YGS tamam, şimdi LYS zamanı

SAYILI günler hızla geçti ve 12 Mart Pazar günü ÖSYS sürecinin ilk etabı YGS haftasonu gerçekleştirildi. 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS'nin sonuçları 28 Mart'ta açıklanacak. Süreç 4-17 Nisan 2017 tarihleri arasında LYS başvuruları ve Haziran ayında yapılacak LYS oturumlarıyla sonlanacak.

Haberler 15.03.2017 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2017 YGSye ilikin deerlendirmelerde bulunan Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, Önlisans programlarn tercih edebilmek için 150 barajn amak gerekecek ve bunun için 20 net yapmak yeterli. 32 net ve üzeri yapanlar ise 180 baraj puann aabilecek, ikinci basamak snav olan Lisans Yerletirme Snavna (LYS) girmeye ve lisans programlar için tercih yapmaya hak kazanacaklar dedi.

YGSNN BELRLEYC TEST MATEMATK

Yaynlanan sorular ve örenci deneyimlerinden yola çkldnda 2017 YGSnin genel olarak yeni müfredata uygun bir ekilde gerçekletiini söyleyen Acet, Ancak Geometri ve problem sorularnn çokluu ve uzunluu snavn belirleyici testinin Matematik olduunu ortaya koymaktadr. Zorluk düzeyi yüksek olan matematik sorular hem ortalamalar hem de baar sralarn etkileyebilir. Ayrca birçok adayn matematik testinde zaman kayb yaamalar öteki testlerdeki baarlarn da etkileyecekmi gibi görünmektedir. Dier testlerin soru yaplarnda, müfredata uygunluklarnda ise büyük sürprizler yaanmadn orta düzeyde sorularn arlkta olduunu söyleyebiliriz diye konutu.

YGS SONRASINDA ADAYLARI NELER BEKLYOR?

Bu süreçte YGS sonuçlarnn iyi deerlendirilmesi gerektiini belirten Murat Acet, Geçmi yllarn deneyimlerinden yola çktmzda snav istedii gibi geçen örencilerin bu sonuçlarla rehavete kaplmalar, çalma tempolarnda düüler yaanmas, istedikleri gibi bir YGS geçirmeyen örencilerin çeitli bahaneleri de ekleyerek pes etme psikolojisine kaplmalar en sk yaanan durumlarn banda geliyor. Oysa YGS nasl geçmi olursa olsun asl yarn puan katks ve yerletirme sonuçlarna daha fazla etkisi olan LYSlerle devam ediyor olaca gerçeini hiç aklmzdan çkarmamz gerekiyor. Bu açdan bakldnda LYSlerin daha belirleyici olduunu ve YGS sonuçlarnn telafi edilebilir olduunu söyleyebiliriz. çünkü yerletirmelere esas olan puanlarn hesaplanmasnda YGSnin etkisi yüzde 30-35, LYSlerin pay ise yüzde 65-70 olacaktr. Bu nedenle YGS sonuçlar gerçekçi ve soukkanl bir ekilde deerlendirilip LYSler için doru bir yol haritas çizilebilirse bugün telalandmz ve ya baaramazsam diye yüksek sesle dile getirdiimiz birçok korkumuzun gerçek d olduunu anlayabiliriz eklinde konutu.

LYS HAZIRLIK SÜRECNDE BUNLARA DKKAT EDN!

Murat Acet, verimli bir LYS hazrlk sürecinin planlanmas ve uygulanabilmesi için iki konuya dikkat çekti: Birincisi, YÖK ve ÖSYMnin ald kararlar nda snav ve tercih süreciyle ilgili yenilik ve deiiklerine bir kez daha bakmak ve ona göre bir pozisyon belirlememiz yerinde olacaktr. Örnein bu yl ilk kez uygulanacak olan ksa cevapl sorularn testlerde yer alacak olmas, daha önce Tp, Hukuk ve Mühendislik programlarna getirilen taban baar sras uygulamasnn bu yl Öretmenlik programlarna getirildiini bilmemiz ve ona göre bir LYS hazrlk stratejisi belirlememiz faydamza olacak. kincisi LYSlerin bilgiyi ölçme amaçl bir snav olduunu ve bu yapsyla YGSden ayrldn bilerek bir planlama yapmalyz. Bunun en iyi yolu 2016 LYS konularnn, soru dalmlarnn ayrca ÖSYMnin yaymlad örnek açk uçlu sorularn incelenmesidir. Böylelikle 2017 Haziranda nasl bir snavla kar karya olacamz ve bu snavlara nasl bir hazrlk yapmamz gerektiini anlam oluruz. LYSlerin bilgiye dayanmas nedeniyle konu çalmann önemini ve sonrasnda düzenli tekrar yaplmasn bir kez daha hatrlamak gerekiyor. Asln sorarsanz bu durum önemli bir avantaj da beraberinde getiriyor; doru bir çalma temposu ile LYS hazrlk süreci ve oturumlarnda kafa karkl ve kararszlklar yaanmadan verdiiniz emeklerin karl alma ve snav performansmz yükseltme ansna sahip olabiliriz.

Ana Sayfaya Git