Sınav Öncesi Dengeli Beslenmek

Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, üniversite sınavına sayılı günler kala adaylara dengeli beslenme konusunda önerilerde bulunuyor.

Haberler 26.06.2018 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurulduu 2009 ylndan bu yana salkl yaam bilincinin gelimesine katk salamak, toplumu beslenme ve salk alanlarnda bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydnlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakf, üniversite snavna girecek adaylarn beslenmelerine mutlaka dikkat etmeleri gerektiini hatrlatyor. çalmann ardndan baary etkileyen en önemli unsurlardan birinin de beslenme olduunu belirten Sabri Ülker Vakf, adaylar için snav döneminde beslenme önerileri paylayor.

SINAVDAN ÖNCEK BU SON GÜNLERDE NASIL BESLENMEL?

Snava sayl günün kald bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeli, kahvalt ve ana öünleri kesinlikle atlamamal, ara öünler de yapmal, gün içinde süt, et, tahl, meyve ve sebze gibi farkl besin gruplarndan tüketmeye mutlaka özen göstermesi gerekiyor.

SABR ÜLKER VAKFI, ÖNERLERN ÖYLE SIRALIYOR;

Güne zinde bir balangç yapmak, gün içinde ise dikkati ve örenmeyi salamak için mutlaka kahvalt yapmalsnz.

Kahvaltda tam tahll ekmek, süt, peynir veya yumurta, taze sebze ve meyveler pekmez, reçel veya bal gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz. Ayrca yourt veya süt, yulaf, keten tohumu, taze veya kuru meyvelerden oluan besleyici bir kahvalt da tercih edebilirsiniz.

Öle ve akam yemeinde kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagilleri, sebze yemeklerini, halama, buulama, frnda veya zgara et, balk, tavuk, hindi yiyebilirsiniz.

ikinlik gibi problemleri aza indirgemek için baklagilleri tercihen öle yemeklerinde tüketebilirsiniz. Yemeklerin yannda yourt, ayran, cack ve salatalara ve tam tahll ekmee de yer verebilirsiniz.

Gün içinde 2-2.5 litre veya 6-8 bardak su içmeye özen göstermelisiniz.

Dikkat ve konsantrasyon için demirden zengin besinler çok önemli

çalma masasnda uzun süre ter döktüünüz için yorgunluk ve dikkat dankl yaamamak adna ara öünler önemli rol oynuyor. Ara öünlerde kuru veya taze meyveler ve yannda yourt veya süt ve fndk, ceviz badem gibi yal tohumlarn tercih edilebileceine deinen Sabri Ülker Vakf, hafza güçlendirmeye ve konsantrasyon arttrmaya destek olabilecek yalardan zengin badem, fndk gibi yal tohumlara, omega-3 ya asitlerinden zengin ceviz tüketimine de dikkat çekiyor.

SINAVDAN BR GÜN ÖNCE NERELERE DKKAT EDLMEL?

Snavdan bir gün önce sindirim ve hazmszlk gibi ikayetler yaamamak için kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilav gibi gaz yapc besinlerin tüketilmemesi gerekiyor. Yine snavdan bir gün önce herhangi bir besin alerjisine karn imdiye kadar hiç yenmemi herhangi bir besini veya yemei ilk defa o gün denemek de önem tayor.

Açkta ve sokakta satlan yiyeceklerden uzak durulmas gerektiini de belirten Vakf, bu tür yiyeceklerin besin zehirlenmelerine yol açabilecei konusunda uyaryor. Ar çay, kahve ve gazl içecek tüketiminde kaçnlmas, uyku düzenini kontrol etmek açsndan önem tayor.

SINAV SABAHI HANG BESNLER TERCH ETMELSNZ?

Snav sabah güne mutlaka rutin kahvalt ile balamann gerekliliini savunan Vakf, kahvalt yaplmazsa snavda ba ars, dikkatsizlik, yorgunluk ve kan ekerinin dümesi gibi sorunlarla karlaabilecei konusunda uyaryor. Kahvaltda peynir çeitleri, tercihen halanm yumurta, taze sebze ve meyveler ile taze meyve suyu veya süt ve tam tahll ekmek, bir tatl ka kadar reçel, bal veya pekmezle dengeli bir kahvalt taba oluturulabilir. Kahvaltda tuz içerii yüksek yiyecekler veya tuz kullanmndan uzak durulmas, snavda ekstra susuzlua yol açarak huzursuzluk yaratabilecei sebebiyle tavsiye edilmiyor.

SINAV SIRASINDA NE YYEBLRM?

Öncelikle snav esnasnda tüketilecek bir yiyecek veya içecein mucize yaratmayacan bilmelisiniz. Kan ekerinizin dümemesi için kepekli sandviç, kepekli bisküvi, süt gibi yiyecek ve içecekleri tercih edebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git