Uzmanından dijital ebeveynlik önerileri

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yavuz Samur, dijital ebeveynlik konusunda önerilerde bulundu. Samur, Ebeveynlerin çocuklarının sosyal medyayı bilinçli kullanmalarını, sosyal medyadan olumsuz etkilenmemelerini, gelişimleri için sosyal medyadan faydalanmasını sağlayabilmelerine yönelik tavsiyelerde bulundu.

Haberler 12.08.2021 - 02:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal medyann doru kullanmla çocuklarn sosyalleme ve yaratclk geliiminin önemli bir parças olabileceini vurgulayan Doç. Dr. Yavuz Samur, Internet, akll telefonlar, tabletler ve sosyal medya uygulamalar, bugünün ebeveynleri olan bizler için geliimine tank olduumuz teknolojik yeniliklerdir. Ancak 13 -18 ya aras çocuklar ve gençler için bunlar yenilik deil, hayatlarnn normali ve doal ortam. Özellikle 2005 ve sonrasnda dünyaya gelen çocuklar, bu çan içerisine dodular. Genel bir anlatmla televizyon, hatta renkli ve çok kanall televizyon olmayan bir dünya bizler için ne kadar uzaksa, sosyal medyann hayatn parças olmad dünya da çocuklar için o kadar uzak geliyor dedi.

TKTOK DORU KULLANDILDIINDA FAYDALI OLABLR

çocuklarn sosyal medya kullanm hakknda TikTok uygulamasndan örnek veren Doç. Dr. Yavuz Samur, TikTok milyarlarca indirme says olan, milyonlarca insann kulland ve içerisinde ksa videolarn yer ald bir sosyal medya platformu. Instagramdan sonra en çok kullanlan uygulamalarn banda geliyor. TikTokun belki de en önemli özellii kullanclarn müzik ve videoyu birletirebiliyor olmas. Hali hazrda müzikle ilgilenenler için ve videolarna müzik eklemek isteyenler için bu çok deerli bir frsat. O nedenle birçok kullanc bilgilendirici videolar, nasl yaplr videolar, dans videolar, elenceli videolar, kutu açma videolar, aksiyon videolar gibi birçok türde videolara müzik ekleyip paylamda bulunabiliyor. Bunlara ek olarak gündemde ve sosyal medyada popüler olan cümleler de arka plan sesi olarak yüklenip kullanclar tarafndan seslendirilebiliyor, bu nedenle de insanlar bilgilendirici, komik ve elenceli videolar çekmek için TikTokun bu özelliinden de skça faydalanyor dedi.

Yavuz Samur sözlerini öyle sürdürdü:

TikTok, benzer ilgi ve beeni alanlarnda topluluklar kurulup, birlikte sosyalleme, birlikte konuma platformu salamas ile dier sosyal medya platformlarndan ayrlyor. TikTokun bir dier özellii, kullanclarn içeriklerde her eyi mükemmel gösterme çabas yerine doalla ve yaratcla odaklanmas. TikTok, herkesin video içerik hazrlayabildii, mükemmellik dayatmayan, estetik ve belli normlara sokmayan doal bir platform olarak ayryor.

SOSYAL MEDYA çOCUUN GELMNN BR PARçASI

çocuun hayatn içerisinde karsna çkan her ortam gibi sosyal medyann da onun geliiminin bir parças olduunu söyleyen Doç. Dr. Yavuz Samur, Günümüzde TikTok gibi sosyal medya uygulamalar, çocuun hayatnda okul, arkada ve oyun ortamlarndan, okunan kitaplardan, izlenen film ve TV programlarndan farkl deil, öncelikle bunu kabul etmemiz gerekiyor. Ebeveynler nasl bu farkl ortamlarn çocuklar açsndan olumlu etkisini maksimize ederken olumsuz etkilerden de çocuklar korumak ve çocuklarnn da bu ortamlarda olumlu davranlara yönelmesini tevik etmek sorumluluu tayorsa; ayn ey günümüzde hayatn gerçek ve ayrlmaz parças sosyal medya kullanm için de geçerli. Dijital Ebeveynliin özü de budur ifadelerini kulland.

çOCUKLARIN çERK ÜRETCS OLMASI DESTEKLENMEL

çocuklarn içerik tüketicisi deil, içerik üreticisi olmasnn desteklenmesini öneren Yavuz Samur, Bu tüketimden üretime geçtiini gösterir ve bu çok güzel bir karardr. Ebeveynlerin bu konuda çocuklarna destek olmalarn tavsiye ediyorum, çünkü bu çocuklarnzn üretim becerilerini gelitirecei anlamna gelir. Bu üretim becerileri, yaratclk, tasarm, senaryo oluturma, metin yazarl, kaliteli, orijinal içerik üretme, video çekme, üretme, düzenleme, içerik yaynlama ve takip etme olarak sralayabiliriz. Bunun da öteside çocuun aratrma, detayl çalma yapma, derinlemesine inceleme, içerik analizleri yapma yoluyla analiz etme, sentezleme becerileri ve düünce alkanlklar geliir. Burada tabi ki içeriin kontrolünü ve kalitesini denetlemek de ebeveynin ilgilenmesi gereken hususlardan biridir diye konutu.

HER ORTAMDA OLDUU GB OLUMLU VE OLUMSUZ ETKLER OLABLR

Sosyal medyann çocuklar için, her ortam gibi olumlu ve olumsuz etkileri olabileceini söyleyen Yavuz Samur, çocuklar için sosyalleme ve yaratclk geliiminin önemli bir parças olan sosyal medya, bir yönü ile bir örenme, sosyal balant kurma, yaratclk ve içerik üretme platformu. çocua yarar salayabilecek bu özellikler, ayn zamanda olumsuz içerie, kiilere ve davranlara maruz kalma gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Öte yandan sosyal medyay ya da herhangi bir sosyal medya platformunu kötülemek, karalamaktan ziyade, bize sunduu avantajlar bilmek ve bunlardan yararlanmak, öte yandan beraberinde getirebilecei olumsuzluklarn farknda olmak ve bunlardan mümkün olduunca saknmaya çalmak gerekir. Bunu da çocuklara belirli bir yatan balayarak güzellikle, diyalogla öretmek, ebeveynler olarak bizim sorumluluumuzdur. Yasaklamak çözüm deildir, snrlamak ve doru kullanmn öretmeye çalmak daha aklc bir yoldur dedi.

çOCUKLARIN KARISINA UYGUN çERKLERN çIKMASI SALANMALI

Tüm sosyal medya uygulamalarnda ya kullanm snr olduunu hatrlatan Samur, TikTok içerik konusunda son derece hassas. En sk denetime sahip platform olma özellii tayan olan TikTokta, baz içeriklere kesinlikle yer verilmiyor. Bunlar Topluluk Kurallar altnda yer alyor. iddet içerikli arlk, nefret içerikli davranlar, yasa d faaliyetler ve ürünler, yanltc içerikler, terör, canl varlklara ya da kendine zarar verilmesini gösteren içerikler, tehlikeli eylemler, taciz, zorbalk, çplaklk, cinsellik, 18 yandan küçüklerin istismar, çocuk güvenlii ihlali gibi içerikler uygulamann içerisinde yer alamaz. Bunlarla ilgili paylamlar rapor edilir ve gerekli ilemler yaplr açklamasnda bulundu.

KISITLI MODU AKTF HALE GETRN

TikTok ve dier sosyal medya uygulamalarnda, hesap ayarlar yaplabildiine dikkat çeken Samur açklamasna öyle devam etti: Ayarlara girdiinizde size, gizlilik ve güvenlik ad altnda birçok seçenek sunulmaktadr. Bunlardan bazlar, hesabn bakalarna açk olup olmamas, sizi tanmayan kiilerin sizin videolarnza, resimlerinize ve içeriklerinize eriememesi, incitici yorumlar engelleyebilmeniz, size mesaj atabilecek kiileri belirleyebilmeniz ve belki de en önemlisi de Dijital Refah altnda bulunan Kstl Mod seçeneini aktif hale getirerek içerii uygun olmayan videolarn çocuklarnzn karsna çkmasn engellemenizdir. Bu ayarlarn hemen hemen hepsi her sosyal medya uygulamasnda bulunmaktadr. Sonrasnda artk çocuunuzun içeriklerini yönlendirebilmek için kaliteli içerik sunan içerikleri beenmesi, takip etmesi, sosyal medya uygulamalarnn arka plannda çalan algoritmalar etkili bir ekilde kullanmak için yaplmas gereken belli bal ilerin banda gelir. Kaliteli kanallara abone olma, kanallar takip etme, videolarn beenme davranlar sizin karnza kaliteli içeriklerin çkmas için çok önemlidir.

Yavuz Samur, Tüm ön yarglarn aksine TikTokta, bilim, sanat, ark, spor, dans, yabanc dil, güzel kurgu, yemek tarifleri gibi içerikler üreten birçok hesap var. çocuunuzun onlar takip etmesini salayarak, çocuunuzun elenceli, bilgilendirici ve güvenli içerikleri izlemesini, bizim kendi çocukluumuzda TV karsnda yaptmz gibi güzel vakit geçirmelerini salayabilirsiniz dedi.

Ana Sayfaya Git