Mesleki seçim tercihleri!

Uzman Psikolog Sun, meslek seçimi yapacak öğrencilere önemli uyarılarda bulundu

Haberler 08.07.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2019-2020 Eitim ve Öretim yl Yükseköretim Kurumlar Snavnn (YKS) tamamlanmasnn ardndan açklanacak puanlar ile örencileri meslek seçimi heyecan sard.

Uzman Psikolog Sadk Sun, üniversite snavlarnn tamamlanmasnn ardndan açklanacak snav puanlar ile meslek seçimi yapacak örencilerin nelere dikkat etmesi gerektiini deerlendirdi.

Hayatlarnn geri kalan bölümünü dorudan etkileyen meslek seçiminin, örenciler için snavdan sonraki en önemli süreç olduuna dikkat çeken Sun, bu anlamda örenciler, seçim sürecini ince eleyip sk dokumalar gerektiini söyledi.

Örencilerin snav puanlarn ve baar sralamalarn bir araya getirip salkl bir tercih listesini oluturmalarn tavsiye eden Sun, bununla beraber kendilerine yakn hissettikleri alan ve mutlu olabilecekleri i gibi etmenleri de göz önünde bulundurup bölüm tercihlerini yapmalar gerektiini vurgulad.

Ekonomik kayg ve statü gibi etmenlerden dolay meslek seçerken örencilerin hata yapabileceklerini belirten Sun, bundan dolay hayatlarnn geri kalan dönemleri için mutsuz bir meslei icra etme zorunda kalabileceklerini hatrlatt.

Örenciler için meslek seçimi hayatlarnda önem arz eden bir durumdur

Üniversite bölüm tercihinin, örenciler için hayatlarnn geri kalan için önem tekil ettiine dikkat çeken Sun, Örenciler için meslek seçimi hayatlarnda çok önem arz eden bir durumdur. Nitekim çou kiiye yaptnz iten memnun musunuz? Veya yaptnz ii çocuklarnzn da yapmasn ister miydiniz? diye soru olarak yönelttiimizde aldmz cevaplarn çou Hayr olarak geri dönüyor. Buradan da yola çktmzda, çou kiinin yapt iten veya meslekten memnun olmadn anlayabiliriz. Bundan dolay örencilerin yapaca meslek önemlidir. Hatta bunu özetleyen çok güzel bir söz vardr: Yaptnz üniversite tercihi sizi 4 yldan edebilir fakat yapacanz yanl meslek tercihi sizi 40 yldan eder diye söylenmitir. O yüzden seçeceimiz meslek, ftratmza ve isteimize uygun olmaldr. ifadelerini kulland.

Statü ve ekonomik gelirden dolay meslek seçimi örencileri hataya düürebilir

Örencilerin meslek seçimini yaparken birçok kriteri göz önünde bulundurmas gerektiini belirten Sun, Bu seçimi yaparken dikkat edeceimiz ilk ey kendimizi iyi tanmamzdr. Kendimizi tanmlarken hobilerimiz veya fobilerimiz nelerdir diye düünmemiz gerekiyor. Yine houmuza giden eyler nelerdir. Seçeceimiz meslek bizi ne kadar mutlu edecektir. Bir baka dikkat edeceimiz nokta ise tercih sralamasn yaparken baar anlamnda bir sralama yapmamz gerekiyor. Yani üniversite olarak aldmz puana göre gelebilecek en iyi bölümden aaya doru bir sralama yapmamz gerekiyor. Bir baka kritere baktmzda üniversite ehir kstlamas yaplmamas gerekiyor. Tercih yaplrken kendimize ve puanmza en uygun meslei seçmeliyiz. Daha sonra üniversite son olarak da ehir belirlenmelidir. Yine ülkemizde örencilere meslek seçimi için erken dönemlerde bilgilendirme yaplabilir. Ayrca örenciler meslek seçerken statü olarak veya ekonomik gelir olarak yüksek görülen meslekleri de seçip hataya dümemelidir. Ekonomik kayg tabii ki de önemlidir fakat örenciler üniversiteyi bitirir bitirmez para kazanmann hesaplarn yaparsa hataya düebilir. eklinde konutu.

nsann sevdii ii yapmas çok önemli ve kymetlidir

Örencilerin yanl meslek seçiminde bulunmas durumunda, hayatlarnn geri kalannn bu sonuçtan etkileneceini hatrlatan Sun, Örenciler yanl meslek tercihinde bulunduklarnda birçok etmenle karlaabilirler. Örnein; ben u an psikolog mesleini sevmeyip devam ettirirsem oturduum koltuk diken gibi beni rahatsz edecektir. Ya da bana danan bireylere de bu durumu hissettirerek salkl bir sonucun elde edilmesini engellerim. Bu durum hem beni mutsuz edecektir hem de karmdaki kiiyi mutsuz edecektir. Bundan dolay insann sevdii ii yapmas çok önemli ve kymetlidir. Yine kiide yetenek ve baar vardr. Yetenek olarak örenciler kendilerini nereye yakn görürlerse o bölümü ve meslei seçmelidir. Yanl yöne kanalize edildiinde bu yetenek heba olmu olacaktr. diye belirtti.

Ana Sayfaya Git