218 kilometrelik yapay nehirimiz!

Verimli arazileri suyla buluşturarak, yöre halkının gelir düzeyinin yükseltilmesi için hazırlanan projeler, terör örgütünün tehdit ve saldırı girişimlerine rağmen hızla sürüyor.

Haberler 07.06.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr, Kralkz Dicle Projesi kapsamnda yapmnda sona gelinen 218 kilometre uzunluundaki isale kanalyla adeta yapay nehre kavuacak.

Son 15 ylda refah ve yaam kalitesini artran projelerin bir bir devreye alnmasyla cazibe merkezi haline getirilen Diyarbakr, tarm, ticaret, salk, spor ve sosyal alanda büyük gelime gösterdi.

Orman ve Su leri Bakanl öncülüünde yürütülen Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce Diyarbakrda yaklak 4 milyon dekar toprak suya kavuturulacak, 450 bin kiiye i imkan salanacak. Bölgedeki üretimi artracak barajlarn yapm, PKKllarn engelleme giriimlerine ramen hz kesmeden devam ediyor.

Yöre çiftçisi de üretim ve gelir art salayan sulama projelerinin hayata geçirilmesinden büyük memnuniyet duyuyor.

- Saniyede 111 metreküp su tayacak

DS Genel Müdürlüünce hayata geçirilen, Atatürk Barajndan alnan suyu anlurfadan Mardine tayan 221 kilometrelik Mardin-Ceylanpnar ana kanal tamamlanrken, Diyarbakrda Kralkz ve Dicle barajlarndaki suyu Kayapnar, Ergani, çnar ve Bismil ilçelerine tayacak 218 kilometre uzunluundaki cazibe ana kanalnn yapm sürüyor.

Yüzde 90 ina edilen ve saniyede 111 metreküp sulama suyunu iletecek isale kanal, bu yl sonunda tamamlanacak.

- Yüzde 15i sulamaya açld

DS 10. Bölge Müdürü Ali Gökyel, proje sulamasnn geni bir alan kapsamas ve yaplacak imalatlarn büyük hacimli olmas sebebiyle projenin bölümlere ayrlarak ina edildiini söyledi.

Kanaln yüzde 90lk ksmnn inaatnn tamamlandna iaret eden Gökyel, Ana kanaln 20 kilometrelik ksm kald, o da yl sonunda tamamlanacak. Proje, 151 bin kiiye i imkan, milli ekonomiye ise 450 milyon lira katk sunacak. Baz ksmlarda sulamaya baland. Projenin yüzde 15lik ksmnda sulama yaplyor. dedi.

- 474 bin dekar cazibeli sulanacak

Kralkz ve Dicle barajlarndan alnacak saniyede 111 metreküp suyun 218 kilometre uzunluundaki ana kanal ile Kayapnar, Ergani, çnar ve Bismil ovalarna tanacan vurgulayan Gökyel, 474 bin 910 dekar cazibeli, 686 bin 110 dekar ise terfili olmak üzere 1 milyon 150 bin dekar alan suyla buluturacak projenin etap etap tamamlandn kaydetti.

- çiftçinin geliri 5 kat artacak

Türkiye Ziraat Odalar Birlii Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakr Ziraat Odalar l Koordinasyon Kurulu Bakan Cevat Delil de tarm arazilerinin suya kavumasnn üreticiyi mutlu ettiini söyledi.

Son yllarda GAP kapsamndaki baraj ve sulama projelerinin gerçekletirilmesi için hükümetin youn çaba gösterdiini vurgulayan Delil, bu sayede Diyarbakr, Mardin ve anlurfada verimli arazilerin suyla buluturulduunu aktard.

Suya kavuan yerlerdeki üreticilerin refah düzeyinin yükseldiine dikkati çeken Delil, Yllardr sulama projelerinin gerçeklemesini bekliyorduk. çünkü sulu tarm çiftçiye büyük katk salyor. Sulu tarmla ylda 2 ürün yetitiren üreticinin geliri 5 kat artyor. Üretim art isizliin azalmasn ve bölgeden baka illere göçü de önleyecek. diye konutu.

Ana Sayfaya Git