Öğrenci okulundan memnun değil

Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) CIFAL İstanbul ve Yenilikçi Eğitim Geliştirme Araştırma Merkezi (YEGAM) desteğiyle yürütülen “Öğretmen ve Veli Algısı” araştırma sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 46’sı eğitim kadrosu, okul imkanlarının yetersizliği, yönetim anlayışı, akran zorbalığı gibi sebeplerden dolayı okulunu değiştirmek zorunda kalıyor.

Haberler 09.12.2019 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim sektöründe öretmen, örenci ve velilere yönelik 9 ay süren bir anket çalmas yapld. Eitim sektörünün sorunlarn ve çözüm önerilerini ortaya koyan Öretmen ve Veli Algs aratrmann sonuçlar, Forum Eitim.K12 etkinliinde kamuoyu ile paylald. SEGM ve Gelecei Payla Sivil nisiyatifi i birlii, Birlemi Milletler Eitim ve Aratrma Enstitüsü (UNITAR) CIFAL stanbul ve YEGAM desteiyle yürütülen çalma, çarpc sonuçlar ortaya koydu.

19 ilden, 217 veli 17 ilden ise 120 öretmen ile yaplan aratrmann en dikkat sonucu ise çocuklarn yalnzca yüzde 54ünün balad okula devam ettii oldu. Örencilerin yüzde 46snn ise eitim kadrosu, okul imkanlarnn yetersiz oluu, yönetim anlay, akran zorbal gibi sebeplerden okulunu deitirmek zorunda kald ortaya çkt. Aratrmann Veli Algs bölümünde ise u an gittii okulu maddi imkanszlktan ötürü seçen velilerin yüzde 50ye yakn yeterli imkn sunulduunda çocuklarnn okulunu deitirebilecei belirtildi.

VELLERN ETM DÜZEY BEKLENTY DETRYOR

Okul motivasyonunda, velinin bizzat okulu ziyaret etme orannn yüzde 65leri bulduu belirtildi. Aratrmaya göre, bir üst snfa geçi ilerledikçe veliler çocuklarnn okul seçimine daha fazla katlmasna imkan tanyor. Lise düzeyinde çocuklarnn seçimini dinleyen velilerin oran ise yüzde 60lara çkt. lk ve ortaokul seviyelerinde bu oran yüzde 20lerde olarak belirlendi. Velilerin eitim düzeyinin yüksek olmasnn okuldan beklentilerini arttrrken, uluslararas programlar, üst düzey yabanc dil, okulun marka deeri, teknolojik alt yap gibi konularn ise daha önemli hale geldii tespit edildi.

çOCUUN GÜVENL TÜM VELLER çN ÖNEML

Aratrmaya göre, son yllarda önlenebilir kazalar sonucu kaybedilen çocuklarn fazlal velileri oldukça etkiledi. Öretmenler ile yaplan ve yüzde 80inin üzerinde katlmn olduu anket sonuçlarna göre, çalma arkadalaryla dostça ilikiler kurulmas ve veli memnuniyetine önem verilmesi konusunda eitim kurumlarnda ilk etapta almas gereken baka bir aksiyon yoktur ifadelerine yer verildi. Devlet okullarnda bile veli memnuniyetine önem verilir ifadesini onaylayan öretmenlerin oran ise yüzde 60lar buldu.

ORTAK NOKTA GÜVEN

Veli ve öretmenlere yönelik eitim sektörü alg aratrmasnda hem öretmenlerin hem de velilerin kulland ortak ifadelerin ve beklentilerin paralellik gösterdii ortaya çkt. deal eitim kurumu tanmlayan bu ifadelerde; deneyimli ve alannda uzman öretmen kadrosu, problemlerle ilgili çözüm uygulamalar ve geribildirim, güvenilir yönetim, alnan kararlarn uygulanmas ve tutarl olmas, kurumun marka bilinirlilii, köklü ve geçmii olan bir kurum olmas, teknolojik donanm ve uygulamalar, uluslararas programlar gibi imkanlar yer ald.

Ana Sayfaya Git