İhracat demiryoluyla!

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan önlemler kapsamında araç ve yolcu geçişlerinin durdurulduğu İran'a bazı ürünlerin ihracatı demir yoluyla yapılıyor.

Haberler 24.03.2020 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran ile Türkiye arasnda kara yolu geçilerine imkan veren Ar/Gürbulak, Van/Kapköy, Hakkari/Esendere, Idr/Dilucu kara hudut kaplarnn koronavirüs önlemleri kapsamnda kapatlmas üzerine ihracat demir yolu üzerinden kontrollü gerçekletiriliyor.

Bu nedenle ranla demir yolu balantsnn bulunduu Van Kapköy Gümrük Kapsnda hareketlilik yaanmaya balad. hracat ürünleri Mersin Serbest Bölgesinden Van Gar Lojistik Merkezine trlarla tand.

Merkezde ürünlerin aktarld vagonlar, koronavirüse kar tüm önlemlerin alnd Kapköy Gümrük Kapsnda ray hatt üzerinde kurulan dezenfeksiyon ünitesinden geçirilerek, randan gelen lokomotifle komu ülkeye gönderiliyor.

Uygulama kapsamnda Türkiyenin birçok yerinden gönderilen kat, çinko, seramik yaptrc, soya küspesi, yonga levha, marangoz cevheri, demir yolu ray, çinko, traktör d lastii, teneke sac, kat teneke ve muz yüklü 168 vagon, rana teslim edildi.

- Zorlu süreçte ihracatn devam etmesinden memnunuz

Van Ticaret ve Sanayi Odas D Ticaret Grubu Meclis Üyesi Faruk Altnal, tren vastasyla yük tamaclnn Kapköy Snr Kaps üzerinden baladn, tamacln snrl saydaki vagonla yaplabildiini söyledi.

Yaplan vagon tahsisleriyle Türkiyenin her bölgesinden ürünlerin rana ihraç edilebildiini belirten Altnal, böyle zorlu bir süreçte ticaretin devam etmesi ve ihracatn aksamamas adna salanan avantajdan memnun olduklarn dile getirdi.

Vandan da sadece gda ve meyve için vagon verildiini aktaran Altnal, öyle konutu:

Gda ve meyvenin yan sra farkl kalemlerde ürünlerimiz snr kaplarnda bekliyor. Temizlik ve hijyen konusunda herhangi bir sorun yok. Oldukça dikkatli ve hijyenik bir ekilde gda ve meyve ürünleri rana gönderiliyor. Yetkililerden u talebimiz var. Vandan da her türlü ürün için vagon tahsisi yaplmal. Snrda bekleyen ürünlerimizi vagonlar ile rana gönderme imkan salanmal. ran ile önemli bir ihracat potansiyelimiz var. Zor günlerden geçtiimiz, ölümler yaadmz u dönemlerde ihracatmzn devam etmesi, ehrimiz ve ülkemiz adna önem tamaktadr.

- Koronavirüs dünyann dengesini bozdu

Tr oförü Mustafa ahin, daha önce ran ve Iraka yük tadn fakat koronavirüs önlemleri kapsamnda artk trlarn geçiinin durdurulduunu söyledi.

Snr kaplarnda salgna kar alnan önlemlerin önemine deinen ahin, Mersinden aldmz yükleri burada vagonlara aktaryoruz. Yükümüz arlkl olarak muz. dedi.

Tr oförü Mehmet Bozkurt de virüs nedeniyle zor dönemden geçtiklerini ifade ederek, Snr kaplar kapandndan bu yana yük tamyorduk ama trenle tamaclk balad. Biz de yüklerimizi burada trene aktaryoruz. Bundan sonra bu ekilde yük göndereceiz. Koronavirüs dünyann dengesini bozdu. Herkesi çok etkiledi. Bizler de çok etkilendik. diye konutu.

Snr ülkelerine trlarla tamacln geçici olarak durdurulduunu anmsatan Emrah dem ise Koronavirüs önlemleri nedeniyle artk rana gidemiyoruz. Yüklerimizi vagonlara boalttktan sonra tekrar Mersine döneceiz. Umarm yakn zamanda bu salgndan kurtuluruz ve eski sistemimize geri döneriz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git