Sınava gireceklere yedi öneri

YKS’ye sayılı günler kala hem veliler hem de öğrenciler kaygılı. Ancak kaygı, motivaston kaybına neden oluyor ve başarıyı olumsuz etkiliyor.

Haberler 07.06.2019 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Dr. Öretim Üyesi Yudum Akyl bu durumun önüne geçebilmek için aile ve örencilere kayg yönetimi hakknda önerilerde bulundu

Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) için geri saym balad. ÖSYMnin geçen ylki verilerine göre 511 bin aday ilk oturumda elendi. üphesiz ki bu tabloda heyecan, panik ve kaygnn rolü büyük. Milyonlarca çocuun gelecei için dönüm noktas olan snav, çocuklar kadar ailelerde de heyecan ve kayg yaratyor. Dr. Öretim Üyesi Yudum Akyl ise baarnn anahtarnn kayg kontrolü olduuna dikkat çekiyor.

çocuklar olduum gibi kabul ediliyorum demeli

Ebeveynlerin davranlarnn çocuklar tarafndan önemsendiini ve rol model olarak kabul edildiini belirten Dr. Ör. Üyesi Aky Elbette anne ve babalar da snav öncesinde kayg duyabilir. Ancak unutmay siz bugüne kadar çocuunuzun eitimi için elinizden geleni yaptnz. Bu kaygy çocuklarnza yanstmak yerine, onlarn olmad ortamlarda dostlarnzla ya da ailenizle paylamanz daha doru olacaktr. Kayg yönetimini salamak için size iyi geldiini düündüünüz aktiviteler sayesinde odanz farkl alanlara çevirerek sakinleebilirsiniz. Snava bu kadar ksa bir süre kalmken çocuunuza yardmc olmanzn yolu sakin olduunuzu ve ona güvendiinizi hissettirerek motive etmekten geçer. çocuklar alglarnn maksimum düzeyde açk olduu bu dönemde yansttnz güveni içselletirip olduum gibi kabul ediliyorum diye düünerek tam performanslarn ortaya koyacaktr dedi.

Örencilere yedi altn tavsiye

Örencilerin heyecann etkisiyle bildikleri her eyi unuttuklarn düündüünü aktaran Dr. Ör. Üyesi Yudum Aky Yapamayacam korkusu duymanz, bir aksilik olacakm gibi hissetmeniz, kendinizi dier örencilerle kyaslamaya girmeniz çok normal. Fakat unu unutmay snav bir ölüm kalm meselesi deil ve sizler bugüne kadar elinizden geleni yaptnz ifadelerini kulland.Dr. Ör. Üyesi Akyl, kayg yönetimi için örencilere yedi temel tavsiyede bulundu.

Bugüne kadar elinizden geleni yaptnz. Son haftay sevdiklerinizle birlikte, holandnz aktiviteler yaparak geçirin.

Snav hakknda konumamaya çaln.

Uykunuzu iyi aln.

Her zaman yediiniz eylerden yiyin.

Kayg hissettiinizde bunu engellemeye çalmayn. Sakince kaygnn vücudunuzu nasl etkilediini fark edin. Vücudunuzda gergin olan bölgelere odaklanarak derin nefes aln ve bu bölgenin gevediini düünün.

Kaygy, ar olmad sürece, size enerji ve motivasyon veren bir duygu olarak kabul edin.

Snav sonucu ne olursa olsun her zaman anlaml bir gelecek kurmak için frsatlarnz olacana güvenin.

Ana Sayfaya Git