Öğrenci affıyla, öğrenciliğe başlayamamış olanlara büyük fırsat

18 Mayıs 2018 tarihinde resmî gazetede yayınlanan 7143 sayılı kanunun 15. maddesi öğrenci affıyla ilgili hükümleri içeriyor.

Haberler 10.06.2018 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurumu da (YÖK) aftan yararlanmak isteyen örenciler için usul ve esaslar paylat. stinye Üniversitesi Genel Sekreteri Burak Klanç, örenci affyla ilgili bilinmesi gerekenler hakknda açklamalarda bulundu. Klanç, Oldukça kapsaml bir örenci aff. Örencilere, örencilikten vazgeçmi ya da örencilie balayamam olanlara büyük frsatlar sunuyor. u anda çok geni bir kitlenin bunun farknda olmadn görüyoruz dedi.

Örenci aff denilince akla ilk gelenin üniversite okurken herhangi bir sebeple üniversiteden atlan ya da üniversitedeki eitimini yarm brakan kiilerin faydalanaca bir durum anlalyor diyen Burak Klanç, bilinmesi gerekenleri anlatt.

TERCH YILI FARK ETMEKSZN HERKES BU AFTAN YARARLANABLYOR

Örencilerin hangi sene snava girmi olursa olsun aftan faydalanabileceini dile getiren Klanç, Hangi sene olursa olsun, üniversiteye yerleip kabul aldysanz ancak kesin kayt yaptrp da örencilie balamadysanz bugün sanki o bölümü yeniden kazanm gibi kayt yaptrabiliyorsunuz ve bununla ilgili herhangi bir tarih snrlamas da yok dedi.

30 sene önce bile olsa üniversitelerin herhangi bir bölümüne yerleip kesin kayt yaptrmayanlarn bavurduklar tarihte örencilie balayabileceini ifade etti.

ÜNVERSTELERE YERLEEN HER 10 KDEN 1 KESN KAYIT YAPTIRMIYOR

Son yllarda örencilerin üniversite snavnda bir bölüme yerleme hakk kazanmalarna ramen kayt yaptrmadklarn, kesin kayt aamasnda ülkede yüzde 10luk bir kayp yaandn belirten Klanç, Her 10 örenciden 1i kesin kayt yaptrmyor dedi.

Bu rakamn ciddi bir oran olduunu belirten Klanç, Bu durumu düündüümüzde çok geni bir kitlenin sadece ön lisans ve lisans seviyesinde bile olsa bu haktan faydalanma frsat var. Baka ekilde ifade etmek gerekirse, bu kiilerin üniversiteye gitmesi için ikinci bir ans dodu diye konutu.

18 EYLÜLE KADAR BU HAKTAN YARARLANILABLR

Örenci affndan yararlanmak için zaman snrnn olduunun da altn çizen Burak Klanç, Resmi gazetede yaynlandktan sonra bu süre 4 ay için geçerli. 18 Maysta yaynlanan bu kanun için 18 Eylüle kadar bu haktan faydalanmak mümkündür. Geçmite hangi yl olursa olsun, önlisans, lisans, lisansüstü, özel yetenek snavyla örenci alan programlar, gidip kesin kayt yaptrmadnz üniversitelere bavurup sanki bugün yerlemi, bugün kazanm gibi üniversiteli olma ansna sahipsiniz ifadelerini kulland.

ÖRENC DOSTU YAKLAIM

Kanun maddesinin incelendiinde örenci dostu bir yaklamn söz konusu olduunu görüyoruz diyen Klanç, yatay geçi hakknn da kaybolmadn söyledi. Klanç, Siz bir üniversitede örenci olma hakk kazanmtnz ama gidip kesin kayt yaptrmadnz ancak daha sonra makbul bir sebeple ehir deiiklii yaptnz. Bunu beyan etmek kaydyla ve taban puannzn uyumas kaydyla ilk önce bu haktan faydalanp üniversiteye kaydolmanz, sonrasnda da belli kurallar çerçevesinde puann tutmas durumunda çalmakta olduunuz ildeki üniversiteye de yatay geçi yapmannz mümkün diye konutu. YÖKün örenci affna ilikin yaynlad bilgilendirmeye ise resmi web sitesinden ulalabilir.

Ana Sayfaya Git