'Otizmli çocukların yüzde 92’si eğitim hakkından yararlanamıyor'

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, E-okul sistemine kayıtlı otizm tanılı öğrenci sayısının 41 bin 854 olduğunu açıkladı.

Haberler 28.01.2022 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR- Sivil toplum örgütleri, Türkiyede otizm tans konan çocuklarn nitelikli eitime ulamas taleplerini dile getiriyor. Bu talepler arasnda özellikle 3-6 ya aras otizmli çocuklarn bütünletirme eitimleri kapsamnda akranlaryla bir arada olmalar ve kesintisiz eitime kavumalarnn önemi dikkat çekiyor.

CHP stanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Türkiyedeki otizmli çocuklarn eitim hayatndaki durumunu Meclis gündemine tad ve soru önergesi verdi. Özdemirin önergesini yantlayan Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, E-okul sistemine kaytl 41 bin 854 otizm tanl örenci bulunduunu açklad.

STKlarn çalmalarna göre Türkiyedeki 0-14 ya grubu aralndaki otizmli çocuk saysnn yaklak 150 bin, 0-19 ya çocuk grubunda ise eitim bekleyen çocuk saysnn yaklak olarak 500 bin olduunu belirten CHPli Özdemir, Bakan Özerin yantnn otizm tanl çocuklarn yüzde 92sinin eitim sistemine dahil edilmediini ortaya koyduunu söyledi.

STANDARTLARA UYGUN HALE GETRLEN ÖZEL ETM SINIFI SAYISI 174TE KALDI

Milli Eitim Bakan Mahmut Özerin paylat verilere göre E-okul sistemine kaytl 41 bin 854 otizm tanl örenciye, 1521 özel eitim kurumunda 19 bin 357 öretmen tarafndan eitim veriliyor.

Kaynatrma ve bütünletirme uygulamalarnn niteliini artrmak için çaltklarn söyleyen Bakan Özerin yantna göre özel eitim ihtiyac olan örenciler için açlan destek odasnn says 638. Yar kapsaml kaynatrma uygulamas kapsamnda 41i 2021 ylnda olmak üzere toplam 174 özel eitim snfnn standartlara uygun hale getirildiini belirten Bakan Özer, Türkiyenin farkl corafyalarnda çalmalarn sürdürdüklerini söyledi.

OTZML çOCUKLARIN YÜZDE 92S ETM HAKKINDAN YARARLANAMIYOR

Milli Eitim Bakan Özerin yantn deerlendiren CHP Milletvekili Sibel Özdemire göre, E-okul sistemine kaytl 41 bin 854 otizm tanl örencinin olmas otizmli çocuklarn eitime ulaamadn ortaya koyuyor. Türkiyede bu alanda çalan STKlarn verilerine göre 0-19 ya arasnda 500 bin otizmli birey olduunu belirten Özdemir, Bakann yantnn otizm tanl çocuklarn yüzde 92sinin eitim sistemine dahil edilemediini ortaya koyduunu ifade ederek unlar kaydetti:

Bu oran gerçekten çok ciddi ve çok vahimdir. çünkü STKlarn çalmalarna göre 0-14 ya grubu aralnda otizmli çocuk says yaklak olarak 150 bin. 0-19 ya çocuk grubuna genellediinde ise eitim bekleyen çocuk saysnn yaklak olarak 500 bin olduu tahmin edilmekte. MEBin verdii yantta e-okul yönetim bilgi sistemine kaytl sadece 41 bin 854 otizm tanl örenci bulunmakta. Bir yandan otizmli çocuklarn yüzde 92si eitim hakkndan yararlanamazken eitim sistemine dahil olanlarn eitimleri ise kesintiye uramaktadr. MEB verdii yantta kaç otizmli çocuun okulöncesine veya ilkokula baladn, kaçnn liseden mezun olduunu paylalmad için bu kesintiler maalesef fark edilmiyor bile.

MEBN VERD BLGLER, MECLS RAPORUNUN DKKATE ALINMADIINI GÖSTERYOR

Milli Eitim Bakan Özerin yantnda otizmli çocuklar için standartlara uygun snf saysnn 174le snrl kaldnn vurgulandn belirten CHPli Özdemir, Ülke genelinde sadece 638 destek eitim odasnn belirlenen standartlara göre donatm salanabilmitir. Kalitesi bir yana otizmli çocuklara haftada sadece 2 saat eitim verilmektedir. Avrupada 40 saat eitim verilmekte. Dolaysyla ülkemizdeki otizmli çocuklarn hem eitime eriim hem de nitelikli eitim alma hakk ciddi ekilde ihlal edilmektedir diye konutu.

Her 10 otizmli çocuun sadece 1inin tan aldklar ilk günden itibaren ihtiyaç duyduklar eitimi alabiliyor olmasnn çok vahim bir duruma neden olduunu belirten CHPli Özer sözlerini öyle sürdürdü:

2019 ylnda 1 milyon yetikin otizmli bireyden sadece 28i SGKya kaytlyken 2022de bu saynn 30 olmas çok vahimdir. Oysa Mart 2020 tarihinde TBMM Bakanlna sunulan Down Sendromu, Otizm ve Dier Geliim Bozukluklarnn Yaygnlnn Tespiti ile lgili Bireylerin ve Ailelerinin Sorunlarnn çözümü çin Alnmas Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacyla Kurulan Meclis Aratrma Komisyonu Raporu ile eitim, sosyal uyum ve istihdam konularnda acilen atlmas gereken çok önemli tavsiyelerde bulunulmutur. MEBin verdii bilgiler, Meclis Raporundaki önerilerin kurumlar tarafndan dikkate alnmadn ortaya koymaktadr.

Ana Sayfaya Git