Velilere anaokulu ilk günü uyarıları

Anaokulu süreci, çocuğun hayatındaki her başlangıçta olduğu gibi hem çocuk hem de aile için zorlayıcı olabiliyor. Süreci kolaylaştırmak için ailelerin alabileceği önlemlerin başında, çocuklarını uzun süreli ayrılığa hazırlamaları geliyor. Uzmanlara göre, çocuktan ayrı kalınacağını gizlememek ve önceden mutlaka bilgilendirmek gerekiyor.

Haberler 11.09.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Aye ahin, anaokulu sürecinin çocuun hayatndaki her yeniliin balangcnda olduu gibi zorlayc olabileceini ifade etti. ahin Okul ortam, çocuun mizaç özellikleri, anne-baba tutumu, çocuun anne ile olan balanma ilikisi bu süreci belirleyen etmenlerdir dedi.

Aileden ayr kalmaya altrlmal

Uzman Psikolog Aye ahin, ilk defa anne-babadan ayrlacak olan çocuun uzun süreli bir ayrlkla baa çkabilmesi için öncesinde sistematik olarak ksa aralklarla aileden ayr kalmaya altrmas gerektiini vurgulad. ahin dier önerilerini öyle sralad:

- Okul malzemelerini ve okul giysilerini çocuunuzla birlikte satn alarak okula kar motivasyonunu artrabilirsiniz.

- Gidecei okulda olacak dier çocuklardan tandklarnz varsa okul balamadan önce çocuunuzun onlarla arkadalk kurmasn salayabilirsiniz.

- Anaokulunu çocuunuzu mecburi sebeplerden dolay braktnz bir yer olarak görmek yerine, çocuun geliimini destekleyen bir yer olarak görmeli ve bak açnz deitirmelisiniz.

Tedirginliiniz çocuunuza yansr

Uzman Psikolog Aye ahin, ailenin okulla ilgili tedirginliklerinin çocua yansdn belirterek Beden dilinizle de olsa bu tereddütleri çocua hissettirmemelisiniz uyarsnda bulundu.

lk günlerde neler yaplmal?

Anaokulunun ilk günlerinin de alma ve adaptasyon açsndan önemli olduunu ifade eden Aye ahin, anaokulundaki ilk günler için anne ve babalara u önerilerde bulundu:

- çocuunuzdan ayr kalacanz gizlemeyin, önceden mutlaka bilgilendirin.

- Baz çocuklar anneden baz çocuklar babadan daha zor ayrlmaktadr, çocuu okula brakacak kii kolay ayrlabilecei bir kii olmaldr.

- Vedalamay çok uzun tutmamaya özen gösterin.

- çocuunuz sizden ayrlrken alayabilir. Burada önemli olan nokta, sizin okuldan ayrlmanz sonunda çocuun alamasnn bitmesidir. Gün boyu süren alamalar oluyorsa bir uzman desteine bavurulmaldr.

- Aileler zorlu süreçle karlatklarnda çocuun okuldan uzak kalmasna izin vermemelidir. Evde kalma süresi uzadkça okula dönü daha da zor bir hale gelmektedir.

Ana Sayfaya Git