''Türkçe soruları belirleyici oldu''

Yaklaşık 2 buçuk milyon öğrencinin girdiği YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün gerçekleştirildi. Üniversite adayları sınavda ter dökerken veliler de kapı önlerinde çocukları için ter döktü.

Haberler 29.06.2020 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

STEK Okullar Snav ve Yayn Koordinatörü Mustafa Yazcolu sorular deerlendirdi ve Türkçe sorularnn bu yl belirleyici olduunu ifade etti.

BU YIL SINAV SÜRESNE 30 DAKKA DAHA EKLEND

Yazcolu örencilerin pandemi süreci ile uzaktan eitim sistemini özümsediklerini belirterek unlar söyledi: Örenciler; canl dersleri dinleyerek, öretmenlerine sorular sorarak bugünlere gelmi oldular. Bugünkü snava baktmzda öncekilerden baz farklar vard. Öncelikle snav süresi 135 dakikayd. Bu yl 165 dakikaya çkarld. Sadece bu yl uygulanmak üzere baraj puan 170e indirildi. Örenciler sosyal mesafeye dikkat etti, maskeleri taklyd. Snavda örencilerin ilk olarak Türkçe sorularyla karlatklarn belirten Yazcolu, Türkçe sorular her yl olduu gibi 40 taneydi. Ardndan 20 sosyal, 40 matematik ve 20 fen sorusu vard. Birçok örenci sürenin yeterli gelmediini çünkü Türkçe sorularnn uzun ve detayl olduunu bu nedenle dierlerine fazla zaman ayramadklarn belirttiler. dedi.

TÜRKçE SORULARI BELRLEYC OLDU

Snavdaki belirleyici ve ayrc sorularn Türkçe sorular olduunu belirten Yazcolu, Her yl matematik sorularnn belirleyici olduu söylenirdi. Bu yl farkl branlarda yine zor sorular vard. Türkçe sorular geçmie göre ksa paragraflardan olusa da çeldirici klarn fazla olmas nedeniyle örenciler doru cevaba ulaamad. Ayn paragraf birkaç kere okumak zorunda kalan baz örenciler oldu. çerik noktasnda da Türkçe sorularnda günümüz sanatçlarndan örnekler alnmt. Türkçe sorularnn bazlarnn felsefeye yaklatn ve bu nedenle kolayca çözülemediini söyledi. Bu yl belirleyici olarak Türkçe, matematik ve fizikte birkaç sorunun olduunu düünüyoruz. dedi.

Dier branlar da yorumlayan Yazcolu srayla öyle açklad Tarih sorularnda bilgi gerektiren ancak klasik bilinmesi gereken sorularn yannda yorum içerikli sorular da vard. Corafyada sorularn genelde bilgiye dayal, sorularn beklenen konu balklarndan olduu söylenebilir. Felsefede geçen yln sorularna benzedii yorum arlkl ancak felsefenin yap ta denebilecek isimlerin mutlaka bilinmesi gerektii söylenebilir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde ise sorular yoruma dayal olup bilgi içermiyordu. Matematikte 40 matematik sorusunda 10 geometri olduunu görüyoruz. Snavda eski tarz sorular da vard. Uzun paragraf eklinde problemlerin olduu, ilem arlkl sorulara yer verildii yine modelleme sorularnn da snavda yer aldn söyleyebiliriz. Fizik sorular, geçmiteki sorulara oranla biraz zor olduu söylenebilir. Fizik sorularnda ilemden uzaklap tamamen yorum gücüne odaklanlm. Örenciler için MEB fizik kitab rehber olabilecek nitelikte. Kimyada birkaç zorlayc soru vard dierleri normaldi. Biyoloji ise genel olarak bilgi sorgulamasnn yapld bir snav olduu söylenebilir. Özellikle bir sorudaki çeldiricinin güçlü olmas göze çarpyor. Ebadaki sorulara benzerlii dikkat çekti.

AYT SÜRES YETERL

Pazar günü ikinci oturumu gerçekletirilecek olan snav için de konuan Yazcolu örencilerin rutinlerini bozmamas ve snava giderken oluabilecek aksilikleri göz önünde bulundurarak evden erken çkmalar tavsiyesinde bulundu ve sözlerine öyle devam etti: Örencilerimiz farkl bir ey yapmasn, farkl bir ey yemesin ve rutinlerini bozmasn. Snav yerlerine erken gitsinler. Snava gittiklerinde mutlaka bugün olduu gibi nüfus cüzdanlar ve örenci giri belgelerini yanlarnda bulundursunlar. Kalem, kalemtra ve silgi ÖSYM tarafndan veriliyor. Snava girdiklerinde de mutlaka kayg yaayacaklar. Bunun normal olduunu bilerek sakince karlasnlar ve baladklarnda herhangi bir sknt hissederlerse 1-2 dakika durup dinlensinler. Sonrasnda snava balayabilirler. Yarnki snav 3 saat ve süre skntsnn yaanmayacan düünüyoruz. Örencilerin toplam çözmesi gereken soru says 80. Saysal, sözel, eit arlk örencileri var. Erken bitirenler dier sorulara da yönelebilirler.

Örencilere snav ile ilgili genel tavsiyeler de veren Yazcolu sözlerini öyle noktalad: Snav bir basamaktr, hiçbir eyin sonu deildir. Bu ekilde yaklarsak snavda istediimiz sonucu elde etmi oluruz.

Ana Sayfaya Git