Sur festivali başlıyor

Coğrafya, kültür, dil ve zenginliklerin izini sürmek amacıyla düzenlenecek Sur Çocuk Festivali yarın start alacak. Sur Belediyesi Başkanı Filiz Buluttekin, 17 kurum ve kuruluşun organizasyonuyla yapılacak festivalde dilleri buluşturacaklarını söyledi.

Haberler 07.06.2019 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Önce çocuklar Dernei öncülüünde belediyelerin de içinde bulunduu 17 kurum ve kurulu tarafndan organize edilen Sur çocuk Festivali, Gelin çocuklarn kahkahalarnda bulualm sloganyla yarn balayacak. Festival öncesi Lale Sanat Evinde yaplan açklamaya, Sur Belediyesi Bakan Filiz Buluttekin, Önce çocuklar Dernei Bakan Cevahir Sadak Düzgün ile kurum ve kurulularn temsilcileri katld.

ANADLNDE AKTARIM NTEL TAIYOR

Buluttekin, son yllarda OHAL uygulamalar, iç göç ve yoksullukla yaam mücadelesi veren Surda tüm bu süreçlerin tanklar ve madurlar olan çocuklar için Sur çocuk Festivalini düzenlediklerini söyledi. Buluttekin, festivalin amacn u ekilde açklad: Corafyamzn, kültürümüzün ve dilimizin, zenginliklerinin izini sürmek. Kültürel aktarm eksik çocuk, köksüz bir fidana benzer, bizler o kökleri kurma çabasyla anadilinde aktarm nitelii tayan etkinlikler planladk. Ahmed Xannin, Aye ann ve El Cezerinin izini sürmek. Bulumak, kucaklamak. En önemlisi günümüz teknolojik gelimelerinin yalnzlatrd çocuu kafasn gömdüü teknolojik aletlerden 5 gün bile olsa uzaklatrarak, akranlaryla koma, oynama ve birlikte üretme frsat yaratmaya çaltk.

DLLER BULUTURDUK

Festivalin hazrlk aamasnda 17 kurumla çaltklarn belirten Buluttekin, sanatsal, edebi, bilimsel ve doa etkinliklerini programda bir arada sunmay çabaladklarn ve Kurmanc, Kirmançk (Zazak), Türkçe ve Arapça kurguladklar etkinliklerde dilleri buluturduklarn söyledi. Sanat Atölyelerinde onlarca eitmeni çocuklarla buluturmay planladklarn aktaran Bulutttekin, festivalde birden çok enlii bir araya getirdiklerini kaydetti.

çOCUK DOSTU KENTLER

Yerel yönetimlerin 2 buçuk yl boyunca kayymlarla yönetildii süreçte yerel kazanmlarn çok ciddi bir ekilde gerilediine dikkat çeken Buluttekin, Kentimizin çocuk dostu bir kent olmas çabasnn STKlar, meslek kurulular ve yerel yönetimlerin birlikte çalmasyla sonuç bulacana inanyoruz. Her çocuun güvende olma, çaltrlmama, kendi diliyle ve kültürüyle yaama hakk vardr ve biz bu haklarnn takipçisiyiz dedi.

Sur çocuk Festivalinin yetikinlere de çocuklarn masum, renkli ve neeli dünyasna sanatla, edebiyatla, doayla, bilimle akmaya imkan tanyacana deinen Buluttekin, Sevgili Aram Tigrann dedii gibi elimizde olsa dünyadaki tüm tanklar, toplar silahlar enstrümana çevirirdik. çocuklarn daha güvenli bir dünyada yaamalar umudu ile. Gelin çocuklarn kahkahalarnda bulualm! eklinde konutu.

çOK DLL YAAMI KORUMAK

çocuklarn dilleri ve kültürleriyle büyümesinin önemine vurgu yapan Önce çocuklar Dernei Bakan Cevahir Sadak Düzgün ise festivalin ilk amacnn bölgedeki çok dilli çok kültürlü yaam korumak ve çocuklarla sürdürmek olduunu dile getirdi. Festivalin kolektif çalma ürünü olduunu ifade eden Düzgün, kültür-sanat ve edebiyat çalmalarn kente her zaman bu ekilde sürdüreceklerini dile getirdi. Açklamann ardndan Sur sokaklarnda erbane ve arklar eliinde festival broürleri datld.

FESTVAL ENLKLE BALAYACAK

Ben Sen Burcu Parknda Sur Belediyesinin çocuk enlii ile 7 Haziranda balayacak olan Sur çocuk Festivali kapsamnda geziler düzenlenecek, sinema, enlik ve gösteriler gerçekletirilecek, birçok dalda atölyeler açlacak. Festival, Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin 11 Haziranda Krklar Danda organize edecei Uçurtma enlii son bulacak.

FESTVAL çN 17 KURUM BR ARADA

Önce çocuklar Derneinin Koordinasyonunda gerçekleen Sur çocuk Festivali, u kurumlarn ortaklamasyla düzenleniyor: Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, Diyarbakr Sur Belediyesi, Diyarbakr Ticaret Odas, Önce çocuklar Dernei, Ma Music Senter, Amed ehir Tiyatrosu, Zarok Tv, Rengarenk Umutlar Dernei, Lotus Genç Alan Dernei, çocukçA çocuk çalmalar Dernei, Ekoloji Dernei, DSM, MED-DER, Lale Sanat Evi, Amidart Kültür Sanat Topluluu, ZimZim, Ortadou Sinema Akademisi Dernei.

Ana Sayfaya Git