Kız çocuklarının okullaşma oranının düşük olduğu iller incelenecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının "Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı" taslağına göre, kız çocuklarının eğitimin her kademesinde okullaşma oranının düşük olduğu şehirlerde ev ziyaretleri gerçekleştirilerek, okullaşma oranlarını artırmaya yönelik çalışmalar yürütülecek

Haberler 29.11.2017 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eylem plannn uygulama dönemi içerisinde, okullamann Türkiye ortalamasnn altnda kald illere younlalacak, il durumlar analiz edilecek ve gerekli önlemler alnacak

Kz çocuklarnn örgün eitime eriim ve devam konusunda yaad sorunlara ilikin aratrma, okuryazar olmayan kadnlarn tespitine yönelik güncel alan taramalar yaplacak

Göçmenlik, mevsimlik tarm içilii, engellilik, yoksulluk gibi eriimi daha da zorlatran koullara yönelik politikalarla, eitimde yatay ve dikey ayrmcl önlemeye yönelik önlemlere arlk verilecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl tarafndan eitimin her kademesinde kz çocuklarnn okullama orannn düük olduu illerde ev ziyaretleri gerçekletirilerek, okullama oranlarn artrmaya yönelik çalmalar yürütülecek.

Bakanlk, kadnlarn hayata eit artlarda katlabilmesi için en kapsaml tedbirleri içeren ve bu açdan bir ilk olma özelliini tayan Kadnn Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Plan tasla hazrlad.

Kadnn Statüsü Genel Müdürlüü öncülüünde hazrlanan, 2018-2023 yllarn kapsayan Kadnn Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Plan tasla, kamu kurum ve kurulular, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kurulular ve üniversitelere geni sorumluluklar getiriyor.

lgili kurum ve kurulularn görüüne açlan eylem planyla, eitim öretim süreçlerine kadn erkek eitlii bak açsn yerletirerek, kz çocuklar ile kadnlarn eitimin tüm kademelerine tam eriimlerinin salanmas amaçlanyor.

Taslak kapsamnda, yükseköretime ilikin tüm verilerin cinsiyete göre ayrtrlm biçimde toplanabilmesi salanacak.

Bakanlk ve YÖK arasndan imzalanan i birlii protokolüne göre, yükseköretimde toplumsal cinsiyet eitlii ve kadn dostu kampüs konularnda gelitirilen soru formlar, Yükseköretim Kurulu Bilgi Sistemine (YÖKSS) entegre edilmesi amacyla YÖKe iletildi. Test uygulamasnn pilot üniversitelerde yaplaca söz konusu sistemin tamamlanmas, tüm üniversitelere yaygnlatrlmas ve ilgililerce veri giriinin yaplmas gerekiyor.

Dünya çapnda kz örencilerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiin birbiriyle entegre ekilde öretilmesini içeren, okul öncesinden yükseköretime kadarki tüm süreci ve örenciler ile öretmenleri kapsayan eitim yaklam konusundaki çalmalar incelenecek. Daha sonra Türkiyede kz örencilerin bu konudaki farkndalklar ve bu alana katlmlarn artrmaya yönelik bilinçlendirme çalmalar yürütülecek.

- Toplum temelli modeller yaygnlatrlacak

Taslak plana göre, okul öncesi eitim kurumlarnn artrlmasna yönelik sürdürülebilir toplum temelli modeller yaygnlatrlacak.

Özellikle okul öncesi eitime eriimi olmayan veya güçlükle erien dezavantajl kesimlerin erken çocukluk hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanmasn desteklemek amacyla çok sektörlü i birlikleri yoluyla tam, yarm günlük ve oyun otobüsleri gibi esneklikleri içeren modeller yaygnlatrlacak.

Eitimin her kademesinde kz çocuklarnn okullama orannn düük olduu illerde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl Sosyal Destek Programlar (ASDEP) personelleri araclyla ev ziyaretleri gerçekletirilerek, okullama oranlarn artrmaya yönelik çalmalar yürütülecek.

Eylem plannn uygulama dönemi içerisinde, okullamann Türkiye ortalamasnn altnda kald ehirlere younlalacak, il durumlar analiz edilecek ve gerekli önlemler alnacak.

- Yerele özgü politika ve eylem planlar gelitirilecek

6287 Sayl Kanun ve ilgili mevzuatn kadn erkek eitlii açsndan uygulamadaki etkisi deerlendirilecek. Etki deerlendirmelerinde, mevzuatn, kayt, devam, tamamlama, geçi oranlarna, eitim ortamlarnn kalitesine, eitim hakknn engellenmesine, örgün eitim dna çkmaya etkisine baklacak. Ayrca ya snr uygulamalarnn eitimde kadn-erkek eitliine etkisi de dikkate alnacak.

Yerel yönetimlerle i birlii içerisinde eitimde kadn-erkek eitlii konusunda yerele özgü politika ve eylem planlar gelitirilecek ve uygulanacak. Tüm eitim kademelerinde gerçekleen okullama oranlarnn illere ve bölgelere göre farkllamasnn nedenleri analiz edilecek ve analizler dorultusunda söz konusu farkllklarn giderilmesi için çalmalar yürütülecek.

- Türkiyeye özgü politikalar düzenlenecek

Kz çocuklar ve kadnlarn eitime eriiminde dünyada yaygn olarak kullanlan geçici özel önlem politikalarna ilikin bilgi edinilecek ve bu çerçevede Türkiyeye özgü politikalar gelitirilecek. Bu balamda göçmenlik, mevsimlik tarm içilii, engellilik, yoksulluk gibi eriimi daha da zorlatran koullara yönelik politikalarla, eitimde yatay ve dikey ayrmcl önlemeye yönelik önlemlere arlk verilecek.

Milli Eitim Bakanl öncülüünde, güvenli okul ortamlar oluturulmas kapsamnda okullarda sosyal hizmet birimleri kurulmasna yönelik yasal düzenleme yaplacak.

Kz çocuklar özelinde, okullarda güvenlik riski olmas ve baarsz olma korkusu, kz çocuklarnn devamszlk ve okuldan ayrlmalarna yol açan nedenler arasnda yer alyor.

Bu çerçevede örencilerin, öretmenlerin ve dier personelin kendilerini fiziksel, psikolojik ve duygusal bakmdan özgür hissetmeleri, okulda örenme için uygun ortam yaratlmas olarak tanmlanan güvenli okul uygulamalar gelitirilmesi ve hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda risk altndaki kz çocuklarnn tespit edilerek, okul sosyal hizmet biriminin oluturulmas için ilgili taraflarla i birlii içerisinde yasal düzenleme yaplmas önem tayor.

- Eitime devam konusundaki sorunlar aratrlacak

Milli Eitim Bakanl ve birimleri ile YÖK ve üniversitelerde cinsiyet eitlii birimleri oluturulacak. MEB ve YÖK merkez tekilat personelinin kadn erkek eitliine duyarllnn gelitirilmesine yönelik farkndalk seminerleri düzenlenecek.

Eitimde kadn erkek eitliinin izlenmesine yönelik göstergeler gelitirilecek ve bu göstergeler üzerinden veri toplama sistemleri gelitirilecek.

Yükseköretime ilikin tüm verilerin cinsiyete göre ayrtrlm biçimde toplanabilmesi salanacak.

Yükseköretimde toplumsal cinsiyet eitlii ve kadn dostu kampüs konularnda gelitirilen soru formlar, Yükseköretim Kurulu Bilgi Sistemine (YÖKSS) entegre edilmesi amacyla YÖKe iletildi. Bu kapsamda pilot üniversitelerde test uygulamas yaplacak. Söz konusu sistem tamamlanacak, tüm üniversitelere yaygnlatrlacak ve ilgililerce veri girii yaplacak.

Taslaa göre, kz çocuklarnn örgün eitime eriim ve devam konusunda yaad sorunlara ilikin aratrma ve okuryazar olmayan kadnlarn tespitine yönelik güncel alan taramalar da yaplacak.

Ana Sayfaya Git