Yeni Normalin Gözde Mesleği: Hemşirelik

Tüm dünyada 14 milyona yakın insanı etkileyen, yaklaşık 600 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Covid19 salgını, sağlık sektörünün olduğu kadar sektörün belkemiğini oluşturan, hastalara 24 saat yüz yüze bakım hizmeti veren hemşirelerin önemini bir kez daha ortaya koydu.

Yeni Normalin Gözde Mesleği:  Hemşirelik

Ahmet DEMİR

DİYARBAKIR-Hemşirelik mesleğinin standartlarının iyileştirilmesi için çalıştıklarını belirten Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayişe Karadağ, Türkiye’de bu mesleği icra etmek üzere 141 hemşirelik lisans programında yaklaşık 1000 öğretim elamanıyla hemşire yetiştirildiğini ve bu okullarda halen yaklaşık 70.000 hemşirelik öğrencisinin öğrenim gördüğünü söyledi.

HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ

Hemşirelik Fakültesi olarak, tamamı %100 burslu olarak eğitim alan mezunlarının tamamına yakınının yurtiçinde ve yurtdışında iş bulma imkânının yanı sıra yüksek lisans ve doktora yapma fırsatı elde ettiğini belirten Prof. Dr. Karadağ, dünya çapında 5.9 milyon hemşire açığı bulunduğunu belirterek, “Hemşirelik, yeni normalin en ihtiyaç duyulan ve en gözde meslekleri arasında yer alıyor. En iyi öğrencileri, en iyi eğitimci ve araştırmacılarla bir araya getirerek bilime ve insanlığa hizmet yolumuza devam ediyoruz” dedi.

14 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEDİ

Dünya çapında yaklaşık 14 milyon kişiyi etkileyen 600 bine yakın insanın yaşamını yitirmesine neden olan Covid19 salgını, sağlık hizmetlerinin yanı sıra hastalarla 24 saat temas halinde bulunan sektörün omurgasını oluşturan hemşirelik mesleğinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Özellikle yoğun bakım servislerinde hastalarla 24 saat birlikte olan hemşireler, sağlık hizmetlerinin sadece hastane ve ekipmandan ibaret olmadığını, iyi yetişmiş insan gücünün hayati önem taşıdığının kanıtı oldu.

Ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan güçlü akademik kadroya sahip olduklarını belirten Karadağ, Hemşirelik Fakültesi’nin Topkapı Sağlık Bilimleri Kampüsü’ndeki modern binasında ileri teknolojik donanım, çağdaş hizmet anlayışı, görsel-işitsel teknik donanımlı derslikler, konferans salonları, uygulayarak ve eğlenerek öğrenme olanağı sağlayan tam donanımlı simülasyon laboratuvarları, bilgisayar ve iletişim  laboratuvarları, kafeterya ve dinlenme alanları ile eğitimi çok daha etkin ve keyifli kıldığını ifade etti. Kampüste yer alan Sağlık Bilimleri Kütüphanesinin ise Türkiye’de hemşirelik alanına ait en nitelikli, güncel ve zengin, basılı ve dijital kaynağa sahip olduğunu belirtti.

Hemşirelik Fakültesi, öğrencilerine, Vehbi Koç Vakfı (VKV) Sağlık Kuruluşlarında ve işbirliği yaptığı diğer kurumlarda, klinik eğitim ve saha eğitimi olanağı sağladığını kaydeden Prof. Dr. Karadağ, öğrencilerin evrensel standartlarda bakım verme ve sağlık sektöründe yenilikçi bir güç kaynağı olma sorumluluklarını almalarına da özen gösterildiğini söyledi.

Mezunların yurtiçinde ve yurtdışında istihdam oranı yüzde 90’ların üzerinde

Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğrencilerinin tamamını %100 burslu olarak alındığını, İngilizce hazırlık sınıfı sonrası dört yıllık eğitimi başarıyla tamamlayan öğrencilerin, “Hemşirelik Lisans Diploması” aldığını belirten Prof. Dr. Karadağ, mezunların istihdamları konusunda ise şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki hemşirelik eğitim kurumlarından farklı olan çağdaş ve disiplinlerarası eğitim odaklı müfredatımızla, Koç Üniversitesi’nin yan dal, çift ana dal yapmaya olanak sağlayan eğitim anlayışı, güçlü bir yabancı dil eğitimi, eğitim teknolojilerine uygun sınıfları, kütüphaneleri, laboratuvarları, simülasyon merkezi, nitelikli klinik uygulama alanları ve güçlü akademik kadrosuyla sağlıkta fark yaratacak lider hemşireler ve araştırmacılar yetiştiriyoruz. Mezunlarımızın iş bulma oranları yüzde 90’ların üzerinde.”

Kaynak: Diyarbakır Söz