Kürtçede form eksikliği oyunu

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ve Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, okul müdürlüklerinde seçmeli derslerle ilgili verilen formlarda eksikliklerin olmasıyla ilgili konuştu.

Haberler 17.01.2022 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Baro Bakan Avukat Nahit Eren, Kürtçe seçmeli derslerle ilgili olarak verilen formlarda Kürtçe ve Zazaca seçeneinin olmamas durumuyla ilgili görülerini aktard.

FORMDA KÜRTçENN OLMAMASI SUçTUR

Söz konusu durumun eitim-öretim hakknn engellenmesi demek olduunu kaydeden Eren, u ifadeleri kulland:

öyle bir ey var; iktidar tarafndan büyük bir heyecanla dile getiriliyor. Türkiyede 20212 ylndan bu yana Kürtçenin seçmeli ders olarak seçilip bu konuda eitim verilebileceine dair. ktidara yakn medya tarafndan sürekli haberletirilen bir konu. Bu iktidar döneminde hiçbir zaman Kürtçeye yönelik bir asimilasyon ya da Kürtçe kart bir tutum olmad. Böyle deniliyor. Hoca sorunu vard deniliyordu ama bu alanda kadro açlmadn çok iyi biliyoruz. Halbuki Artuklu Üniversitesinde birçok kiinin mezun olup bu alanda eitim aldn biliyoruz.

Son zamanlarda yeni bir problem var. Okullarda seçmeli derse yönelik verilen formlarda Kürtçenin ya da Zazacann yer almadn, eksik verildiini ve dil isimlerinin yazlmadn biliyoruz. Hatta bazlarnda dil eitimine yönelik hiçbir ey yazlmadn görüyoruz. Bu suçtur.

DYARBAKIR BAROSU OLARAK SÜRECN TAKPçSYZ

Bir okulun sorumlusu olarak MEBin tüm seçmeli derslerinin isimlerini örenci ya da velilerin önüne koymak zorundasnz. Bu tercihi kendisine sunmanz gerekiyor.

Bu bir anayasal haktr, bir eitim hakkdr. Yoksa öbür ekliyle eitim öretim hakknn önüne geçmi oluyorsunuz. Bu anlamda biz Diyarbakr Barosu olarak bize gelen ikayetler ve talepler konusunda sürecin takipçisiyiz.

VELLER ÖZGÜRDÜR, TERCH VE SEçME HAKKI VELNNDR

Eitim-Bir-Sen Diyarbakr ube Bakan Ramazan Tekdemir de verdii demeçte tercih ve seçme hakknn veliler ve örencilerin elinde olduunu belirtti.

Tekdemir, okul idarelerinin gereini yapmak zorunda olduklarn kaydederek u deerlendirmede bulundu:

MEBin il milli eitim müdürlükleri araclyla okullara gönderdikleri formlara ulalabilir. Okul idarelerinde var olan mevcut formlarda örencilerin seçebilecei seçmeli dersler sraldr. Dolaysyla bu seçmeli derslerle ilgili velileri aydnlatmann örencilerin seçebilecei derslerle ilgili bilgi aktarmnn deerini taktir ediyoruz, önemsiyoruz. Bu anlamda herhangi bir kstlamaya gitmenin, velileri eksik bilgilendirmenin çok yanl sonuçlar olur.

KENDN VELNN YERNE GEçRMEK SUçTUR

Kürtçe dersleri için ister Kurmanci ister Zazaki ister Kuran Kerim ister Temel Dini Bilgiler olsun, hangi seçmeli derslerin seçilecei konusunda tercih hakk velinindir. Dolaysyla kendini veli yerine geçirmenin hiçbir gerei yok, yanltr ve suçtur. Bu anlamda ilimizde bize herhangi bir ikayet ulalabilmi deil. Ama okul idaresi tarafndan herhangi bir kstlama yapldna dair bir ikayet varsa ilgili yerlere bavurulmal.

Bu noktada tüm velilere çarmz udur: çocuklarmzn alabilecei seçmeli derslerle ilgili tabloyu görebilirler, okul idareleri bu tabloyu vermekle yükümlüdürler. Veliler özgürdür, tercih ve seçme hakk velinindir. Okul idareleri de veliye yardmc olmak zorundadr.

Ana Sayfaya Git