Su değirmeniyle bölge birincisi!

Dicle Değirmenli Ortaokulu TÜBİTAK’ın proje yarışmasında bölge birincisi oldu

Su değirmeniyle bölge birincisi!

Diyarbakır’ın Dicle ilçesine bağlı kırsal Değirmenli Mahallesi’nde bulunan ortaokulun öğrencileri, katıldıkları Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) proje yarışmasında bölge birincisi oldu.

Değirmenli Ortaokulu’nda görevli Sosyal Bilgiler Öğretmeni Dilara Özge Baran danışmanlığında 5’nci sınıf öğrencisi Büşra Çınar ve 8’nci sınıf öğrencisi Büşra Biroğul’un katıldığı yarışmanın bölge finali 15 – 16 Haziran 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak yapıldı. İlk olarak Diyarbakır’dan başvuru yapılan bin 365 proje içerisinden başvurusu kabul edilip Malatya Bölge Finaline davet edilen projeler arasına giren Değirmenli Ortaokulu, Malatya Bölge Finali'nde de kültürel miras alanında 1. oldu.

BÖLGE BİRİNCİSİ OLDU

Değirmenli Ortaokulu’nun “Köyümün Su Değirmenleri” isimli projesi, TÜBİTAK’ın 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında bölge birincisi olarak Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı. Değirmenli Ortaokulu Müdürü Muhammet Taşdoğan’la birlikte, yarışmanın konusu olan su değirmenlerinin olduğu yerde incelemelerini sürdüren Sosyal Bilgiler Öğretmeni Dilara Özge Baran, yarışmada danışmanlığını yaptığı öğrencilerle beraber Türkiye finalinde birinci olmak için çalışmalarına devam ediyor.

SU DEĞİRMENİ HAKKINDA

Su değirmenlerinin işleyişi hakkında bilgi veren Değirmenli Ortaokulu’nda görevli olan ve yarışmaya katılan öğrencilerin danışmanlığını yapan Sosyal Bilgiler Öğretmeni Dilara Özge Baran, “Köyümüz 1992 yılında boşaltıldıktan sonra değirmenlerimiz kullanılmadığı için tahribata uğramıştır. Ama yapılacak restorasyon çalışmalarıyla beraber, değirmenlerimiz aktif hale getirerek kültürel miras olarak hem köyümüze, hem bölgemize, hem ülkemize büyük bir katkı sağlayacaktır. Bizler değirmenleri aktif hale getirdiğimiz zaman şunu hedefliyoruz. Değirmenlere gelen kişiler, yerel, yabancı turistler, değirmen nasıl çalışıyor? Bunu görsünler. Buradan elde edilen unları satın alıp kullanabilsinler. Hatta köy halkımızdan, muhtarımız, annelerimiz, ninelerimiz yöresel yiyecekler yapsın, satışı yapılsın; istedik. Bölgeye bir hareketlilik kazandıralım. Hem de bugünü yarına taşıyalım. Gelecek nesilleri değirmenlerden haberdar edelim. Devlet arşivleri tahrir defterine göre 1565 yılından itibaren bölgemizde değirmenler kurulmaya başlamış. Yani Osmanlı döneminden kalan büyük bir kültürel miras olarak varlığını sürdürmesini istiyoruz” dedi.

“En büyük hedefim doktor olmak”

Proje yarışması hakkında konuşan Değirmenli Ortaokulu 8’nci sınıf öğrencisi Büşra Biroğul, “Bu projeyi seçmemizin amacı kültürel mirasımızı yeniden korumak ve canlandırmak, gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu projeyi asıl seçmemizin amacı, sosyal bilgiler dersimizde kültürel miras temasını işliyorduk. Danışman öğretmenimiz bize böyle bir proje olduğunu söyledi. Biz de bu projeye katılmamız gerektiğini söyledik. Arkadaşım Büşra Çınar ile birlikte bu projeye katıldık. En büyük hedefim doktor olmak ve doktor olma bölümünde beyin cerrahisi bölümünü çok istiyorum. İnşallah yaparım” şeklinde konuştu.

Yarışmaya katılan ve Türkiye finaline katılmaya hak kazanan okulun 5’nci sınıf öğrencisi Büşra Çınar ise, “Merhaba, ben Büşra Çınar. 5/A sınıfındayım. Projeyi TÜBİTAK yarışmasında yaptık. Dedem eski zamanlarda şuradaki gördüğünüz değirmenleri işletiyordu. Ama değirmenler bozulduğu zaman, değirmenleri terk ettikleri zaman değirmenleri yapamadık” diye konuştu.

"Bekle bizi Türkiye finali"

Yarışmaya katılan ve bölge birincisi olan öğrencilerine danışmanlık yapan Değirmenli Ortaokulu’nda görevli Sosyal Bilgiler Öğretmeni Dilara Özge Baran, 5’nci sınıf öğrencisi Büşra Çınar ve 8’nci sınıf öğrencisi Büşra Biroğul ile birlikte "Bekle bizi Türkiye finali" diyerek, gayret ve çalışmalarıyla başarılı olarak Türkiye birincisi olmak istiyorlar. Yarışma kapsamında Dicle ilçesi Değirmenli Kırsal Mahallesi’nde 12 su değirmeninin bakım ve onarımdan geçerek turizme kazandırılması hedefleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz