“Yüz yüze eğitimde duygusal gereksinimlere dikkat”

Pandemi nedeniyle yüz yüze eğitime ara veren okullar yeniden öğrencileriyle buluşuyor. ilkokullar tüm sınıf düzeyiyle seyreltilmiş şekilde, haftanın 2 günü devam edecek. Özel gereksinimli öğrenciler için özel eğitim okulları ve sınıflar eğitim vermeye başlayacak. Sınav döneminde olan 8'inci ve 12’nci sınıf öğrenciler de tam zamanlı olarak Bilim Kurulu'nun öngördüğü şartlar çerçevesinde sınıflarda yerlerini alacaklar. Dr.Öğr. Üyesi Meryem Demir Güdül, “Öğrencilerin duygusal gereksinimlerinin de bu süreçte göz önünde bulundurulması gerekiyor” dedi.

Haberler 01.03.2021 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolojik Danmanlk Program Dr. Ör. Üyesi Meryem Demir Güdül, 8. ve 12. snf örencilerinin ergenlik döneminde olduunu düündüümüzde arkadalarla etkileim ve sosyalleme öncelikli ihtiyaçlar olarak karmza çkyor. Bu ihtiyac giderecei için örencilere kstl biçimde de olsa okula gidiyor olmak iyi gelecektir. Bu süreçte özellikle örencilerin akranlar ile salkl iletiim kuracaklar güvenli ortamlar yaratmak en önemli hedef olmaldr. Ayrca Pandemi döneminde snava hazrlanmakla ilgili kayg, kzgnlk, üzüntü gibi duygular paylamalarn salamak, duygularn fark etmeleri ve kabul etmeleri açsndan önemli olacaktr. Özellikle grup çalmalar ile arkadalarnn da benzer duygular yaayabildiini fark etmek yalnz olmadklarn görmeleri onlara iyi gelecektir. Ayrca okul içerisinde gerekli önlemlerin alnd spor ve sanat çalmalarna yer vermek örencilerin daha fazla olumlu duygu yaamalarna katk salayacaktr eklinde konutu.

SALIK VE SINAV KAYGISI ÖN PLANDA

Yüz yüze eitime geçii yalnzca akademik kayplar telafi etmek eklinde yorumlanmamas gerektiine dikkati çeken, Dr. Ör. Üyesi Meryem Güdül, unlar söyledi:

Örenme süreci ve baar duygulardan bamsz deildir. Fiziksel sal ya da gelecei hakknda youn kayg yaayan bir örencinin derse odaklanmas ya da etkili ders çalmas mümkün olamayacaktr. Ergenlik dönemi de duygusal ini çklarn yaanabildii ve duygusal kontrolün henüz gelimekte olduu bir dönem. Bu noktada duygu düzenlemesi ve olumsuz duygularla etkili biçimde baa çkmalar konusunda örencilere yardm etmek gerekecektir. Bu konuda okul psikolojik danmanlarnn Salgn Sonras Okula Dönü Psikososyal Destek Program gibi programlarla eitimler aldklarn ve gerekli hazrlklarn sürdürdüünü biliyoruz. Bölümümüz de bu amaçla Bakrköy Kaymakamlnn gelitirdii bir projenin orta olarak okul psikolojik danmanlarnn etkili çalmalar yürütmesine katk salyor.

KNC ÖNEML KAYGI KONUSU SE SINAVLAR

Okula dönü sürecinde PDRcilerin çalmas gereken en temel konunun kayg olduuna dikkati çeken Kültür Üniversitesi Eitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danmanlk Program Ör. Üyesi. Dr. Güdül, Örenciler kendileri ve yaknlarnn sal konusunda kaygllar. Bu konuda önlemler üst düzeyde alnmal ve hem veliler hem örenciler bu konularda düzenli bilgilendirilmeli. kinci önemli kayg konusu ise snavlar. Bireysel ya da küçük gruplar ile hedef belirleme, ders program oluturma, etkili ders çalma gibi konularda yaplacak eitsel planlama çalmalar örencilerin motivasyonlar ve çalma becerileri üzerinde olumlu etki yaratabilecektir. Ayrca 8. Snf örencileri gidebilecekleri liseler, 12. Snf örencileri de meslek ve üniversite seçimleri konusunda da destee ihtiyaç duyabileceklerdir dedi.

YAKINLARINI KAYBEDEN VE EKONOMK KRZDEN ETKLENEN çOCUKLAR

Pandemi döneminde yaknlarn kaybeden örencilerin de olduuna dikkati çeken Güdül, Kayplarla ba etme konusunda yardma ihtiyac olan örencilere yönelik psikolojik danmanlk çalmalarna mutlaka yer verilmeli. Ayrca biliyoruz ki bu dönemlerde aile içi çatmalar ve eler aras ayrlklar da artabiliyor. Bu durum travmatik etkiler yaratabilecei gibi örencilerin ihmal ve istismar durumlaryla karlama olaslklarn da arttrmaktadr. Örencileri ve velileri bu konularda bilinçlendirmek, risk grubunda olan örencilerle iletiim içinde olmak ve öretmenlere bu konuda i birlii yapmak da kritik olacaktr. Elbette bu ite kritik role sahip öretmenleri, onlarn hem akademik hem de psikolojik anlamda desteklenmelerinin gerektiini de es geçmemek gerekir eklinde konutu.

VELLERLE ARTAN ETKLEMN KORUNMASI VE ARTTIRILMASI ÖNEML

Uzaktan eitim döneminde, ailelerin katlmc rollerine dikkati çeken Dr. Ör. Üyesi Meryem Güdül yüzyüze eitime geçi aamasnda aile ve eitimci odakl çalmalarn önemine u sözlerle deindi:

Bu dönemde özellikle velilere yönelik çalmalar hz kazand. çünkü yüz yüze etkinliklere veli katlmlar salamak i younluu, ulam zorluu gibi sebeplerden zorlu olurken, online çalmalara veliler çok daha kolay katlm gösterdiler. Ayrca birçok veli çocuklar ile daha çok vakit geçirip, onlarn eitim süreçlerine daha çok dahil oldu. Böylece eitim süreçlerindeki zorluklar ve çocuklarnn gereksinimlerini daha iyi anlama frsat buldular. Velilerle artan etkileimin korunmas ve arttrlmas önemli. Onlarn yaadklar kayglar ve ba etmekte güçlük çektikleri konular üzerinden ailelere özel eitim ve destek gruplar oluturulabilir. Ayrca evlilikle ilgili problemler yaamalar durumda yararlanabilecekleri destek kaynaklar konusunda bilgilendirmek de yararl olacaktr.

Ana Sayfaya Git