Nefes egzersizi!

SINAVDAN bir gün önce yapılacak nefes ve gevşeme egzersizlerinin öğrencilerin heyecanını dengeleyeceğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Gizem Mine Çölümlü, "Egzersizler çocuğu sınava odaklayacak ve rahatlatacak. Bunu anne ve babalar da uygulayabilir" dedi.

Haberler 02.06.2018 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Liselere Geçi Snav (LGS) olarak bu yl ilk kez gerçekletirilecek olan snav, 2 Haziran Cumartesi günü, iki bölüm halinde uygulanacak. Snavda çoktan seçmeli 90 soru yer alacak. Snav öncesi hem örencilere hem de ailelere önemli tavsiyelerde bulunan Psikolog Gizem Mine çölümlü, kaygnn bulac olduunu belirterek aileleri uyard. Snav kaygsnn örenilen bilginin aktarlmasn zorlatrdna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Gizem Mine çölümlü, çocuklar snava çok fazla anlam yüklediklerinde, snavla ilgili çok yüksek beklenti içinde olduklarnda ve snavla ilgili zihinsel imajlarnda bozulmalar yaadklarnda bu kaygy sklkla yayorlar diye konutu.

HANG BELRTLER ORTAYA çIKIYOR?

çocuun rekabetçi ve mükemmeliyetçi yapsnn kaygy artrdn vurgulayan Gizem Mine çölümlü, çocuun yan sra anne ve babann çevreyle desteklenen tutumu bu kaygy yükseltebiliyor. çocuk anne ve babann beklentisini karlamak amacyla snav kaygsn daha younlukta yaayabiliyor. Kaygnn bedensel, duygusal ve zihinsel yansmalarn görüyoruz. Odaklanmada problem, konsantre olamama, terleme, midede ar, ba ars, titreme gibi etkileri skça bizim gözlemlediimiz kayg semptomlar arasnda yer alyor ifadelerini kulland.

ANNE BABALAR DKKAT KAYGI BULAICI

Snav öncesi beslenme ve uyku düzeninin önemini de hatrlatan çölümlü, Beslenme ve uyku düzeninin yannda anne ve babann tutumu çok önemli. Kayg bulacdr, eer anne ve baba snav çok önemli bir ekilde alglarsa çocuun da kaygs otomatik olarak ayn oranda yükselir. Snav öncesi çocua, iyi misin, bir eyin var m, baaracaksn, korkma, heyecanlanma gibi telkinlerde bulunmak çocuun kaygsn yükselten deerde olabilir dedi.

çOCUUNUZUN KAYGISINI YÖNETN

Snavdan bir gün önce çocuklar ile ailelerin nefes ve geveme egzersizleri yapmas gerektiini anlatan çölümlü u tavsiyelerde bulundu:

Anne ve babalar durumu biraz daha normalize ederek çocuun bu kaygsn yönetebilirler. Bunun dnda snavdan bir gün öncesinde nefes ve geveme egzersizleri yaplabilir. Snava hazrlk aamasnda beslenme ve uykuya dikkat ederek örenciler güne hazrlanabilir. Nefes egzersizi snav sabah ya da snavdan bir gün önce de yaplabilir, kaslarn gevemesine ve kiinin salkl nefes ile o heyecann dengelemesine yardmc olacak bir çalma. Bunu eer anne ve baba kaygl ise onlar da uygulayabilirler. çocuu o anda snava odaklayacak ve rahatlatacak egzersizlerdir bunlar. Snav sabah yaplacak tek ey çocua çok fazla yüklenmemek olmaldr.

Ana Sayfaya Git