"Öğrenciler emek verecek, sınava girecek ve karşılığını alacak"

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Gülay: Her şey üniversiteye girmek değil. Ana hedefimiz sektörün aradığı, arzuladığı iş gücünü oluşturmak.

Haberler 09.12.2016 - 08:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB) Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, meslek liselerinden meslek yüksekokullarna snavsz geçiin kaldrldn belirterek, Örenciler emek verecek, snava girecek ve karln alacak. Her ey üniversiteye girmek deil. Ana hedefimiz sektörün arad, arzulad i gücünü oluturmak. dedi.

Gülay, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Milli Eitim Bakanlnn Tekilat ve Görevleri Hakknda KHK ile Baz Kanun ve KHKlarda Deiiklik Yapan Kanun ile meslek yüksekokullarna snavsz geçiin kaldrldn anmsatt.

Bakanln mesleki eitimde seferberlik balattn vurgulayan Gülay, ana hedeflerinin sektörün arzulad i gücünü yetitirmek olduunu ifade etti.

Gülay, meslek yüksekokullarna snavsz geçiin mesleki eitimde devamszlk oranlar ve akademik baary dorudan etkilediini vurgulayarak, Örenciler emek verecek, snava girecek ve karln alacak. Her ey üniversiteye girmek deil. Ana hedefimiz sektörün arad, arzulad i gücünü oluturmak. Örencilerimizin (meslek liseleri) yüzde 50ye yakn açk öretim fakülteleri, snavsz meslek yüksekokulu ile üniversiteye gidiyordu. gücüne katlm oran yüzde 57lerdeydi. Hedefimiz i gücüne katlm orann daha yukarya çekmek ve üretime yönlendirmek. diye konutu

- Bu daha adil bir düzenleme

Geçen hafta 26 maddede mesleki eitimi düzenleyen yasa tasarsnn kabul edilerek TBMMden geçtiini ve Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana sunulduunu hatrlatan Gülay, unlar kaydetti:

Meslek lisesini bitirenler, meslek yüksekokullarndaki kendi alanlarndaki 2 yllk bölümlere snavsz olarak geçebiliyorlard. Okul müdürleri, okul terk oranlarnn yükseldiini ve snavsz bir üst örenime yerleeceklerini bildikleri için örencilerin amaçsz olduunu, derslerinde arzulad performans ve okula devam salayamadklarn belirtiyorlard. Yükseköretim Kurumu (YÖK) ile yapm olduumuz görümede, özellikle okul müdürlerinden gelen teklif dorultusunda snavsz geçi kaldrlmtr. Daha nitelikli i gücü yetitirilmesi adna snavsz geçi kaldrld. ki yllk meslek yüksekokulunu tercih eden bir örencinin snavda alaca puana, kendi alannda YÖKün belirleyecei bir katsay ve ortaöretim baar puannn çarpmyla ortaya çkan puan eklenecek. Dolaysyla bu daha adil bir düzenleme diye düünüyoruz. Orta öretimde daha çok çalan bir çocuk, baarsndan dolay meslek yüksekokullara daha kolay yerleecek. Düzenleme ile hem meslek liselerinde eitim ve örenme kalitesi hem de meslek yüksekokullarndan mezun olanlarn öretim ve eitim kalitesi artm olacak.

Meslek liseleri ve meslek yüksekokullarnda daha nitelikli i gücünün yetitirilmesi ve yetien i gücünün kendi alannda çalmasn hedeflediklerini aktaran Gülay, düzenlemenin gelecek yldan itibaren geçerli olacan belirtti.

Ana Sayfaya Git