Yeni Normalin Gözde Mesleği: Hemşirelik

Tüm dünyada 14 milyona yakın insanı etkileyen, yaklaşık 600 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Covid19 salgını, sağlık sektörünün olduğu kadar sektörün belkemiğini oluşturan, hastalara 24 saat yüz yüze bakım hizmeti veren hemşirelerin önemini bir kez daha ortaya koydu.

Haberler 27.07.2020 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ahmet DEMR

DYARBAKIR-Hemirelik mesleinin standartlarnn iyiletirilmesi için çaltklarn belirten Koç Üniversitesi Hemirelik Fakültesi Dekan Prof. Dr. Ayie Karada, Türkiyede bu meslei icra etmek üzere 141 hemirelik lisans programnda yaklak 1000 öretim elamanyla hemire yetitirildiini ve bu okullarda halen yaklak 70.000 hemirelik örencisinin örenim gördüünü söyledi.

HEMRELK FAKÜLTES

Hemirelik Fakültesi olarak, tamam %100 burslu olarak eitim alan mezunlarnn tamamna yaknnn yurtiçinde ve yurtdnda i bulma imknnn yan sra yüksek lisans ve doktora yapma frsat elde ettiini belirten Prof. Dr. Karada, dünya çapnda 5.9 milyon hemire aç bulunduunu belirterek, Hemirelik, yeni normalin en ihtiyaç duyulan ve en gözde meslekleri arasnda yer alyor. En iyi örencileri, en iyi eitimci ve aratrmaclarla bir araya getirerek bilime ve insanla hizmet yolumuza devam ediyoruz dedi.

14 MLYON KY ETKLED

Dünya çapnda yaklak 14 milyon kiiyi etkileyen 600 bine yakn insann yaamn yitirmesine neden olan Covid19 salgn, salk hizmetlerinin yan sra hastalarla 24 saat temas halinde bulunan sektörün omurgasn oluturan hemirelik mesleinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Özellikle youn bakm servislerinde hastalarla 24 saat birlikte olan hemireler, salk hizmetlerinin sadece hastane ve ekipmandan ibaret olmadn, iyi yetimi insan gücünün hayati önem tadnn kant oldu.

Ulusal ve uluslararas düzeyde tannan güçlü akademik kadroya sahip olduklarn belirten Karada, Hemirelik Fakültesinin Topkap Salk Bilimleri Kampüsündeki modern binasnda ileri teknolojik donanm, çada hizmet anlay, görsel-iitsel teknik donanml derslikler, konferans salonlar, uygulayarak ve elenerek örenme olana salayan tam donanml simülasyon laboratuvarlar, bilgisayar ve iletiim laboratuvarlar, kafeterya ve dinlenme alanlar ile eitimi çok daha etkin ve keyifli kldn ifade etti. Kampüste yer alan Salk Bilimleri Kütüphanesinin ise Türkiyede hemirelik alanna ait en nitelikli, güncel ve zengin, basl ve dijital kaynaa sahip olduunu belirtti.

Hemirelik Fakültesi, örencilerine, Vehbi Koç Vakf (VKV) Salk Kurulularnda ve ibirlii yapt dier kurumlarda, klinik eitim ve saha eitimi olana saladn kaydeden Prof. Dr. Karada, örencilerin evrensel standartlarda bakm verme ve salk sektöründe yenilikçi bir güç kayna olma sorumluluklarn almalarna da özen gösterildiini söyledi.

Mezunlarn yurtiçinde ve yurtdnda istihdam oran yüzde 90larn üzerinde

Koç Üniversitesi Hemirelik Fakültesi örencilerinin tamamn %100 burslu olarak alndn, ngilizce hazrlk snf sonras dört yllk eitimi baaryla tamamlayan örencilerin, Hemirelik Lisans Diplomas aldn belirten Prof. Dr. Karada, mezunlarn istihdamlar konusunda ise u bilgileri verdi: Türkiyedeki hemirelik eitim kurumlarndan farkl olan çada ve disiplinleraras eitim odakl müfredatmzla, Koç Üniversitesinin yan dal, çift ana dal yapmaya olanak salayan eitim anlay, güçlü bir yabanc dil eitimi, eitim teknolojilerine uygun snflar, kütüphaneleri, laboratuvarlar, simülasyon merkezi, nitelikli klinik uygulama alanlar ve güçlü akademik kadrosuyla salkta fark yaratacak lider hemireler ve aratrmaclar yetitiriyoruz. Mezunlarmzn i bulma oranlar yüzde 90larn üzerinde.

Ana Sayfaya Git