Özel eğitim kurumları özel çocuklar için bir fırsat

Özel eğitim alanında hizmet veren kurumlar, özel çocukların potansiyelini değerlendirerek, bu potansiyele uygun eğitim-öğretim programı geliştirip uygulamak ve çocuğun yaşamını sürdürülebilir seviyeye getirmek için emek sarf ediyor.

Haberler 01.02.2021 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özel eitim çalmas yapan rehabilitasyon merkezleri, özel çocuk ve aileleri ile ilgili yaplan çalmalar, sosyal ve bilimsel bir perspektif içinde uygulayarak dersler iliyor.

Özel eitim kurumlarnn yapm olduu faaliyetleri ve müfredat anlatan Diyarbakrl Rehabilitasyon yöneticisi ve özel eitim uzman brahim Nakçi, salgn sürecinde ve sonrasnda yaptklar çalmalar anlatt.

ETM MERKEZLERMZDE GRUP ETMLER KALDIRARAK BREYSEL ETME GEçTK

Özel eitim merkezlerinde salgna kar tedbir aldklarn söyleyen Nakçi, Sadece rehabilitasyon merkezlerinde deil bütün özel ya da devlet kurumlarnda sosyal mesafe maske ve hijyen kurallarna uyuldu. Biz de ayn ekilde alnan bütün kurallara uyduk. Örnein eitim merkezimizdeki grup eitimleri kaldrarak müfredatta herhangi bir deiiklie gidilmeden sadece öretmen ve örencinin bulunduu snflarda bireysel eitimler vermeye baladk. dedi.

Salgn sürecinde 3 ay boyunca kurumlarn kapal kaldn belirten Nakçi, kaybedilen zamann telafi edilebilmesi için normalde bir örencinin aylk 8 saatlik eitimini 16 saate çkardklarn söyleyerek, özel eitim kurumlarnda herhangi bir eitim aksamas olmadn vurgulad.

SALGIN ÖNCES ETM-ÖRETME NASIL DEVAM EDYORSAK AYNI EKLDE DEVAM EDYORUZ

çocuklarn eitiminin asla aksamamas gerektiini ifade eden Nakçi, Salgn nedeniyle ortama güvenmeyip çocuunu göndermeyen aileler halen var. Yüzde 90 orannda örencilerimiz geliyor. Salgn sürecindeki 3 aylk kapatmadan sonra az sayda devam eden örenciler peyderpey artarak saymz yaklak 50ye ulat. Fakat yaklak 15 tane çocuumuz henüz gelmi deiller. Onlar da en ksa sürede bu eitim kervanna tabi tutacaz. diye belirtti.

çocuklarn salgn sebebiyle göndermeyen ailelerin kendilerince hakl olduunu söyleyen Nakçi, konumasn u cümlelerle sürdürdü:

Sonuçta gündemi tamamen ele geçirmi bir salgn söz konusu. Ayrca özel çocuklarmzn baklk sistemi, biraz zayf olduundan dolay aileler daha temkinli davrandlar. Salgn kontrol altna alnm olmasna ramen ailelerin temkinli tavrlar halen devam ediyor. Ancak hem servislerimizde hem okul ortamnda ve eitim ortamnda salgndan dolay gerekli olan her eyi dikkatle uyguluyor ve gereken bütün önlemleri alyoruz.

BENM ÖZEL çOCUU OLAN VELLERDEN STEM BU ETM AKSATMAMALARIDIR

Salgndan dolay kapanan kurumlara geri dönülerde özel çocuklarda oluan birtakm skntlarn olduunu dile getiren Nakçi, Özel örencilerimiz geldikleri zaman unuttuklar eyler oldu. çünkü özel çocuklarmz ksa süreli bir hafzaya sahipler. Öretmenini veya daha önce rahatlkla yapm olduu bir çalmay unutan oldu. Ancak younlatrlm telafi programlaryla biz bunlar çok hzl bir süre içerisinde atk. dedi.

Dezavantaj çocuklar, normal çocuklara yetitirmeye çalp ayn seviyeye getirmek için çabaladklarn belirten Nakçi, özel çocuklarn ailelerine seslenerek u ifadeleri kulland:

Rehabilitasyon merkezlerine ticari bir yer olarak baklyor ancak inann arka planda müthi bir emek ve mücadele var. Her bir öretmenimiz burada, her bir çocua ar derecede önem veriyor. Biz de kurumsal olarak buna çok deer veriyoruz. Velilerimiz de bu destei çekmesinler, biz onlara bu eitim ve öretim ortamna hazrlamz onlar da çocuklarn gönül rahatl ile getirsinler, eitimleri aksamasn istiyoruz.

PSKOLOGLARIMIZ HEM ALE HEM DE çOCUKLARA YÖNELK PROJELER YAPIYOR

çocuklarn özel eitim kurumlarna gelmesiyle kendilerine yaptrlan etiketin yeni düzenlemeyle kaldrlabildiini belirten Nakçi, Eitimini tamamlayanlar yllk rapordan sonra rehberlik aratrma merkezine tekrar götürüyorlar. Orada, Bu çocuun artk Özel eitime ihtiyac yoktur deyip raporunu kaldryorlar. dedi.

Her çocuun en iyi öretmeninin ebeveyni olduunun altn çizen Nakçi, kurumlara gelen örencilerin geçtikleri aamalar u ekilde anlatt:

Burada u an 3 psikoloumuz var. Bu psikologlardan biri tamamen örencinin psikolojisiyle biri sadece ailelerle bir dier psikoloumuz da hem aile hem de çocuklara yönelik projeler yapyor.

Bu psikologlarmz çocuklarn geliim düzeylerini takip etmek için bilimsel testler de yapyorlar. Örnein bir çocuk ilk bize geldii zaman önce çocuun kaç yanda ve yatlarna göre ne kadar geride olduuna dair deerlendirmeye alyoruz.

Nakçi konumasna devam ederek, Bu deerlendirmelerden hemen sonra ilgili öretmenlere yani örnein, 7 ya ve üzeri ise özel eitim öretmenlerine, 7 ya alt ise daha çok çocuk geliimi ve okul öncesi öretmenlerimize yönlendiriyoruz. Örencinin fizik ihtiyac varsa fizyoterapistlere yönlendiriyoruz. Ders programlarmzda bu deerlendirmelere göre yaplyor. dedi.

ALELER VE BZLER GAYRET GÖSTEREREK ÖRENCY BELL BR SEVYEYE GETREBLRZ

Yaptklar dersten sonra 5 dakika içinde velilere bilgilendirme yapldn aktaran Nakçi, özel çocuklarn aile ortamnda da eitilmesi gerektiini öyle anlatt:

Biz de günlük bütün yaplan çalmalar PDF olarak yazp öneri ad altnda örenci velilerimize yaptmz çalmalar hakknda bilgilendiriyoruz. çocuklarn kurum dnda evde de desteklenmesi gerektiini ailelere tavsiye ediyoruz. çünkü çocuk haftada 4 saat bize geliyor. Haftann geriye kalan 168 saatinde aileleriyle birlikte vakit geçiriyor.

Biz haftada 4 saatlik bir eitimle çocuu bir yere getiremiyoruz. Açkças bizim burada sihirli bir deneimiz yok, dokunduk mu iyiletirelim. Ama bir yandan aile bir yandan biz gayret göstererek örenciyi belli bir seviyeye getirebiliriz.

Özel çocuklara dengeli bir ekilde yaklamann önemli olduuna dikkati çeken Nakçi, çocua nasl davranacan bilmeyen veya çocuklarna iddet uygulayanlar bile var. Bunun yannda çocuuna ar dükün ailelerde var. Bu iki grup da çocuun geliiminde skntlara yol açabiliyor. çocuklara yönelik ailelerin tutumunda dengeleme olabilmesi için biz psikologlar yardmyla velilerimize baz terapileri, seanslar ve danmanl da veriyoruz. eklinde konutu.

SADECE çOCUK MERKEZL çALIMAK STYORUZ

Özel çocuklarn gelir kayna olarak görülmemesi gerektiini vurgulayan Nakçi, eitime odaklanlmas gerektiini u ifadelerle anlatt:

Özellikle bu çocuklar bir gelir kayna olarak gören aileler de var maalesef. çocuklarna rapor çkarp engelli paras almak için uraanlar da var. Biz, sadece çocuk merkezli çalmak istiyoruz. Sadece eitime odaklanrsak hep birlikte çok büyük baarlar elde ederiz, elbirliiyle o çocuklarmz da bir an önce topluma kazandrrz. Velilerimizi bu açdan bütün eitim kurumlarndan faydalanmaya davet ediyorum.

Özel çocuklarn ailelerinin bilinçli olmas gerektiini söyleyen Eitimci Nazlcan Ayvac ise Normal bir çocuu annesi nasl yetitirirse öyle olur. Özel eitim çocuklar da ayn ekilde ve daha özel olduklar için ailenin özellikle bilinçli olmas gerekiyor. ifadelerini kulland.

BURADA çOCUUN HER ADIMINDA EMEK SARF EDYORUZ

Salgn süresince yaptklar çalmalar anlatan Ayvac, u ifadeleri kulland:

Pandemi öncesi örencilerimiz çok iyi bir kademedeydi. Pandemi olunca evde kalmak zorunda kaldk. Bu dönemde aileyi bir ekilde yönlendirerek bunu çocuktaki geliimin devamn salamak için çabaladk.

Bu çaba bizim çocuk üzerindeki emeklerimizin de zayi olmamas içindi. Sonuçta biz de burada çocuun her admnda emek sarf ediyoruz. Bu süreçte aileleri tarafndan eitimlerinin evde de devam ettirilmesi için bilinçlendirme çalmalarmz oldu.

Salgndan sonra örencilerde ister istemez bir gerileme olduunu belirten Ayvac, bu durumun gayet normal olduunu, özel çocuklarn dier çocuklara göre biraz daha unutkan olabildiklerini söyleyerek çocuklarn bilinçaltna ulap önceden örendiklerine ulamaya çaltklarn ifade etti.

ÖZEL çOCUKLAR, BLGYE DAHA FAZLA AçLAR VE BUNA HTYAçLARI DA VAR

çocuklara yanl bir ey öretmemek için ellerinden geleni yaptklarn vurgulayan Ayvac, Rehabilitasyon merkezinde eitimci olma serüvenini anlatarak unlar söyledi:

Ailem ve çevrem tarafndan dier çocuklarla ilgilenmem için defalarca yönlendirildim. Ama ben bir emeim olacaksa özel çocuklar üzerinden olmas için bu meslei seçtim. Sonuçta dier çocuklara kazandrabileceimiz pek bir ey yok. Özel çocuklar bilgiye daha fazla açlar ve buna ihtiyaçlar da var.

Özel çocuklarn hayata çok güzel bir ekilde devam edebilmesi ve akranlar ile güzel bir oyun süreci yaamalar için eitimler verdiklerini belirten Ayvac, ailelere toplumda dikkat edilmesi gereken önemli hususlar anlatt.

Ayvac, Özel aileler, kimsenin sözünü dinlememeli; çevreden gelen tepkilere aldr etmemeli. çevredekiler de bu çocuklara olumlu bakmallar. çünkü olumsuz baktmzda aile de bundan etkileniyor. Bu yüzden özel çocuunu evine kapatan ailelerde var. dedi.

çEVREMZDEK ÖZEL NSANLARA KARI DAHA DUYARLI OLMALIYIZ

Özel çocuklara göre çevrede düzenleme yaplmasnn gerekliliine vurgu yapan Ayvac esnaf, duyarl olma noktasnda u cümlelerle uyard:

Kaldrmda yürürken görme engelliler için yaplan sar eritler üzerine bir kahvehane yapmak, bu çocuu çok fazla üzecek. Belki dar çkmak istemeyecek. Bunlar çok var toplumumuzda, görüyoruz ve hiçbir ey söylemeden de geçtiimiz oluyor. Ama bunlar biz dile getirmezsek kim getirecek?

Ana Sayfaya Git