Okul çağında beslenme!

Kronik hastalıklardan korunmak için okul çağında beslenmeye dikkat!

Haberler 23.09.2018 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Gda Uzman Diyetisyen Seçil Kenar, çocuklarn salkl olarak okula devam etmeleri için yeterli ve dengeli beslenmelerinin onlar için büyük önem tadn söyledi. çocukluk çanda büyüme ve gelime sürecinin devam ettiini belirten Kenar, Bu yüzden enerji ve besin öeleri gereksinimleri fazladr. Ayrca okulda hzl örenme, bilgi ve beceri kazanma süreci devam etmektedir. çocuun bu dönemdeki beslenme alkanl yetikinlikteki beslenme alkanlklarnn belirlenmesinde ve ilerideki eker hastal, kalp hastal gibi kronik hastalk risklerinin oluumunda da etkindir. Bu yüzden okula devam eden çocuklarn beslenme alkanlklarna dikkat edilmeli, neyi ne kadar yemesi gerektii çocua açklanmaldr dedi.

çOCUK BESLENMESNDE 5 ANA BESN GRUBU MUTLAKA OLMALI

Okul dönemi çocuk beslenmesinde 5 ana besin grubunun mutlaka olmas gerektiini ifade eden Kenar, öyle devam etti: Süt ve yourt grubu kalsiyum ihtiyacnn karlanmas için önemlidir. Gün içinde süt, yourt, kefir, probiyotik yourt, ayran mutlaka öünlerinde bulunmaldr. kinci olarak çocuunuzun kas geliimi, enzim faaliyetleri için de düzenli olarak et, peynir, kuru baklagilleri tüketmelidir. Meyve ve sebze hastalklardan korunmas ve barsak sal için önemlidir. Ceviz, tereya, zeytinya gibi yalar da bata kalp sal olmak üzere hücrelerin geliimi için önemlidir. Bunlarn dnda en önemli besin grubu çocuk geliiminde karbonhidratlardr. çocuklarn bizden farkl olarak büyüme ve gelimeleri devam eder. Bu yüzden gün içinde enerjiye bizden daha fazla ihtiyaçlar vardr, düzenli olarak salkl, kompleks karbonhidrat almalar gerekir. Her öünlerinde mutlaka bir karbonhidrat kaynann yemeklerinin yanna eklenmi olmas gerekir. Tam buday ekmei, bulgur, makarna, çorba, köy eritesi gibi salkl karbonhidratlar mutlaka öünlerinde olmaldr. Bulgur da çocuk geliimi için önemli bir besindir. Enerji verir, içeriindeki vitamin ve mineraller ile salkl geliimini destekler. Yüksek posa içerii ile barsak hareketlerini artrr. Ana yemeinin yanna 5-6 kak bulgur ekleyebilirsiniz.

OKUL çAI çOCUU çN ÖRNEK BESLENME PROGRAMI:

SABAH:

1 adet yumurta Zeytin - 1 dilim peynir - 1 tatl ka pekmez - Tam tahll ekmek - Domates-salatalk - Okulda ara öün yaplyorsa; Meyve + süt/ayran

ÖLE:

Izgara et (tavuk, balk veya krmz et) veya kuru baklagil Salata - Bulgur pilav - Ara:1 porsiyon meyve ve 10 adet badem

AKAM:

Etli sebze yemei - Yourt veya ayran - 1/2 kase çorba veya tam tahll ekmek

Ana Sayfaya Git