Sömestirde bol kitap, az dijital eğlence

Uzmanlar, çocukların sömestir tatilinde zamanlarının büyük bölümünü dijital nesnelerle geçirmemesi konusunda velileri uyardı.

Haberler 18.01.2020 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DÜN karnelerini alarak yaryl tatiline balayan 18 milyon örenci, hafta sonu tatilleriyle 16 gün dinlenme imkan bulurken, uzmanlar ise ebeveynlere, çocuklarn zamanlarn verimli geçirmeleri konusunda çeitli önerilerde bulundu.

Dijital Bamllkla Mücadele Dernei Genel Bakan Prof. Dr. Tuncay Dilci, tatil denince akllara çocuklarn dinlenmesi ve elenmesinin geldiini, ancak bunun dozunun aileler tarafndan iyi ayarlanmas gerektiini ifade etti.

Dilci, ailelerin çocuklarnn sömestir tatilinde dinlenmesini salamasnn önemine iaret ederek, Fakat elenme arac olarak dijital mecray adres olarak kullanmamalar gerekiyor. Dijital nesneler çocuklarn dinlenmesinin önüne geçtii gibi bili bulankl yaratarak, odaklanma güçlüüne bal olumsuz sonuçlarla çocuklar kar karya brakmaktadr. diye konutu.

Dijital nesnelerle uzun zaman geçiren çocuklarn giderek daha agresif hale geldiini vurgulayan Prof. Dr. Dilci, öyle devam etti:

çocuklar tatilde dinlenerek zihnini boaltmas gerekirken, dijital dünyada radyasyon etkisi altnda daha mutsuz, depresif, sabrsz hale geliyor, irade yoksunluu ve dürtüsel bozukluklar yayor. Türkiyede dört çocuktan biri baml diyebileceimiz bir durumda. Bunun için bu çocuklara dijital nesneler gün içerisinde belli bir oranda verilmeli. Örnein dijital nesneler ortaokul çandaki çocuklara tatilde günde 40-60, ilkokul çocuklarna 40 dakikann altnda verilmeli. Bunu yaparken de çocuklarla anlama yapalm. Onlara ödül, ceza olarak dijital nesneyi sunalm. Tatilde bir saat dijital nesneyle zaman geçirecekse iki saat kitap okutalm.

- Tatilde elencenin adresi dijital dünya olmamaldr

çocuklarn dijital mecrada ham bir içerikle muhatap olduuna da iaret eden Dilci, ailelere çocuklarn iyi izlemeleri uyarsnda bulundu. çocuun izledii çizgi filmlerin içeriklerinin de izlenmesi gerektiine iaret eden Dilci, unlar söyledi:

zleteceksek TRT çocuk etkinlikleri izletilmeli. Ayn zamanda oturma ekline dikkat edilmeli ve belli bir göz mesafesinde oturtulmal. Dijital nesneler hayatmzn bir parças, onlardan kurtulu yok. Dijital nesneleri dikkatli kullanmay, amacna uygun bir araç olarak kullanmay becermemiz gerekiyor. Sömestir tatilinde çocuklarmz teknolojiye kurban etmeyelim. Tatilde elencenin adresi dijital dünya olmamal.

- Sömestir sadece tatil deil

Uzman Klinik Psikolog Dilara Boztepe ise anne ve babalarn dijital cihazlar tamamen yasaklamamalar gerektiini belirtti.

Dijital cihazlara bir snr koymann daha uygun olacan anlatan Boztepe, Aileler çocuklarnn hangi sitelere girdiini kesinlikle bilmeliler. Bu koulla da günde bir saat izin vermeliler. Sömestir tatilinde çocuklar oyunla tatilini geçirmesin. Kitap okuma alkanln bu dönemde kazandrmak bir frsat olabilir. Anne ve babalar Kitap oku diyerek deil de beraber televizyonu açmadan kitap okumallar. Derslerini, ödevlerini, tekrarlarn sömestir tatilinde yapmallar. çünkü sömestir denilince akla sadece tatil gelmemeli. dedi.

Ana Sayfaya Git