Uzaktan ekip yönetmenin 7 altın kuralı

İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanı Mehmet Eronat, evden verimli çalışmanın ve ekibi uzaktan etkin yönetmenin 7 altın kuralını sıraladı. Eronat, “Farkındalık yaratın, özdisiplini sağlayın, iletişimi çeşitlendirin ve sıklaştırın, motivasyonu yüksek tutun ve takdir etmeyi unutmayın, planlama yapın” dedi.

Haberler 23.03.2020 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinin Wuhan kentinde ortaya çkan ve hzla dünyaya yaylarak binlerce kiinin ölmesine neden olan koronavirüsü Türkiyeyi etkilemeye devam ediyor. Koronavirüs önlemleri kapsamnda irketler evden çalma uygulamasna geçti. Böylece binlerce kii ilerini evden yönetiyor. Mehmet Eronat, evden verimli çalmann, bir ekibi uzaktan ve etkin yönetmenin 7 altn kural açklad.

Eronatn açklad 7 altn kural öyle:

FARKINDALIK YARATIN: Önce kendinize sonra da ekibinize yaanmakta olan bu dönemin ve ofis dndan çalmann bir tatil dönemi deil, bugünlerde bir zorunluluk olduunu, ancak doru uyguland takdirde ileride bir tercihe dönüebilecek bir frsat olduunu anlatn. Unutmayn ki bugünlerde elde edilecek baarlar, ileride ofiste çalma zorunluluunu ortadan kaldracak baarl ve ikna edici deneyimlere dönüebilir.

ÖZDSPLN SALAYIN: Önce kendiniz olmak üzere iinize belirli bir saatte mutlaka balayn. Örnein sabah 09:00 da balayacak bir günlük planlama toplants, sizi ve ekibinizi ie balamaya hazr hale getirecektir. mkanlar dahilinde kendinizi ev içerisinde soyutlayabileceiniz, TV vb. dikkat datclarn olmad bir ortam çalma ortam olarak belirleyip, günlük çalmalarn bu özel alanlardan yürütülmesini salayn. Ekibinizden de ayn yaklam göstermelerini talep edin. Kendiniz ve ekibiniz için çalma disiplini konusunda, neleri yapp, neleri yapamadnz konusunda özeletiri yapmaktan kaçnmayn.

LETM çETLENDRN VE SIKLATIRIN: letiim araçlarnz arasna Microsoft Teams, Zoom, Skype, WhatsApp gibi görüntülü görümeye imkn salayan araçlar dahil edin. Anlk iletiimizi hzlandracak ve ekibinizi daha youn ve sesli arama ile yaplacak görümelere göre daha keyifli hale getirecektir. Ayrca çalma saatleri içerisinde ekibinizden kullandnz iletiim araçlar içerisinde çevrimiçi (online) kalmalarn isteyin. Birebir görüebileceiniz konularda ya da toplu konularda video konferans yapn. Bu ekip için iletiimizi artracak, özellikle evinde yalnz yaayan çalanlarnz için bu skc evde kalma günlerinde ekstradan motivasyon salayacaktr. Bunu yaparken ölçüyü kaçrp ekibinizi sürekli kontrol edip, onlara güvenmiyormusunuz hissini yaratmayn. Ekibinize kendilerine güvenildii duygusunu alayn.

PLANLAMA YAPIN: Kendiniz ve ekibiniz için mutlaka günlük ve haftalk planlamalar yapn. Özellikle o gün içerisinde ve o hafta içerisinde bitirilmesi gereken çalmalar ve bu çalmalarn tamamlanmasndan sorumlu olacak ekip üyelerini belirleyin. Gün sonunda ve haftann son igününde mutlaka ekibiniz ile çevrimiçi (online) olarak bir araya gelin. O gün ve o hafta için planlanan / gerçekleen çalmalar üzerine deerlendirmelerinizi yapn. Ekibinizle sorumlu olduunuz ileri daha etkin ve verimli nasl yönetebileceiniz konusunda tartn, kendilerini ifade etmelerine frsat verin.

GELME ZAMAN AYIRIN: Kendiniz ve ekibiniz için geliime ciddi zaman ayrn. Operasyonel younluk, yollarda trafik vb. nedenlerle bir türlü vakit bulunamayan geliim faaliyetlerine zaman ayrn. Özellikle online eitim platformlarndan salayabileceiniz eitimlerle hem kendinizin hem de ekibinizin geliimine katkda bulunun. Ayrca ekibinizin mesleki deneyime katk salayacak ve tecrübelerinizi aktaracaz zamanlar belirleyin.

SONRALIKLAR LSTENZE GÖZ ATIN: Peter Druckern sonralklar listesi olarak adlandrd bir türlü frsat bulamadnz, öncelikleriniz arasnda yer almayan ancak bir gün mutlaka yapmalym dediiniz ileri planlamalarnz arasna dahil edin. Operasyonel younluun azald bu dönemde sonralklar listesindeki ilerinizi tamamlamaya bakn. Her ey normale döndüünde o iler için bir daha frsatnz olmayacan unutmayn.

MOTVASYONU YÜKSEK TUTMAYI VE TAKDR ETMEY HMAL ETMEYN: Kendinizin ve ekibinizin yaanlan zor süreçlerden, sosyal hayatn kesintiye uramasndan ya da yalnz çalyor olmaktan dolay motivasyonlarnzn düük olabileceini ve takdir edilme ihtiyacnn her zamankinden daha yüksek olduunu aklnzdan çkarmayn. Ekibiniz ve kendiniz için pozitif kalmaya, pozitif mesajlar vermeye devam edin. Yaanabilecek olas problemler ve aksaklklar için kendi motivasyonunuzu ve ekibinizin motivasyonunu düürmeyin. Bu dönemde tüm paydalarn her zamankinden daha anlayl olacaklarn unutmayn. Zor günler geçirdiimiz ve yaplan ie konsantre olmann bu kadar zor olduu bir dönemde büyük, küçük ayrm gözetmeksizin yaplan her ii, gösterilen her çabay takdir edin.

Ana Sayfaya Git