LGS puan ve yüzdelik dilimleri yeniden hesaplandı

MEB, dün gece Almanca ve Fransızcadan sınava giren öğrencilerin puanlarını tekrar hesapladı. Bu öğrencilerin puanlarında 6 ile 8.5 puanlık artış olurken, yüzdelik dilimleri de değişti.

Haberler 07.07.2018 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Liseye Geçi Snav (LGS) puan ve yüzdelik dilimleri sil batan hesapland. LGS yabanc dil puanlarnn ayr hesaplanmas yüzünden doru cevap ortalamalar yüksek olan Almanca ve Franszca dilinden snava girenler, ngilizceden snava girenlere göre 6 ile 8.5 puan daha az puan almt. Velilerin itiraz sonuç verdi.

PUAN VE YÜZDELK DLMLER YENDEN HESAPLANDI

Eitim uzman Pervin Kaplann blogunda verdii bilgilere göre Milli Eitim Bakanl (MEB) puanlar dün gece tekrar hesaplad ve düzeltti. Bu örencilerin LGS puan 6 ile 8.5 artt ve yüzdelik dilimleri de deiti.

LGL HABER: LGSDE YABANCI DL PUAN KAYBETTRD

Ancak aralarnda Amerikan Robert, Alman, Saint Joseph Fransz lisesi gibi kontenjanlar dolan okullara 6 ya da 8.5 eksik puan yüzünden giremeyen örenciler olduunu söyleyen veliler bu kez de çocuklarmzn bu hak kayb nasl giderilecek? diyor.

HATA NEREDEN KAYNAKLANIYORDU?

Liseye Geçi Snav (LGS) puanlarnn açklanmasndan sonra veliler yabanc dilde yaplan farkl hesaplamann ayn sonuçlara sahip örenciler arasnda adaletsizlie neden olduunu saptamt.

Bu farklla LGSde standart puan hesaplamasnn ortalamas düük derslere daha fazla puan verilerek yaplmas neden olmutu. Bu durumda Almanca ve Franszca dillerinden snava giren örencilerin çou özel okulda okuduu için doru ortalamas yüksek olmu, ortalamas düük olan ngilizcede doru yapanlara göre yaklak 6 ile 8.5 puan arasnda puan kaybetmiti.

NGLZCEYE KARI FRANSIZCA VE ALMANCA KAYBETT

Veliler, yaanan sorunu öyle dile getirmiti:

Yabanc dil snav her dil için ayr deerlendirildi. Ortalamas düük derslerden doru yapanlar daha yüksek puan ald. Özel okullarda okuduklar için Almanca ve Franszca derslerinden snava giren yaklak 700 örencinin ortalamalarnn yüksek olunca onlar daha düük puan ald. ngilizceden snava giren 970 bin örencinin ortalamas düük olduu için de bu dersten doru yapanlarn puan daha yüksek geldi. ngilizcede 1 olan yabanc dil katsays yaklak 1.742ye ulat. Bu da snavda ayn doru, yanllara, bolara sahip örenciler arasnda 6 ile 8.5 puanlk farka neden oldu. Bu adaletsizlik yabanc dil sonuçlarnn Franszca, Almanca ve ngilizce için ayr ayr hesaplanmasndan kaynakland. Bu puanlar ayr deil, birlikte hesaplanm olsa bu adaletsizlik olmayacakt.

KILAVUZDA DA YER ALMIYOR

LGS klavuzunda da yabanc dil puanlarnn ayr hesaplanacana dair bir bilgi olmadn söyleyen veliler, bakanla bu hesaplamay düzeltmesi için itiraz etmiti.

YÜZDELK DLMLER VE PUANLAR DET

MEB, dün gece Almanca ve Franszcadan snava giren örencilerin puanlarn tekrar hesaplad. Bu örencilerin puanlarnda 6 ile 8.5 puanlk art olurken, yüzdelik dilimleri de deiti.

KONTENJAN DOLAN OKULLARA GREMEYECEKLER

çocuunun puan ve yüzdelik diliminde nasl bir deiiklik olduunu bakn bir veli nasl anlatt:

Kzm Franszcadan snava girdi. ngilizceden snava giren ayn doru ve yanllara ve bolara sahip örenciyle arasndaki fark 8.5 puand. Bu düzeltmeden sonra sralamada 800 kii yükseldi. Puan 454. 5933 iken, puan 463.0483 oldu. Genel yüzdelik dilimi 0.22den 0.12ye yükseldi. l yüzdelik dilimi de 0.32den 0.19a çkt. Benim çocuum çok istediimiz okula zaten girmiti. Ama bu hatal hesaplama yüzünden 6, 7, 8 puanla Robert, Alman ya da kontenjann dolduran okullarda kayt hakkn kaybeden örenciler ne olacak? Kaytlar kapanan okullara bu çocuklar bu hatal hesaplama yüzünden giremedi.

Bir baka veli öyle konutu: Benim kzm Alman Lisesine bu hesaplama yüzünden giremedi. Ne olacak imdi?

DEVLET LSELER çN DE TERCHLER DETRECEK

çocuu Almancadan snava giren bir baka veli ise puan düzeltilmesinden sonra yüzdelik dilimlerin de deitiine dikkat çekerek, unlar söyledi:

Biz devlet liseleri için tercih yapacaktk. Bu düzeltmeden sonra tercih listemizi deitireceiz. Giremeyecei okullara bile imdi girme ans olacak. Yabanc liseler için bu hesaplamay düzeltmedi geç kaldlar ama en azndan devlet liseleri için tercih yapacaklar doru puanlamay ve yüzdelikleri kullanabilecekler.

Ana Sayfaya Git