MEB'den 10 maddede ‘özel okul tercih’ uyarıları

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız, özel okulları tercih edecek velilere, kurumsal yapı, akademik başarı, okul müfredatı, öğretmen profili, fiziki ve teknolojik altyapı gibi kıstasların olduğu 10 temel maddeye dikkat etmeleri uyarısında bulundu.

Haberler 09.07.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB) tarafndan, çocuklar için özel okullar tercih edecek velilere, kurumsal yap, akademik baar, okul müfredat, öretmen profili, fiziki ve teknolojik altyap gibi kstaslarn bulunduu 10 temel maddeye dikkat etmeleri uyars yapld.

MEB Özel Öretim Kurumlar Genel Müdürü Muammer Yldz, yeni eitim öretim döneminde çocuklarn özel okullara kaydettirmeyi planlayan veliler için 10 maddede dikkat edilmesi gereken temel unsurlar anlatt. Liselere Geçi Snav (LGS) kapsamnda yaplan merkezi snav sonuçlarnn açklamasnn ardndan okullarda kayt dönemine girildiini söyleyen Yldz, bir eitim kurumunu tercih nedenlerinin iyi ele alnmas gerektiini belirtti.

lk kez özel okula çocuunu gönderecek velilere tercih nedenlerine yönelik liste yapmasn öneren Yldz, unlar anlatt:

Bir özel öretim kurumuna çocuunu kaydettirmeyi düünen veliler, neden devlet okullar yerine özel eitimi tercih ettii üzerine iyi bir irdeleme yapmal, bunun nedenlerini belirlemeli. Yani ilk dümenin doru iliklenmesi gerekiyor.

ÖNCE OKULUN KURUMSAL YAPISINA, ETM çIKTISINA BAKIN

Her eyden önce seçilecek özel okulun kurumsal yaps çok temel ve belirleyici. kincisi okulun akademik baars, örencileri için salad burslar. Özel okullar düzeyinde mezun ettii örencilerin eitim çkts, yerletii üniversitelerin çeitlilii nedir?, Mezunlar sonrasnda nerelerde istihdam edilmi? Okulun mezunlaryla ilgili de bir izleme sistemi var m? Eitim programlar bu sonuçlar nda güncelleniyor mu? Yani okul, kamu okullaryla mukayese edildiinde velinin tercihinin buraya yönelmesini karlayan bir akademik çkt verebiliyor mu?

Üçüncüsü, eitim personelinin nitelii, süreklilii ve çeitlilii. Bir kurum tercih edilirken mutlaka öretmenleri hakknda bilgi alnmas gerekiyor. Dördüncü unsur olarak uygulanan öretim programlarnn iyi incelenmesi önemli.

Özel okullarn resmi okullarn uyguladklarndan farkl olarak bakanlk tarafndan onayl ne tür programlar hayata geçirdii, bunlarn içerii, uluslararas nitelii gibi konular hakknda bilgi alnmas gerekiyor.

Bir kurumu bir bakasndan farkl klan, velilerin tercih nedenleri arasndaki en önemli hususlardan biri de okulun yabanc dili hangi oranda, niteliklerde örettii. Birinci ve ikinci yabanc dil olarak ne okutuluyor, seviyesi nedir, örencileri hangi seviyede mezun ediyor? Mezunlarn bu konuda girdii snavlardaki dil beceri düzeyi nedir? Yabanc dil öretiyorumu herkes diyebilir ama esas olan bu çktnn karl nedir? Velinin mutlaka bunu sorgulamas lazm.

OKULUN TOPLUMDAK OLUMLU MAJINI DKKATE ALIN

Dikkat edilecek beinci kstas ise okulun toplumdaki olumlu imaj, kültürel düzeyi ile toplum ve sosyal çevrenin beklentilerini karlamas. Okul hakkndaki yorumlar önemli bir ipucu. Okulun Türk toplumunun, anayasal düzende öngörülenlere uygun bir kültürel kazanm var m? Bu kazanm ne oranda?

Altncs, okul örencileri hayata hazrlyor mu? Velinin hayattan beklentisi, çocuunun düzeyinden beklentisi ne? Okul bunu gerçekletirebilecek mi? Bu sorulara yant aranmas lazm.

OKULU ADIM ADIM GEZN, TEKNOLOJK ALTYAPISINI Y NCELEYN

Okulun fiziki donanm, altyaps da önemli. Veliler tercihte bulunmadan önce mutlaka okulun her tarafn adm adm gezip görmeli. Dikkat edilmesi gereken yedinci kstas da okulun teknolojik altyaps, fiziki donanm, laboratuvarlar, kütüphanesinin incelenmesi, okulun güvenli ve salkl olmas noktasnda sunduu ortama dikkat edilmesi, verilen yemek ve servis hizmetlerinin irdelenmesi. Örnein bana göre, zengin kütüphanesi bulunan bir okulun dier okullardan ayrc vasf var.

SOSYAL, SPORTF ETKNLKLERN LSTESN STEYN

Sekizinci unsur, bir özel okulu dierlerinden ayran bir baka özellik de toplum yararna yapt çalmalar, sosyal, sanatsal ve sportif etkinlikleri. Veliler okuldan bunun listesini isteyebilir. Bugünün dünyasnda sadece akademik diplomaya deil çocuun hangi sosyal etkinliklere katldna, portfolyosunda nelerin olduuna da baklyor. Dokuzuncu kstas olarak okuldaki örenci rehberlii hizmetini ele alabiliriz. Model olarak söyleyebileceimiz iyi bir okul, rehberlik sistemi çok iyi olan ve bu anlamda liderlik yapabilen okuldur.

SÖZLEMEY SATIR SATIR OKUYUN

10uncu kstas diyebileceimiz, en son noktada okul ile veli arasnda yaplacak sözlemede yer alan hükümlerin teker teker okunup incelenmesi, anlalmayan hususlarn sorulmas çok önemli. Gözü kapal imzalanan sözlemeler maduriyetler oluturabilir. Veli neyi imzaladn çok iyi bilmeli.

Kurumlarn balangçtaki durumlar, velinin okula bak açsn zamanla deiebilir. Eitimde birbirine paralel ilerleyen kamu ve özel sektör arasnda geçiler gayet olaan. Veliler çocuklarnn eitim ald okulda her yl bu sorgulamalar yapmal. Hem örenci hem de öretmen sözlemelerini yllk yapmamzn temel nedeni bu. çünkü deiimler olabiliyor. Velinin, bu sözleme dönemini bir fiyat pazarl olarak deil çocuu için her yl ayn dikkat ve enerjiyle hareket edecei bir süreç olarak görmesi gerekiyor.

FYAT EN SON KONUULMALI

Okulun kalite belgesinin olup olmad da sorgulanabilir. Veliler özel okullarla görümeye gittiinde daha çok fiyatn üzerinde duruyor. Halbuki bu alnan bir eya, meta deil çocuklarn gelecei. Veliler bütün bu kstaslar sorguladktan sonra en son fiyat konumal. O zaman kurumun istedii fiyatn verdii hizmetle orantl olup olmad ve elbette bu ücretin velinin bütçesine uygunluu deerlendirilebilir. Velinin özel bir kurumu tercih edip etmeme nedeni tek bana fiyat olmamal.

Sürecin tüm örenci ve veliler için hayrl olmasn temenni ediyorum. Okul tercih edecek veliler mutlaka farkl seçenekleri ele alarak karlatrma yapsn.

Ana Sayfaya Git