Türkiye'nin 71 yıllık kültürel hafızası

Kurulduğu 1948'den beri öğrenciler ve araştırmacılar başta olmak üzere tüm kitapseverlere ev sahipliği yapan Milli Kütüphanede 1,5 milyona yakın basılı eser, 262 bin 62 cilt süreli yayın bulunuyor.

Haberler 22.08.2019 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanl Kütüphaneler ve Yaymlar Genel Müdürlüü bünyesinde hizmet veren, toplam bin 350 kii kapasiteli 9 okuma salonu bulanan Milli Kütüphane, ylda 700 bin kullancy arlyor.

Türkiyenin kültürel varlyla bilgi birikimini oluturan her bir eserden bir nüshann gönderildii Milli Kütüphane, ülkedeki 6 derleme kütüphanesinin en kapsamls olma özelliini tayor.

Kütüphane, 1 milyon 344 bin 330u basma kitap, 89 bin 572si eski harfli Türkçe basma kitap, 28 bin 221i el yazmas, bin 496s Latin harfli eski eser olmak üzere toplam 1 milyon 463 bin 619 basl eser ile 262 bin 62 cilt süreli yayn bünyesinde barndryor.

16 Austos 1948de hizmet vermeye balayan Milli Kütüphanenin koleksiyonu, bugün kitap d materyaller, mikrofilmler, elektronik materyaller ve elektronik veri tabanlar araclyla sunulan belgeyle 14 milyon 891 bin 830a ulayor.

Kaplar 7 gün 24 saat açk

Aratrmaclarn youn talepleri üzerine Milli Kütüphane, 17 Eylül 2018den itibaren 7 gün 24 saat esasna göre hizmet veriyor.

Örencilere ve aratrmaclara çeitli ikramlarn da sunulduu kütüphaneden günde 2 bin 500 ila 3 bin kii yararlanyor.

Milli Kütüphane, 1983te tand Bahçelievlerdeki binasnda hizmet vermeye devam ediyor.

Öte yandan https://www.mkutup.gov.tr adresinden katalog taramas, elektronik veri tabanna eriim, kitap ayrtma, dijital kütüphane sistemine ulama imkan sunuluyor, kullanc salonlarnn anlk doluluk oranlar ile Türkiye bibliyografyas görülebiliyor.

Görme engelliler için 5 bin konuan kitap

Görme engelli üyeler için gönüllü okurlarca seslendirilen yaklak 5 bin sesli kitap da Milli Kütüphanenin arivinde bulunuyor.

Bunlara internet ortamndan ulaabildii gibi isteyen görme engellilere sesli kitaplar DVDlere yüklenerek ücretsiz de gönderiliyor.

Sesli kitaplarn kayd için kütüphanede kurulan 11 stüdyodan birinde kitap seslendiren Zuhal Tal, gönüllü okurluk hakknda deerlendirmelerde bulundu.

Görme engeliler için kitap seslendirmek amacyla 2012de bavuru yaptn söyleyen Tal, haftada iki kez öleden sonralar Milli Kütüphaneye geldiini, 7 ylda toplam 20 kitaba ses verdiini belirtti.

Kitaplar yüksek sesle okumaktan büyük mutluluk duyduunu anlatan Tal, Gönüllü okur olmaktan çok büyük keyif alyorum. Sesim yettiince gelmeyi düünüyorum. dedi.

Resmi tatillerde de açk olsun talebi

Mili Kütüphanenin farkl okuma salonlarnda çalan örencilerden Ömer Faruk Kaygusuz, Ankara Üniversitesi Di Hekimlii Fakültesinde eitim gördüünü dile getirdi.

Milli Kütüphanenin çalma ortamn çok beendiini, 24 saat hizmet verilmesinin örenciler açsndan önemli olduunu vurgulayan Kaygusuz, Resmi tatillerde burann kapal olmas bizi üzüyor, çünkü resmi tatillerde de çalmak zorundayz. Ankarann en büyük kütüphanesi olarak burann kapanmamasn isterim. diye konutu.

Gazi Üniversitesi yüksek lisans örencisi Mehsa Sabuncu, milli kütüphaneye sklkla geldiini, tez aamasnda olduu için buradaki birçok kaynaktan özellikle de makalelerden yararlandn kaydetti.

Kütüphanenin 7 gün 24 saat hizmet vermesinden duyduu memnuniyeti anlatan Sabuncu, Örenciler zaman açsndan daha avantajl hale geldi. Evleri uzak olanlar, daha fazla çalmak isteyenler için zaman limitinin olmamas çok iyi. dedi.

Krgz Hüseyin Mamasaliyev ise eylülde düzenlenecek tpta uzmanlk snavna çalmak için Milli Kütüphaneden yararlandn söyledi.

stenilen saate kadar çalabilmenin kendileri için büyük avantaj olduuna iaret eden Mamasaliyev, Örenciler için çok güzel tasarlanm. Gayet memnunum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git