İş dünyası istihdam rakamlarını olumlu karşıladı

İş dünyası örgütlerinin temsilcileri, mart ayı istihdam rakamlarını olumlu karşılarken, işsizliğin yakın dönemde tek haneli rakamlara ineceği öngörüsünde bulunuyor.

Haberler 19.06.2018 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) verilerine göre, isizlik oran, bu yln mart aynda 2017nin ayn dönemine kyasla 1,6 puan düerek yüzde 10,1 oldu. siz says da 432 bin kii azalarak 3 milyon 210 bin kiiye dütü.

D Ekonomik likiler Kurulu (DEK) Bakan Nail Olpak, konuya ilikin AA muhabirine yapt açklamada, mart ay isizlik orannn geçen yln ayn dönemine göre 1,6 puan azalarak yüzde 10,1 seviyesine gerilemesinin, Türkiye ekonomisinin gidiatn olumlu yönde desteklediini ifade etti.

Daha ilk fazda binlerce insan i sahibi yapan milli istihdam seferberliinin ikinci faznda, biliim ve imalat sektörüne tevik verildiini anmsatan Olpak, Türkiyede son dönemde oldukça volatil bir seyir izleyen kur ve ekonomi üzerinde yaratlmaya çallan spekülasyonlara ramen istihdamn geçen yln ayn dönemine göre 1 milyon 10 bin kii artarak yüzde 47,1 seviyesine ulamasnn oldukça önemli olduunu vurgulad.

BÜYÜME REKORU SZL AAI çEKT

stanbul Ticaret Odas (TO) Bakan ekib Avdagiç de ekonomideki büyüme rekorunun, isizlik rakamlarn da aa çektiine iaret ederek, Nisan aynda isizlik rakamlarnn tek haneye düme olasl yüksek. çünkü yüzde 6,2 art yakalayan nisan ay sanayi üretimi, ikinci çeyrek büyümesi için de olumlu sinyal veriyor. dedi.

stihdam verilerindeki iyilemenin, Türkiyenin büyüme hikayesinin güçlü ekilde devam ettiine iaret ettiini belirten Avdagiç, seçimlerden sonra Türkiye ekonomisine yönelik reform süreci ve alnacak tedbirle birlikte büyümenin istihdama katkda bulunmaya devam etmesinin çok önemli olduunu vurgulad.

BÜYÜMENN STHDAMA DA YANSIDIINA AHT OLUYORUZ

Türkiye hracatçlar Meclisi (TM) Bakan Mehmet Büyükeki ise yüzde 10,1 düzeyine düen isizlik verisinin, ülkenin son dönemde gösterdii baarl ekonomik performansn çok önemli bir yansmas olduunu ifade etti.

2017 ylnda Türkiyenin rekor büyümeye imza attn hatrlatan Büyükeki, Ülkemiz, ilk çeyrekte yine yüzde 7,4 büyüyerek gücü ve salamln ortaya koymutu. Bugün açklanan isizlik verileri ile de bu büyümenin istihdama da yansdna hep birlikte ahit oluyoruz. Gerek ihracatta krdmz rekorlar gerek yatrmlarda gelinen seviye, açklanan stratejik yatrmlar, büyüme ve istihdamda çok önemli baarlara imza atmamza vesile oluyor. Bu sayede ekonomimizin her eye ramen ne derece güçlü temellere sahip olduunu, ksa ve orta vadede çok daha iyi noktalara geleceini hep birlikte görebiliyoruz. ifadelerini kulland.

Büyükeki, istihdamdaki gelimede ihracatn etkisinin çok büyük olduunu vurgulayarak, 2017deki baarnn ardndan bu yl her ay ihracatta rekorlar krlmasnn, özellikle ihracatçlarn hem yatrm hem de istihdam konusunda çok önemli admlar atmalarna vesile olduunu söyledi.

TÜRKYE EKONOMSNDE GÖZLENEN GÜçLÜ BÜYÜME, GÜCÜ PYASASINA OLUMLU YANSIYOR

Müstakil Sanayici ve adamlar Dernei (MÜSAD) Genel Bakan Abdurrahman Kaan, Türkiye ekonomisinin yln ilk çeyreinde yüzde 7,4 büyüyerek çok önemli bir performans sergilediini ifade ederek, isizlik orannda gözlenen gerilemeyi, büyüme orannn reel ekonomiye yansmasnn anlalmas bakmndan oldukça önemsediklerini vurgulad.

Yln ilk 3 aynda toplam istihdamn 470 bin kii arttn, böylece bu dönemde toplam isiz saysnn 199 bin kii azaldn bildiren Kaan, Önceki yln ayn dönemine göre ise toplam istihdam 1 milyon 10 bin art kaydederken, isiz saysnda 432 bin seviyesinde gerileme gözlenmitir. Bu veriler nda, bilhassa son 5 çeyrekte Türkiye ekonomisinde gözlenen güçlü büyümenin, i gücü piyasasna oldukça olumlu yansdn ifade edebiliriz. Ekonomideki büyüme performansnn önümüzdeki çeyreklerde de süreceini ve yüzde 10,1 seviyesine gerileyen isizlik orannn kademeli bir ekilde düüünü sürdüreceini tahmin ediyoruz. eklinde konutu.

Kaan, Türkiyenin ekonomik anlamda güçlenmesi ve söz sahibi olabilmesi için üretim bazl ekonomi modelinin uygulanmas gerektiini, bu balamda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ülkenin 5 bölgesinde mega endüstri bölgeleri kurulmasna yönelik açklamalarn oldukça olumlu karladklarn söyledi.

SEçM SONRASI BELRSZLK ORTAMININ KAYBOLMASIYLA PYASALAR RAHATLAYACAKTIR

Anadolu Aslanlar adamlar Dernei (ASKON) Genel Bakan Hasan Ali Cesur da 2016 ylnda yaanan hain darbe teebbüsü sonras isizlik rakamlarnda yukarya doru bir çk olduunu, 1,6 puanlk rakam ile isizliin düürülmesi noktasnda güzel bir k gördüklerini söyledi.

Cesur, martta herhangi bir sosyal güvenlik kuruluuna bal olmadan çalanlarn orannn geçen yla göre düüte olmakla birlikte, söz konusu orann yüzde 32,4 olduunu, bu konuda da ciddi tedbirler alnmasn gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git