Yabancı öğrenciler Göbeklitepe'yi gezdi

Yunus Emre Enstitüsünce gerçekleştirilen yaz okulları programı kapsamında 21 ülkeden Türkiye'ye gelen öğrenciler, Göbeklitepe'yi ziyaret etti.

Haberler 29.07.2019 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yunus Emre Enstitüsünce düzenlenen yaz okullar program kapsamnda 21 ülkeden gelen yabanc örenciler, anlurfada UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Göbeklitepeyi gezdi.

Enstitü tarafndan düzenlenen Dünya Mirasnda Türkiye: Arkeoloji yaz okuluna katlan, ABD, çin, Fas, Romanya, Hindistan, ngiltere, ran, Ukranyann da aralarnda bulunduu 21 ülkede arkeoloji, sanat tarihi, tarih ve corafya gibi bölümlerde eitim gören örenciler, anlurfay ziyaret etti.

Kentin tarihi ve turistlik yerlerini dolaan örenciler, tarihin sfr noktas olarak nitelendirilen Göbeklitepeyi de gezme imkan buldu. Yabanc örenciler, Göbeklitepe Kaz Heyeti Bakan ve anlurfa Müzesi Müdürü Celal Uludadan ören yeri hakknda bilgi ald.

Enstitü danman Tayfun Kalkan, gazetecilere yapt açklamada, Türkiyenin tantm açsndan dünyann dört bir yannda çalmalar sürdürdüklerini, bunlardan birinin de yaz okullar olduunu söyledi.

Kalkan, 21 ülkeden 21 örencinin Türkiyedeki arkeolojik zenginliklerini kefetmelerini amaçladklarn anlatarak, öyle devam etti:

çanakkalede balayan ülkemizdeki arkeolojik zenginlikleri keif etme süreci, bugün Göbeklitepede devam ediyor. Misafirlerimiz UNESCO listesinde yer alan bu alan hakknda çok önemli bilgiler ediniyor. Bunlar döndüklerinde kendi ülkelerine de aktaracaklar. Bu programlardaki amacmz gelecek ve kariyer planlarn yaptklar alan, Türkiye ile irtibatlandrmak. Bu fikir çounda olutu, buradaki kazlarda bulunmak istiyorlar. Bunlar duymaktan çok mutluyuz, programn asl amac da buydu.

Uluda ise örencileri Göbeklitepede arlamaktan mutluluk duyduklarn dile getirdi.

Örencilerin Göbeklitepeye büyük ilgi gösterdiini anlatan Uluda, Hepsinin fikrini aldk, hepsi çok memnunlar, sanat tarihçisi ve arkeolog arkadalar burada çalmak istiyorlar. Biz de onlara bunu teklif ettik. Gelecek yllardaki kaz çalmalarnda inallah onlar burada deerlendirebiliriz. dedi.

- Buray görmek büyük frsat

ABDden gelen dil bilimi ve Türk dili örencisi Nathan Andrew Dwyer, yaz okullarna katld için kendini ansl hissettiini ifade etti.

Göbeklitepe, Harran ve Truva gibi önemli alanlar gördüü için büyük mutluluk duyduunu belirten Dwyer, Buraya gelip buradaki kültürü tanmak ve arkeolojik deerleri kendi gözümle görmek bulunmaz frsatt. Katldm için çok mutluyum. Göbeklitepe gerçekten muhteem bir alan, inanlmaz ve gizemli. Buras çok açk ekilde insanlk tarihi için çok önemli. diye konutu.

Lübnandan gelen tarih örencisi Lamya El Mobayed de Göbeklitepeyi çok merak ettiini ve gizemli bulduunu söyledi.

Mobayed, Doktora yapmak için buraya gelmek ve Göbeklitepeyi incelemek istiyorum, bunu yapabilirsem hayallerim gerçek olacak. dedi.

randan arkeoloji örencisi Shadi Kalantar Ghoreishi Harandi, Göbeklitepenin bütün tarihçiler açsndan önemli bir yer olduunu ve bütün arkeologlarn burada çalmak istediini kaydetti.

Ana Sayfaya Git