Okul Çantasına Dikkat!

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. İrfan Ünver, çocukluk çağında yaşanan omurga gelişim bozuklukları hakkında konuştu.

Haberler 03.09.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okullarn açlmasna az bir zaman kala aileler ve çocuklar alverilere balad. çocukluk çanda yaanan omurga geliim bozukluklarnda okul çantas seçiminin ve kullanmnn önemine deinen Ünver, çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çkan bel ve srt arlarnn risk faktörlerinin genetik olabilecei gibi ar tanmasndan da kaynaklandn söyledi. Bel arsnn okul ça ve genç ya grubunda giderek büyüyen bir problem olduunu söyleyen Ünver, çocukluk ya gruplarnda omurga yapsnn her yl deimesi ve gelimesi nedeniyle koruyucu tedbirler erikin ya grubuna göre daha fazla önem kazanmaktadr. Okul çandaki çocuklarda yaplan aratrmalar sonucunda; bu örencilerin en fazla zorlandklar aktivitelerin yüzde 65 orannda okul çantas tamak, yüzde 53 orannda derste oturmak zorunda kalmak, iki saatten fazla bilgisayarla uramak ve yüzde 50 orannda sportif aktiviteler sonucu oluan travmalar olduu gösterilmitir dedi.

Kilolu çocuklarda daha fazla görülüyor

Omurga arlarnn kz çocuklarnda erkek çocuklara göre daha fazla görüldüünü ifade eden Ünver, çocuklarda vücut yapsnn da bir baka etken olduunu söyledi. Ünver, Omurga ve bel arsna yatknlk açsndan vücut yaps da önem tamaktadr. Tanan arlk ve tama süresi arttkça bu ar risk faktörlerini tetiklemektedir. imanlk omurga ve bel arlar balangc için minör bir risk faktörü olarak kabul edilirken, arnn kroniklemesinde önem tamaktadr. Yaplan aratrmada örencilerin yüzde 94ünün okul çantas olarak srt çantas tercih ettikleri, bunlarn yüzde 72sinin çantay tek omuzda tadklar sonucu ortaya çkmtr. Bir baka aratrmada örencilerin tadklar srt çantalarnn ortalama 6.8 kg olduu ve bu arln vücut arlklarna oran yüzde 17 olarak bulunmutur. Aratrma örencilerin yaklak yüzde 25inin çanta arlklarnn vücut arlnn yüzde 20sinden fazla, yüzde 30unda da bu vücut arlnn yüzde 35inden fazla olduu tespit edilmitir ifadelerini kulland.

Egzersizler büyük önem tayor

Egzersizin önemine vurgu yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. rfan Ünver, Her ya ve cins grubunda omurga arlarn engellemek için egzersiz büyük önem tamaktadr. Ebeveynlerin özellikle okul yandaki çocuklarn egzersiz yapmalar konusunda uyarmalar, çocuklarnn omurga ve genel salklar açsndan önemlidir. Omurga arlar olan çocuklarn uygun egzersizler yapmalar, ar iddetlerini önemli ölçüde azaltmaktadr dedi.

Okul çantas seçerken bunlara dikkat

Okul çandaki çocuklara ve ailelerine de önerilerde bulunan Ünver, unlar söyledi:

Srt çantalar kesinlikle uzun süre tanmamaldr. Bu süre mecburi kalmadkça 20 dakikay geçmemelidir. Srt çantasnda ki arlk toplam, tayan çocuun vücut arlnn yüzde 15inden fazla olmamaldr. Uzun süreli ar çanta kullanmnn mecburi olduu durumlarda tekerlekli çantalar tercih edilmelidir. Srt çantalar iki geni ve destekli omuz asks ve bel kemeri bulunan hafif, ergonomik ve ortopedik çantalar olmaldr. Srt çantas mutlaka her iki omuzdan aslarak düz tanmaldr. Bel kemeri gibi arlk dengeleyici ekipmanlar kesinlikle kullanlmaldr.

Ana Sayfaya Git