Okul korkusunu hafife almayın

Okulların açılmasıyla çocuklarda ortaya çıkan okul korkusu, mide bulantısı ve kusma gibi çeşitli hastalıklar ile kendini gösterebiliyor. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında artan bu korku, çocuklarda birçok hastalığa davetiye çıkartıyor.

Haberler 26.09.2018 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Psikiyatrisi Uzman Dr. Figen Karaceylan çakmakç, okul korkusu belirtilerini öyle sralad.

MDE BULANTISI, KARIN ARISI VE KUSMA

Okul çandaki çocuklarda aniden ortaya çkan ve okula gitmeye kar duyulan isteksizliin birçok belirtisi vardr. lk kez okula balayan ve uzun bir tatil sonras okul dönemine adapte olamayan çocuklarda görülen bu korku, çocuklarn rahatça uykuya dalmasna engel olur. Uykusunu alamayan çocuk, okula gidecek olmann verdii kayg ile her sabah bedensel bir yaknmayla uyanr. Uykusuzluk, kayg ve artan yaknmalar zamanla itahszla, mide bulantsna ve kusmaya dönüür. Korku arttkça bu belirtiler de her geçen gün artar.

BAHANE ÜRETME VE HUZURSUZLUK çIKARMA

çocua neden okula gitmedii sorulduunda, öretmeninden korktuunu, arkadann kendisini rahatsz ettiini ve okulda ona kötü davranld söyleyebilir. Baz çocuklar ise tanmlayamadklar bir korkudan söz ederler. Bunlar okula gitmemek için çocuklarn ürettii en sk bahanelerdir. Okula gönderilme endiesinin verdii duygu younluu ile çocuklar evde huzursuzluk yaratabilir. Özellikle okul sabah, küçük eylerden mutsuz olup, srarl bir alama davran sergileyebilirler.

ALEDEN AYRILMAMA VE BAARISIZ OLMA KORKUSU

Okul korkusu olan çocuklarn ailelerinde genellikle aile bireyleri birbirine ar baldr. çocuun anne ve babasnn yokluunda kendisine bir ey olacandan korkmas, kendisinin yokluunda annesinin ya da babasnn bana kötü bir ey gelecei gibi korkular sklkla görülür. çocuk baml olduu aile bireyinden (bu genellikle annedir) ayrlmakta zorlanr, peinde dolanr, sürekli kayg içindedir. Herhangi bir eyle oyalanamaz. Belirtileri genellikle okula gitme vaktinde çoal okuldan ayrlma vaktinde ise azalr.

Alay edilme ve okulda baarsz olma korkusu da çocuklarn yaad korkuya bal ortaya çkan belirtiler arasndadr. Ancak yaanan tüm bu belirtiler, çocuk evde kaldnda hemen ya da ksa sürede kaybolur. Evde kalmak, çocuu okula gitme düüncesinden uzaklatrr.

LKOKUL DÖNEMNDE OLAN çOCUKLARIN YÜZDE 5 OKUL KORKUSU TAIYOR

Yaplan çalmalar, özellikle ilkokul döneminde olan çocuklarn yüzde 5inin okul korkusu yüzünden okula gitmediklerini göstermektedir. Bu nedenle okul korkusu mutlaka çocuk ruh sal uzman ya da klinik psikolog tarafndan deerlendirilmelidir. Hastaln tedavisinde, çocuun bireysel tedavisi yannda aile tedavisi de gerekebilir.

Ana Sayfaya Git