Sözleşmeli Öğretmen Modeli Genişletiliyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uygulanan "sözleşmeli öğretmen modeli"yle bölgedeki eğitimin kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.

Haberler 08.10.2017 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MEB Veri Analiz ve Politikalar Daire Bakan erafettin Cankurt, az gelimi kentlerde eitimde nicelikten ziyade nitelik yönünde sknt çekildiini söyledi.

Söz konusu skntnn öretmen sirkülasyonunun doudan batya doru youn olmasndan kaynaklandn ifade eden Cankurt, devletin bölgeye yapt eitim tesisi yatrmlarn, öretmenlerle daha anlaml hale getirmenin gayreti içerisinde olduklarn belirtti.

Öretmen atamalarnda kalknmada öncelikli olan illere pozitif ayrmcln yapldn hatrlatan Cankurt, dou ve güneydou kentlerinde azami görev süresini tamamlayan öretmenlerin bir an önce bat illerine gitme eiliminde olduuna deindi.

UYGULAMA MEMNUN ETT

Cankurt, eitimciyi bölgede tutarak sorunlarn alabileceine inandklarn vurgulayarak, öyle devam etti:

Sadece Dou Anadolu Bölgemizde 190 bin civarnda öretmenimiz görev yapyor. Biz bakanlk olarak kaynaklarn boa gitmemesi ve bu bölgedeki eitim kalitesinin artrlmas için 2016 yl içerisinde sözlemeli öretmenlik uygulamasna geçtik. Geçen yl geçtiimiz bu uygulamadan il ve ilçe milli eitim müdürlerimizin, okul idarecilerimizin çok memnun olduunu gözlemliyoruz. Sözlemeli öretmenlik uygulamasnn, aslnda öretmenlerin daha uzun süre bulunduklar kentlerde kalmalar sayesinde eitimin kalitesinin artmas noktasnda çok önemli olduu, bizzat öretmenlerimiz tarafndan da ifade ediliyor.

Söz konusu uygulamann daha verimli hale getirilebilmesi için yerel yönetimlerinden MEBe katk sunmalarn beklediklerini anlatan Cankurt, bir bölgenin en büyük reklam araçlarndan birisinin de eitim olduuna dikkati çekti.

SÖZLEMEL ÖRETMEN SAYISI 38 BN

Cankurt, bakanlk olarak eitimde sorun ve skntlarn çözümü noktasnda sürekli tara tekilatlaryla iletiim halinde olduklarn belirterek, eitimcilerin bölgede gönül rahatlyla kalmalarn salayacak farkl yol ve yöntemlerin de aratrldn dile getirdi.

Bölge illerinin sosyal ve ekonomik anlamda da son yllarda ciddi gelime gösterdiini anlatan Cankurt, bu sayede öretmenlerin de bölgede eitim dndaki vakitlerini keyifli geçirebilme imkan bulduunu söyledi.

Cankurt, sözlemeli öretmen uygulamas kapsamnda atamas yaplanlarn yüzde 90nn bölgede görev yaptn kaydederek, öyle devam etti:

Sözlemeli öretmen uygulamas daha çok Dou ve Güneydou Anadolu bölgesine hitap ediyor. Bakanlmz bu konuda kalknmada öncelikli illeri baz alarak hareket etti. Dou ve güneydou illerimiz kalknmada öncelikli iller olduundan bu uygulamann balayc özellii ön planda tutuldu. Türkiye genelindeki 38 bin sözlemeli öretmenin yüzde 90ndan fazlas da Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde görev yapyor. ki bölgemiz önemli bir arlk tayor. Sözlemeli öretmen uygulamasyla eitimcilerimizin bölgelerdeki kal süresi 4+2 olarak hesaplanyor. Mevzuat gerei, zorunlu olarak 4 yl sözlemeli öretmen olarak çalacak, daha sonra ki 2 yl da kadrolu olarak bulunduu bölgede öretmenimizin çalmas gerekiyor. Tecrübeli öretmenlerin bölgedeki kal süresini uzatan sözlemeli öretmen uygulamas, bu bölgedeki eitimin kalitesinin artmasn da ciddi oranda etkileyecektir.

Devletin her bölgeye hizmet götürme anlay dorultusunda uygulamann faaliyete geçirildiini dile getiren Cankurt, bölge insannn da en fazla eitime ihtiyaç duyduunu bildiklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git