Su değirmeniyle bölge birincisi!

Dicle Değirmenli Ortaokulu TÜBİTAK’ın proje yarışmasında bölge birincisi oldu

Haberler 28.06.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Dicle ilçesine bal krsal Deirmenli Mahallesinde bulunan ortaokulun örencileri, katldklar Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumu (TÜBTAK) proje yarmasnda bölge birincisi oldu.

Deirmenli Ortaokulunda görevli Sosyal Bilgiler Öretmeni Dilara Özge Baran danmanlnda 5nci snf örencisi Büra çnar ve 8nci snf örencisi Büra Biroulun katld yarmann bölge finali 15 16 Haziran 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak yapld. lk olarak Diyarbakrdan bavuru yaplan bin 365 proje içerisinden bavurusu kabul edilip Malatya Bölge Finaline davet edilen projeler arasna giren Deirmenli Ortaokulu, Malatya Bölge Finalinde de kültürel miras alannda 1. oldu.

BÖLGE BRNCS OLDU

Deirmenli Ortaokulunun Köyümün Su Deirmenleri isimli projesi, TÜBTAKn 2204-B Ortaokul Örencileri Aratrma Projeleri Yarmasnda bölge birincisi olarak Türkiye finallerine katlmaya hak kazand. Deirmenli Ortaokulu Müdürü Muhammet Tadoanla birlikte, yarmann konusu olan su deirmenlerinin olduu yerde incelemelerini sürdüren Sosyal Bilgiler Öretmeni Dilara Özge Baran, yarmada danmanln yapt örencilerle beraber Türkiye finalinde birinci olmak için çalmalarna devam ediyor.

SU DERMEN HAKKINDA

Su deirmenlerinin ileyii hakknda bilgi veren Deirmenli Ortaokulunda görevli olan ve yarmaya katlan örencilerin danmanln yapan Sosyal Bilgiler Öretmeni Dilara Özge Baran, Köyümüz 1992 ylnda boaltldktan sonra deirmenlerimiz kullanlmad için tahribata uramtr. Ama yaplacak restorasyon çalmalaryla beraber, deirmenlerimiz aktif hale getirerek kültürel miras olarak hem köyümüze, hem bölgemize, hem ülkemize büyük bir katk salayacaktr. Bizler deirmenleri aktif hale getirdiimiz zaman unu hedefliyoruz. Deirmenlere gelen kiiler, yerel, yabanc turistler, deirmen nasl çalyor? Bunu görsünler. Buradan elde edilen unlar satn alp kullanabilsinler. Hatta köy halkmzdan, muhtarmz, annelerimiz, ninelerimiz yöresel yiyecekler yapsn, sat yapls istedik. Bölgeye bir hareketlilik kazandralm. Hem de bugünü yarna tayalm. Gelecek nesilleri deirmenlerden haberdar edelim. Devlet arivleri tahrir defterine göre 1565 ylndan itibaren bölgemizde deirmenler kurulmaya balam. Yani Osmanl döneminden kalan büyük bir kültürel miras olarak varln sürdürmesini istiyoruz dedi.

En büyük hedefim doktor olmak

Proje yarmas hakknda konuan Deirmenli Ortaokulu 8nci snf örencisi Büra Biroul, Bu projeyi seçmemizin amac kültürel mirasmz yeniden korumak ve canlandrmak, gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu projeyi asl seçmemizin amac, sosyal bilgiler dersimizde kültürel miras temasn iliyorduk. Danman öretmenimiz bize böyle bir proje olduunu söyledi. Biz de bu projeye katlmamz gerektiini söyledik. Arkadam Büra çnar ile birlikte bu projeye katldk. En büyük hedefim doktor olmak ve doktor olma bölümünde beyin cerrahisi bölümünü çok istiyorum. nallah yaparm eklinde konutu.

Yarmaya katlan ve Türkiye finaline katlmaya hak kazanan okulun 5nci snf örencisi Büra çnar ise, Merhaba, ben Büra çnar. 5/A snfndaym. Projeyi TÜBTAK yarmasnda yaptk. Dedem eski zamanlarda uradaki gördüünüz deirmenleri iletiyordu. Ama deirmenler bozulduu zaman, deirmenleri terk ettikleri zaman deirmenleri yapamadk diye konutu.

Bekle bizi Türkiye finali

Yarmaya katlan ve bölge birincisi olan örencilerine danmanlk yapan Deirmenli Ortaokulunda görevli Sosyal Bilgiler Öretmeni Dilara Özge Baran, 5nci snf örencisi Büra çnar ve 8nci snf örencisi Büra Biroul ile birlikte Bekle bizi Türkiye finali diyerek, gayret ve çalmalaryla baarl olarak Türkiye birincisi olmak istiyorlar. Yarma kapsamnda Dicle ilçesi Deirmenli Krsal Mahallesinde 12 su deirmeninin bakm ve onarmdan geçerek turizme kazandrlmas hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git