Şırnak'ın "bacasız fabrikası" binlerce genci geleceğe hazırlıyor

Kentte 10 yıl önce kurulan, bugüne kadar 5 bin mezun veren Şırnak Üniversitesi, gençleri geleceğe hazırlamanın yanı sıra ilin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısına da önemli katkı sunuyor.

Haberler 04.06.2018 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Binlerce genci gelecee hazrlayan rnak Üniversitesi, kent ekonomisine sunduu katkyla da adeta bacasz fabrika oldu.

270 milyon lira bütçeyle 2008 ylnda örenime açlan, 3 yldan bu yana da rnak-Cizre karayolunun 10. kilometresindeki 533 bin metrekare alana sahip kampüste 4 fakülte, 2 yüksekokul, 2 enstitü ve 3 aratrma merkezi ile hizmet veren, olimpik yüzme havuzu, 800 kiilik konferans salonu, kz ve erkek örenci yurdu ve kütüphanesi bulunan üniversite, bata bölgeden olmak üzere Türkiyenin 60 akn ilinden de gençlerin tercihi oldu.

10 ylda 5 bin mezun veren, 256s akademik 500 personelin görev yapt, 3 bin örencinin örenimini sürdürdüü rnak Üniversitesi, gençleri gelecee hazrlamann yan sra ilin sosyal, kültürel ve ekonomik yapsna önemli katk sunuyor.

Genç nüfusu ile kent ekonomisini canlandran üniversitenin hedefi, Türkiyedeki örencilerin yan sra Irakl gençleri de hayata hazrlamak.

- 2018 atlm yl olacak

rnak Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Ör. Üyesi brahim Baz, AA muhabirine yapt açklamada, tarihi bir ehirde eitim verdiklerini belirterek, üniversiteye her yl yeni bölümler kazandrmaya çaltklarn söyledi.

Yerlekede 4 fakülte 2 yüksek okul ile hizmetlerini sürdürdüklerini, gençler için i bulma olana yüksek yeni bölümler açtklarn aktaran Baz, Bizim için 2018 yl bir atlm, genileme yl olacak. dedi.

Baz, üniversitede 42 bilimsel çalma gerçekletirdiklerini, önümüzdeki yln planlamasn imdiden yapmaya baladklarna dikkati çekti.

Üniversitemizde 64 ilden örenci var. Üniversitemizi çekinerek tercih eden örenciler, yi ki gelmiiz. diyor. ifadelerini kullanan Baz, bu ylki örencilerin yüzde 41inin farkl illerden geldiini aktard.

Baz, hedeflerinin bu oran yüzde 70e yükseltmek olduunu anlatarak, Böylece ehir ekonomik anlamda kalknacak, bacasz fabrika katks verecektir. Biz üniversitenin, üretecei bilimsel faaliyetlerle, ehre bir vizyon kazandrmas itibaryla da bir fabrika olmasn istiyoruz. Bunun için eitimin yan sra kentin kalknmasna destek salamak için de proje gelitiriyoruz. diye konutu.

rnakn ihya ve imarna katk vermek için bu yl birçok çaltay ve ura düzenlediklerini vurgulayan Baz, Biz sadece burada ders veren, makale ile uraan bir üniversite deiliz. Bulunduumuz ehrin sorunlarn dert edinen, bunlara çözüm üretmeye çalan bir üniversite olmay da iar ediniyoruz. eklinde konutu.

- Üniversiteye örenci talebi

Yurt dndan üniversiteye ciddi talep olduunu aktaran Baz, Iraktan da örenci almak istediklerini belirtti.

Baz, Irakn Duhok kentinde dil kursuna bir yl devam edecek örencilerin Türkçe örenerek üniversitelerinde lisans ve yüksek lisans eitimi görme hakkna kavuabileceini kaydetti.

Bu konuda görümelerin ve çalmalarn sürdüüne dikkati çeken Baz, hedeflerinin Türkiyedeki örencilerin yan sra Irakl gençleri de hayata hazrlamak olduunu sözlerine ekledi.

Dr. Ör. Üyesi brahim Halil Sugözü de bölgenin en modern kampüslerinden birinde eitim verdiklerini belirterek, üniversitede aile ortamnn bulunduunu dile getirdi.

- Gözü kapal bu üniversiteyi tercih edebilirler

Örencilerinden Cudi Yaz, bölgenin en konforlu üniversitelerden birinde eitim aldklarn söyledi.

Kampüs olanaklar ve konum itibaryla çok iyi bir üniversitede okuduu için kendisini ansl hissettiini ifade eden Yaz, üniversitede gerçekletirilen çaltay ve uralarn kente bir vizyon kazandrdn düündüünü aktard.

Yaz, Örenciler gözü kapal olarak bu üniversiteyi tercih edebilirler. Okulu bitirmeme ramen tekrar burada okumay düünüyorum çünkü rnak Üniversitesini bir daha yaamak istiyorum. ifadelerini kulland.

Fatma Aras da Diyarbakrdan rnaka üniversite eitimi için geldiini anlatarak, korkarak geldii üniversitede çok güzel bir ortam bulunduunu belirtti.

Aras, Tedirgin olarak geldiim yerden artk ayrlmak istemiyorum. yi ki geldim iyi ki bu üniversitenin bir örencisiyim diyorum. Üniversiteyi yapanlardan, üniversiteye emei geçenlerden Allah raz olsun. dedi.

- Hükümetimize teekkür ediyorum

rnak Ticaret ve Sanayi Odas (TSO) Bakan Osman Geli de kentin gelimesinde üniversitenin önemine deindi.

Üniversitedeki Ar-Ge ile tarm ve hayvanclk alanndaki çalmalarn kente k olduuna iaret eden Geli, Hükümetimize böyle güzel bir kampüs yaptklar için teekkür ediyorum. açklamasn yapt.

Geli, 5 yl önce hizmete açlan rnak erafettin Elçi Havalimannn da üniversite ile balantl büyük bir hizmet olduunu vurgulayarak, Gelecek hocalarmz hep, Üniversite yakn m uzak m? diye soruyor. Üniversite ve havaliman yarm saat. diye konutu.

Duhok ile karde üniversite olmaya yönelik projelerin hayat geçirildiini dile getiren Geli, oradan da örencilerin gelmesinin bölgenin gelimesine ciddi katk sunacana inandn aktard.

Geli, üniversitenin önemli çalmalar olduuna dikkati çekerek, ehrin imar ve ihyasnda üniversitenin de lokomotif görev üstlenerek kentin çok ksa zamanda yüksek seviyelere tanmasnn salanacan kaydetti.

Ana Sayfaya Git