebeveynlerin sabrl ve dayankl olmalar gerekir. dedi.

Sonuç olarak çocuklardan ilk etapta çok büyük baarlarn beklenilmemesi gerektiinin altn çizen Sun, çocuklarn neler kavrad konusundan ziyade sal ve ruh hali aileler için daha kymetli olmaldr. çocuklar salkl bir ruhta olurlarsa daha sonra zaten örenmeleri gereken dersleri, bilgi ve becerileri daha hzl kavrayacaktr. Ondan dolay çocuklarn ne örendiklerinden ziyade yaadklar duygu, düünce ve ruh halini daha çok önemsemek önceliklerimizden olmaldr. diye belirtti.

Ana Sayfaya Git