Öğrencilere "buluş" eğitimi verilecek

TÜRKPATENT ile Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim ile Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri genel müdürlükleri arasında, mesleki ve teknik eğitimde faydalı model ve patent farkındalığını artırmak amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

Haberler 25.09.2019 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ile Milli Eitim Bakanl Mesleki ve Teknik Eitim ile Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri genel müdürlükleri arasnda, mesleki ve teknik eitimde faydal model ve patent farkndaln artrmak amacyla i birlii protokolüne imza atld.

TÜRKPATENT Bakan Habip Asan, kurumda düzenlenen imza töreninde yapt konumada, söz konusu protokolün kurum ve bakanlk arasnda yaplan ilk i birlii olmadn söyledi.

Yeni protokolün biraz daha kapsaml ve ileriye dönük bir i birliini içerdiini belirten Asan, protokolün, Milli Eitim Bakan Yardmcs Mahmut Özerin giriimleriyle gelitiini ifade etti. Asan, Milli Eitim Bakanl büyük bir camia. Tamamn tek bir projeyle yönetmek kolay deil. Buna benzer projeleri zaman içinde geniletmeyi düünüyoruz. dedi.

Protokolle, tasarm, patent ve faydal model alanlarnda bavurularn nasl yaplaca konusunda eitimler vereceklerini anlatan Asan, hedeflerinin bu alanda farkndalk oluturmak olduunu bildirdi.

Asan, fikri mülkiyet alannda farkndaln ilköretim ve ortaöretim seviyesine çekilmesinin önemine iaret ederek, öyle konutu:

Kurum olarak bu alanda deneyimliyiz. Bu alanda eitimlere önce üniversitelerden baladk. 2011de snai mülkiyetin üniversitelerde yaygnlatrlmas projesini hayata geçirdik. Proje balamadan önce üniversitelerden gelen patent bavurusu 40-50 civarndayken 2018de bu says bin 200 oldu ve sürekli art içinde. Mesleki ve teknik eitim kurumlarnda u ana kadar yaplan 10u faydal model, 19u patent olmak üzere 29 bavuru söz konusu. Bu projeden sonra yaplan bavurularn artacan düünüyorum. Bu i birliinin gelecekte mucitlerin ortaya çkmasna katk salayacan öngörüyoruz.

Mesleki ve teknik eitim kurumlarnda balayan bu dalgann dier liselere de yaylmasn planladklarn vurgulayan Asan, üniversitelerle beraber daha bütünleik bir sistemi kurmay düündüklerini dile getirdi.

- Türkiyenin teknolojik ve endüstriyel gelimesine katk

Milli Eitim Bakanl Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili, protokolün örenciler adna çok önemli olduuna dikkati çekerek, Bugün biz örenciler adna sevinçliyiz. Herhangi bir konuyu eitimle ilikilendirirseniz bunun sürdürülebilirlii ortaya çkar ve geleceini kurgulamak mümkün hale gelir. Bundan dolay patent anlaynn, böyle bir hedefin örencilerimiz tarafndan benimsenmesi, bunun için eitimde kafa yorulmas ülkemizin gelecei açsndan son derece önemli. diye konutu.

Milli Eitim Bakanl Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürü Kemal Varn Numanolu da protokolle Türkiyenin teknolojik ve endüstriyel gelimesine katk salamay amaçladklarn belirterek, unlar kaydetti:

Okullarn yöneticilerinde, öretmen ve örencilerinde snai mülkiyet farkndaln artrmay hedefliyoruz. Bunun yan sra kurumlarda yürütülen faaliyetler sonucunda ortaya çkan yeniliklerin ve fikri ürünlerin snai mülkiyet haklar kapsamnda korunmasn salamak üzere çalmalar yürütmekteyiz.

Konumalarn ardndan Asan, Bilgili ve Numanolu i birlii protokolüne imza attlar.

Ana Sayfaya Git