Onlar bizim çocuklarımız

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresinin desteği, Valilik ve DÜ iş birliğiyle "Diyarbakır Sosyal Destek Projesi Koruma Altında Çocuklara Yönelik Rehber Öğretmen Eğitim Programı" hayata geçirildi.

Haberler 26.10.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda uygulanan program kapsamnda koruma altndaki çocuklar için rehber öretmenlere eitim verildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanl, ve GAP Bölge Kalknma daresinin destei, Valilik ve Dicle Üniversitesi (DÜ) i birliiyle hayata geçirilen Diyarbakr Sosyal Destek Projesi Koruma Altnda çocuklara Yönelik Rehber Öretmen Eitim Program yapld.

Programn açl dolasyla DÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen törende konuan Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, toplumun en önemli, deerli ama en krlgan kesiminin çocuklar olduunu belirtti.

çocuu bir kavram, bir süreç olarak ele aldnz zaman çok derin ve youn, çok iç içe geçen bir dizi sorumluluklar görmektesiniz. Dorudan çocuun kiilii, psikolojisi ve tüm çevresel deerlerle bütünlemesi ve bu süreci yönetmesini bir anlamda izleyen rehber öretmenlerdir. diyen Güzelolu, eitimin aslnda bir bütün olarak çocuu, çocua yaklamay, çocukla ilgili bütün sorun alanlarn deerlendirmeyi amaçladn bildirdi.

- Türkiye örnek uygulamalar hayata geçirmitir

Gelecee ilikin beklentileri açklarken olmazsa olmazn çocuklar olduuna iaret eden Güzelolu, öyle konutu:

Bu çocuklar bizim çocuklarmz. Hem kazanlmas hem de gelecee hazrlanmas gerekiyor. Mutlu, özgüvenli olmalar, yoksunluklardan arndrlarak gelecei güçlü karlamalar lazm. Bu noktada devletimizin bütün imkanlar bütün kurumsal kapasitesi zaten bu alanda younlam durumda. Türkiye sosyal sorumluluk alannda dünya çapnda baaryla, örnek uygulamalar hayata geçirmitir. Bugün aç ve açkta hiçbir insanmz, çocuumuz üphesiz söz konusu deildir. Türkiye son 17 ylda Cumhurbakanmzn liderliinde büyük bir deiim ve dönüüm gerçekletirirken en önemli öncelii eitim ve sosyal güvenlik politikalarna vermi, bütçenin en büyük kaynan bu alanlarda kullanmtr.

Koruma altnda çocuklarn her birinin bugün çok güzel artlarda devletin himayesinde olduunu aktaran Güzelolu, Ortalamann çok üzerinde hem kendileriyle ilgilenen hem de eitimden, onlar mutlu edecek aktivitelere kadar bir dizi bütün temel ihtiyaçlar ideal bir ortamda sunulan sosyal hayatn içindeler. Yurttan çklm ve evlerde yaam balamtr. ifadelerini kulland.

- Toplumun belki de en ulalmas gereken kesimi çocuklar

GAP Bölge Kaldrma daresi Bakan Sadrettin Karahocagil de GAPn bölgesel kalknma vizyonuyla hazrlanan dünyann en büyük ölçekli projesi olduunu belirterek her kesime ulamaya çalan bir master plannn da bulunduunu söyledi.

Bunun, kalknmann toplumun her kesimiyle mümkün olduunu düünen ve bunu içinde barndran bir master plan olduunu kaydeden Karahocagil, Toplumun belki de en ulalmas gereken kesimi çocuklardr. GAP daresi olarak hemen hemen bütün krlgan kesimlere ulamaya çalyoruz. çok ciddi kadn, genç ve çocuk çalmalarmz var. Bu proje de bunlardan biri. Desteklediimiz için çok mutlu olduk. diye konutu.

- Bu çocuklarla ilgilenilmezse devletler bunun sknts yaar

DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ise hayatn her alannda rehberlerin bulunduunu, yaam boyunca öretmenlerin, anne ve babalarn rehber olduunu söyledi.

Hayatn her evresinde rehberlere ihtiyaç olduunu kaydeden Gül, korunmaya muhtaç çocuklarla ilgilenmenin ve bu çocuklarn sorumluluunun devlete ait olduunu aktard.

Bu çocuklarla ilgilenilmezse devletler bunun sknts yaar. Bu çocuklarn hayatlarn boyunca mutlu olabilmeleri, önce kendilerine sonra devlete ve millete faydal birer birey olarak yetimeleri için rehberler gerekir. Bu rehberlerin de donanml ve sorumluluklarnn bilincinde olmalar gerekir. Rehber olan kiilerin de bu konuda eitimli olmas lazm. Yoksa biz bu çocuklar kaybederiz. diyen Gül, bu nedenle projenin çok önemli olduunu dile getirdi.

Konumalarn ardndan devletin bakm ve korumas altndaki çocuklara eitim ortamnda akademik ve sosyal destek salamalar için kentte görevli 630 rehber öretmene gönüllü akademisyenlerce eitim verildi.

- Yetitirme yurdunda büyüdü

Eitim veren akademisyenlerden eitime gönüllü katlan ve çocukluk yllarn devlet korumasnda geçiren Amasya Üniversitesi Eitim Fakültesinde Dr. Ör. Üyesi Davut Elmac, 5 yandan itibaren devlet destei aldn, 11 yandan itibaren de devletin korumas altnda yetitirme yurdunda büyüünü söyledi.

Bugün ise Amasyada öretim üyesi olarak karnza geldim. Diyarbakrda böyle bir çalma olduunu duyunca çok memnun oldum. Umarm dier illere de örnek olur. ifadelerini kullanan Elmac, koruma altnda çocuklara yönelik çalmalar hakknda bilgi verdi.

Ana Sayfaya Git