Öğretim elemanı norm kadro yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Yükseköğretim Kurulunca yapılan yeni düzenlemeyle norm kadroların planlanmasında, senatolarda olan bazı yetkiler üniversite yönetim kurullarına devredildi

Haberler 29.04.2020 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulunca (YÖK) yaplan yeni düzenlemeyle norm kadrolarn planlanmasnda, senatolarda olan baz yetkiler üniversite yönetim kurullarna devredildi.

Devlet Yükseköretim Kurumlarnda Öretim Eleman Norm Kadrolarnn Belirlenmesine ve Kullanlmasna likin Yönetmelikte Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, üniversitelerde bir programda eitim ve öretime devam edebilmek için Yükseköretim Kurulu tarafndan belirlenen asgari öretim eleman saysna sahip olmak gerekecek. Daha önceki mevzuatta, sadece eitim ve öretime balamak için gerekli öretim eleman saysna sahip olunmas yeterli saylyor, devam etmek içinse herhangi bir koul bulunmuyordu.

Asgari kadro says dndaki norm kadrolar, ilgili anabilim/anasanat dal ve bölüm kurulunun görüü alnarak ilgili meslek yüksekokulu, konservatuvar, yüksekokul, fakülte ve enstitü yönetim kurulu tarafndan planlanacak. Daha önceki mevzuatta bu yetki yükseköretim kurumlarnn senatolarna verilmiti ancak senatolar, genelde ylda 2 kez toplandndan planlamadaki gecikmelerin önüne geçmek için bu yetki üniversite yönetim kurullarna devredildi.

Anabilim/anasanat dal ve programa örenci alan önlisans ve lisans programlar ile bünyesinde lisans eitimi olmamakla birlikte servis dersi veren birimler için öretim eleman norm kadro says, anabilim ve bölüm kurulunun görüü alnmak artyla ilgili birim yönetim kurulu kararyla asgari kadro saysnn iki katna kadar belirlenebilecek.

Daha önceki mevzuatta baz norm kadrolarn planlanlamasnda, anabilim dalnn uygun görüünün alnmas gerekiyordu, yeni düzenlemeyle birlikte anabilim dalnn sadece görüünün alnmas yeterli olacak.

- Planlama, yönetim kurulu kararyla birlikte YÖKe gönderilecek

Yükseköretim kurumlar, norm kadro planlamalarndan bir sonraki yl ilan edilmesi planlanan kadrolar üniversite yönetim kurulu kararyla birlikte her yl aralk aynda Yükseköretim Kuruluna gönderecek ve kendi internet sitesinde yaymlayacak.

Asgari kadrolar ile Yükseköretim Kurulu tarafndan uygun görülen norm d kadrolarn kullanm rektör tarafndan gerçekletirilecek. Örencisi bulunan birimlerin asgari kadrolarnda boalma olmas halinde asgari kadro saysn temin için uygun kadroya ilk ilanda yer verilecek.

Asgari kadro says dndaki norm kadrolar, ilgili meslek yüksekokulu, konservatuvar, yüksekokul, fakülte ve enstitü yönetim kurulunun görüü üzerine üniversite yönetim kurulu kararyla kullanlabilecek.

Cumhurbakan kararyla her yl ilgili yükseköretim kurumu için belirlenen atama izin saylarnn birimlere dalm, ilgili birim yönetim kurulunun gerekçeli teklifi üzerine üniversite yönetim kurulu tarafndan yaplacak.

Ana Sayfaya Git