Okul Başarısını Etkileyen 6 Öneri

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsen Meral, “Okul başarısızlığı olan çocuklarda sorunun yalnızca akademik açıdan değerlendirilmemesi gerekir. Bu dönemde çocuklarımızın sağlıklı bir beyin ve vücut gelişimi için kontrollerinin yapılarak sağlık sorunlarının tedavi edilmesi onları hem kış hastalıklarına karşı korunaklı kılacak hem de beyin ve vücut gelişiminin dengeli olmasını sağlayacaktır” diyor. Dr. Gülsen Meral, okul öncesi mutlaka yapılması gereken muayeneleri ve tetkikleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Haberler 08.09.2018 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Gülsen Meral, Okul baarszl olan çocuklarda sorunun yalnzca akademik açdan deerlendirilmemesi gerekir. Bu dönemde çocuklarmzn salkl bir beyin ve vücut geliimi için kontrollerinin yaplarak salk sorunlarnn tedavi edilmesi onlar hem k hastalklarna kar korunakl klacak hem de beyin ve vücut geliiminin dengeli olmasn salayacaktr diyor. Dr. Gülsen Meral, okul öncesi mutlaka yaplmas gereken muayeneleri ve tetkikleri anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Motor ve bilisel geliim kontrolü

çocuklarn okul baars için rutin fiziksel büyüme ve gelime takibinin yannda motor ve bilisel geliimleri için testlerinin de okul öncesi yaplmas art. Bu ayn zamanda, çocuun örenmeye yatkn olduu arlkl duyularnn tespiti, dolaysyla akademik baars için faydal. Zira kimi çocuklarn iitsel örenmeleri ön plandayken kimi çocuklarn görsel örenme becerileri ön planda olabiliyor.

Görme ve iitme testi

Okula balamadan önce görme ve iitme testlerinin yaplmas okul baars için olmazsa olmaz kurallar arasnda yer alyor. çünkü duyma ya da görme fonksiyonlarnn yeteri kadar salkl olmadnn farkna varlmamas çocuun baarszm, yapamyorum diyerek kendine güvenini kaybetmesine ve içine kapanmasna da neden oluyor. Ayrca, görmede sknt olmasa da iki senede bir göz muayenesini yenilemek gerekiyor.

Demir eksikliine kar kan tahlili

çocukluk çanda en sk rastlanan sorunlardan biri de demir eksiklii anemisi. Kanszlk (demir eksiklii anemisi) çocuklarn zeka geliimini ve beraberinde okul baarsn etkileyen çok önemli bir sorun. Ancak tespiti ve tedavisi de bir o kadar basit. Bu nedenle böyle önemli bir sorunun okul öncesinde aratrlmas art.

Mineral ve vitamin kontrolü

çocuklarn yana uygun beyin fonksiyonlarnn düzgün çalmas ve bedensel geliimi için D vitamini, B vitamini ve çinko gibi vücudun ilevinde elzem olan vitamin ve minerallerin kandaki yeterlilik düzeyinin kontrolünün yaplmas büyük önem tayor.

Büyüme gelime muayenesi

çocuklarn kendi yatlarna göre kilo ve boy geliiminde sapma olup olmad, sapma varsa nedenlerinin örenilmesi, tedaviye balanmas gerekiyor. Beynin ve vücudun salkl çalmas için genel bir check up muayenesinde fayda var.

Dengeli beslenmenin düzenlenmesi

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Gülsen Meral, Okul baarsnn altn kurallarndan biri de beslenmedir. Yaplan çalmalarda; sabah erken balanan bir kahvalt ile okul baars arasnda yakn iliki olduu gösterilmitir. Beslenmesinde karbonhidrat, protein ve ya dengesi yana uygun olmaldr. Özellikle ergenlik döneminde büyümenin artmas ve vücudun kalsiyum ihtiyac sebebiyle beslenme dengesi gelecekte çocuklarmzn salkl bir beden ve kemik yapsna sahip olmas bakmndan önemlidir diyor.

Ana Sayfaya Git