LGS'de yabancı dil puan kaybettirdi

Puan karşılaştırması yapan veliler, yabancı dilde yapılan hesaplamanın adaletsizliğe neden olduğunu iddia etti.

Haberler 04.07.2018 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Puan karlatrmas yapan veliler, yabanc dilde yaplan hesaplamann örenciler arasnda adaletsizlie neden olduunu iddia etti. Liseye Geçi Snav (LGS) puanlarnn açklanmasnn ardndan puan karlatrmas yapan veliler, yabanc dilde yaplan hesaplamann ayn sonuçlara sahip örenciler arasnda adaletsizlie neden olduunu saptad.

Almanca ve Franszca dillerinden snava giren örencilerin doru ortalamas yüksek olunca, ortalamas düük olan ngilizcede doru yapanlara kar puan kaybetti. Üstelik bu puan kayb da yaklak 6 ile 8.5 puan arolduunu ve düzeltilmesi gerektiini söylüyorlar. Milli Eitim Bakanlna (MEB) yüzlerce dilekçeasnda oldu.

LGS: Almanca VE FRANSIZCA OKUYAN PUAN KAYBETT

çocuklar Almanca ve Franszca dillerinden snava giren veliler isyanda. Bu hesaplamann adaletsiz ulam durumda.

Veliler, standart puan hesaplamasnn ortalamas düük derslerden daha fazla puan verilerek yapldn hatrlatyor. Bu durumda da Almanca ve Franszca derslerinden snava giren yaklak 700 örencinin özel okullarda okuduu için ortalamalarnn yüksek olduunu söyleyerek, öyle diyor:

ARALARINDA 8.5 PUANA KADAR FARK VAR

Buna karn ngilizceden snava giren yaklak 970 bin örencinin ortalamasnn düük olduu için bu dersten doru soru yapanlarn puanlar yükseldi. ngilizcede 1 olan yabanc dil katsays yaklak 1.742ye ulat. Bu da ayn puana sahip örenciler arasnda yaklak 6 ile 8.5 puanlk farka neden oldu. Bu adaletsizlik yabanc dil sonuçlarnn Franszca , Almanca ve ngilizce için ayr ayr hesaplanmasndan kaynaklanyor. Bu puanlar ayr deil, birlikte hesaplanm olsa bu adaletsizlik olmayacakt.

KILAVUZDA AYRI HESAPLANACAK DEMYOR

Ayrca veliler klavuzda puan hesaplamasyla ilgili olarak yabanc dil puanlarnn ayr hesaplanacana dair bir bilgi olmadna dikkat çekerek, Sadece hesaplama yabanc dil puan olarak geçmekte diyor.

BAARILI OLDULAR, CEZALANDIRILDILAR

Veliler bu hesaplama yöntemiyle Almanca ve Franszca eitim alan çocuklarn dorular daha fazla olduu için cezalandrldklarn söyleyerek, Bir puan bile bir çocuun okula girip girmemesinde çok etkili. Bu hesaplama yüzünden çocuklarmz istedikleri okullara gidemeyecek diye konuuyor.

Veliler bakanla yazdklar dilekçede bu hesaplama sisteminin adaletsizliini dile getirerek, dilde hesaplamann ayr deil, birlikte yaplarak bu hatann düzeltilmesini istiyor.

Ana Sayfaya Git